• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Czy to na pewno przepływka?

szerszeń

Nowy
Auto
Astroserati | 407 coupe | Quattroporte
Ciao!
3.0 V6 1998 rok - dziś prawie na finiszu drogi do pracy (30 km) ruszyłem ostro spod świateł i tak mi szarpnął, że prawie przywaliłem dyńką w szybę... zapaliła się kontrolka wtrysku. Pomyślałem - pewnie przepływka. No to wyłączyłem silnik, włączyłem i po chwili zgasła. Do końca trasy mulił, ale nie szarpał (okazji do zrywów też nie było). W drodze powrotnej to samo więc się zatrzymałem na stacji i odpiąłem przepływkę. Niby ciut lepiej, ale jak wciskam pedał gazu, to reaguje z kilkusekundowym opóźnieniem i raczej w wysokim zakresie obrotów. Generalnie dziwnie. Jak odpiąłem przepływkę w 2.4JTD to praktycznie było "normalnie". Pytanie - czy to raczej przepływka, czy szukać dalej?
Jakie długofalowe skutki ma jazda z odpiętą przepływką.

błąd linii pedału przyspieszenia ... bardzo podobny objaw ...

[166]

Przed chwilą zakończyłem dodatkowe testy:
- sprawdziłem rury doprowadzające powietrze - są całe, więc nie łyka powietrza nigdzie bokiem;
- oczyściłem je w środku z mazi;
- wstawiłem przepływkę z GTV 3.0, part number inny, ale charakterystyka pewnie zbliżona;
- odpaliłem i pojawiło się falowanie obrotów na jałowym, prawie jak w TSie ~750-1100;
- przejechałem się troszkę - lipa na maxa, kontrolka zapalona nontoper;
- założyłem swoją starą przepływkę (podpiąłem kabel) i falowanie obrotów się ciut zmniejszyło, ale kontrolka non stop się jara;
- odpiąłem swoją starą przepływkę i falowanie jeszcze ciut spadło, ale najpierw muszę go wprowadzić na obroty, żeby ruszyć z miejsca.
Nie wiem, czy to placebo, czy miałem falowanie obrotów, kiedy jeszcze było wszystko OK.

Pytanie brzmi - czy w V6 przy odpiętej przepływce mogą falować obroty (?chyba mogą?), bo w JTD nie zauważyłem takiej prawidłowości.
Czy przy wymianie przepływki warto wymienić filtr powietrza?

Aha, przepływka z GTV może być padnięta, niestety nie znam jej stanu :/

Gdzie szukać linii pedału przyspieszenia? I od której strony zacząć?

filtr

Witam,

Powiem krótko: mechanik, który mi wymieniał przepływkę stwierdził, że koniecznie wymieniamy filtr powietrza. Sam go wymieniłem z miesiąc wcześniej - założyłem Filtrona. Jak gość to zobaczył, stwierdził, że to (czyli kiepski filtr) mogło dobić przepływkę. Polecił Knechta, Boscha lub Manna.
Sprawa dyskusyjna, ale... facet wymienia sporo przepływek w różnych samochodach i takie ma właśnie doświadczenie :)

pozdrawiam,
~tomaz

Dzięki za segestie!
Zaraz uderzę na pedał przyspieszenia, na co jeszcze stawiacie?

Która to kostka? Ile ma przewodów, jak mniej więcej wygląda. Potencjometr przyspieszenia jest nieco w głębi więc ciężko wykumać, która to kostka /a jest ich sporo :/

Drugie pytanie - za kilka dni będę miał VAG KKL USB i Alfadiag, czy za jego pomocą coś wyniucham, czy tylko Examiner i ASO?

Widziałem to, czyli trzeba wyciągnąć schowek nad kolanami pasażera?
Wcześniej koledzy napisali, że nad pedałem gazu. To dwie różne strony auta :/

Miałem identycznie w zeszłym miesiącu. Objaw mój był dokładnie taki: podczas przyspieszenia intensywniejsze szarpnięcie, przy jezdzie szybkie delikatniej szarpał, szarpnięcie jest w momencie zapalenia się kontrolki wtrysku. Jak paliła kontrolka wtrysku to jechał spoko. Kupiłem przepływke orginał Bosch od Astry 1,7D i natychmiastowa poprawa

Kolego rkarol ale my rozmaweiamy o silniku JTD...
szerszeń kostka łączeniowa jest za schowkiem, a sam potencjometr przy pedale przyspieszenia

Re: Czy to na pewno przepływka?

szerszeń napisał:
Ciao!
3.0 V6 1998 rok - dziś prawie na finiszu drogi do pracy (30 km) ruszyłem ostro spod świateł i tak mi szarpnął, że prawie przywaliłem dyńką w szybę... zapaliła się kontrolka wtrysku. Pomyślałem - pewnie przepływka. No to wyłączyłem silnik, włączyłem i po chwili zgasła. Do końca trasy mulił, ale nie szarpał (okazji do zrywów też nie było). W drodze powrotnej to samo więc się zatrzymałem na stacji i odpiąłem przepływkę. Niby ciut lepiej, ale jak wciskam pedał gazu, to reaguje z kilkusekundowym opóźnieniem i raczej w wysokim zakresie obrotów. Generalnie dziwnie. Jak odpiąłem przepływkę w 2.4JTD to praktycznie było "normalnie". Pytanie - czy to raczej przepływka, czy szukać dalej?
Jakie długofalowe skutki ma jazda z odpiętą przepływką.
(....)
Pytanie brzmi - czy w V6 przy odpiętej przepływce mogą falować obroty (?chyba mogą?), bo w JTD nie zauważyłem takiej prawidłowości.
Czy przy wymianie przepływki warto wymienić filtr powietrza?

Kolego Maciek-156 czytaj w całości posty- mówimy o V6, a nie o JTD
Wymiana na orginalną przepływke Boscha powinna pomóc

Amortyzatory
Powrót