• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] gdzie jest wlew oleju w skrzyni biegów? ;-)

• Autor wątku Autor wątku Mikellino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mikellino

Guest
może ktoś ma jakąś fotkę? z zaznaczeniem. Chodzi o 6 biegówkę JTDFL. A żebyście się nie śmiali to mechanicy odmówili po prostu usługi nie chcąc wykręcać co popadnie. Może to i dobrze - ale z drugiej strony .... chyba muszę pojechać do ASO. A to .... mam w poważaniu po ich występach.

Może się myle ale w instrukcji jest napisane żeby olej wlewac przez wskaznik poziomu oleju na zdjęciu jest pokazany taki bagnecik jak przy silniku tyle że malutki.Z wyjątkiem automatycznej skrzyni,tam się ponoć nie zmienia.

Dokładnie olej do skrzyni wlewa się przez dziurę po wyjęciu bagnetu, bagnet napewno wypatrzysz !!!

A w tej skrzyni wg instrukcji olej się tylko uzupełnia - potwierdzam przez otwór bagnetu do pomiaru poziomu

nie widzę przeszkód przed jego wymianą. i chyba tak zrobię - niech sobie odetchną przełożenia.

Ale masz mechanikow daj się z nimi spokoj jesli nie wiedzą takiej prostej czynnosci ja się sam wymieniłem olej a nie jestem mechanikiem
Pozdrawiam <hello>

z włoskiej książki wyczytałem (chyba) że wchodzi tam 1,45l - macie taką samą daną w ew. jakiś polskich wersjach? - FL ofkors.

A w polskiej instrukcji jest napisane że 1,7 litra olej syntetyczny 75w90

no to we włoszech inaczej ;-). Rozumiem że chodzi o manuala 2.4jtd 20v

a w praktyce jest ponad 3 litry, bagnetu nie ma, a korek jest specyficzny i trudno dostępny. Panowie coś te informacje chyba tyczyły się sportronica albo innej z innym silnikiem.

Bagnet jest w obudowie mechanizmu różnicowego

Maciek-156 gdzie go można dostrzec?? od którje strony mniej wiecej??. dałem do mechanika zeby wymienił mi olej w skrzyni tak profilaktycznie i nie mogł znaleść bagnetu.lub miejsca gdzie można wlac olej . a olej kupiłem febi SAE 75W-90(GL-5) -->>odpowiedni? ??

Ostatnia edycja:
najszybciej zauwazysz go jak zdejmiesz koło przednie kierowcy i w okolicy ściany grodziowej, maglownicy, skrzyni biegów wypatrzysz taki krótki wygiety drut z kółkiem na czubku. To jest właśnie ten bagnet.

wysłane z WC

W 20v jest bagnet do sprawdzenia poziomu oleju w w skrzyni biegów ?

tam,gdzie jest bagnet do srawdzania poziomu.Innego korka wlewowego nie ma.Tak jest 10v i mniemam,że w 20v jest tak samo.

Amortyzatory
Powrót