bruce napisał:
sqadak - co robi to podcisnienie w silniku bez turbiny??
Mialem wczesniej Supre Turbo, wiec temat turbin nie jest mi obcy

Podcisnienie w silniku z turbina zwieksza ilosc podawanago paliwa. Jesli mozesz to rozjasnij mi temat podcisnienia w silniku bez turbosprezarki.
Co prawda to pytanie nie domnie ale możę coś wniosę do waszej dyskusji.
podciśnienie - zwane też ciśnieniem ujemnym występuje wtedy gdy w jakimś zbiorniku lub w skutek ssania w jakiejś części użądzenia występuje ciśnienie niższe niż to które jest w otoczeniu ( w razie zrobienia dziurki będzie ssało). Taka sytuacja ma miejsce w silniku wolnossącym tłoki zasysają powietrzew efekcie czego w układzie dolotu wytważa się podciśnienie, w przypadku samochodów jest ono również wykożystywane do sterowanie niektórymi elementami osprzetu np wpomaganie hamulców czy sterowanie niektórymi siłownikami.
ciśnienie - czyli wartość większa niżeli ta która panuje w otoczeniu, w silnikach z turbiną ważnym parametrem jest ciśnienie doładowania a więc to co wtworzy sprężarka ( kompewsor lub turbina) i jest ono wyższe niz ciśnienie otoczenia ( w razie zrobienia dziurki będzie dmuchało). Taka konstrukcja ma na celu wtłoczenie większej ilości powietrza podczas otwarcia zaworu niz zdołały by to zrobić tłoki. A wytważaniem podciśnienia w silnikach typu turbo ( np do wspomagania hamulców ) zajmuje się specjalna poma zwana potocznie vacu-pompą, jest również stosowana w wolnoss acych silnikach diesla ale to inna bajka.
Mam nadzieję że tym przydługim wykładem wyjaśniłem sytuację.