• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Alfa 166 boczki drzwi + centralny zamek

• Autor wątku Autor wątku RafiBB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RafiBB

Guest
Zamierzam ściągnąć boczek w przednich drzwiach aby dostać się do zamka. Ma ktoś jakieś doświadczenie? Nie mam w planach połamania jakiś plastików, uchwytów czy zatrzasków. W jakiej kolejności się za to zabrać? Od jakiegoś czasu C.Z. nie działa jak powinien :evil:
Samochód da się zamknąć pilotem. Z otwarciem jest już problem. Czasami w prawych przednich drzwiach rygielek się nie wysuwa razem z pozostałymi i drzwi zamykają się ponownie. Można się tak bawić bez końca :( Udaje się jedynie poprzez obrócenie zamka kluczykiem, ale właśnie w tych drzwiach gdzie centralny strajkuje. Kluczyk w drzwiach kierowcy-nic nie daje :((( Ma ktoś jakiś pomysł? Chodzi o podgięcie tego cięgna, czy raczej coś z elektryką??? podobny temat był poruszany na forum, ale nie znalazłem tam konkretnej odpowiedzi...

:D ha widzę że masz ten sam problem co ja, raz jest raz go nie ma ... jak rozwiążesz temat to daj znać, ja na razie nie mam czasu na takie zabawy wiec trzymam kciuki za Ciebie ... Pzdw

Najprawdopodobniej do wymiany siłownik zamka centralnego w drzwiach kierowcy,koszt nie duży.

Dokładnie tak: siłownik centralnego zamka(jest to całość w jednej obudowie razem z zamkiem dzrzwi).Miałem ten sam problem z tylnymi drzwiami.Zamek raczej nie rozbieralny.Z tego co sie dowiedziałem to z wilgoci padają silniczki(faktycznie potwierdziło się gdy rozebrałem stary zamek).W 166 boczki są stosunkowo łatwe do wyciągnięcia:wykręcić wszystkie śrubki,wykręcić rygielec(czy tam jak sie to zwie;)),a następnie powoli odciągać boczek od drzwi zeby wyskoczył z bolców.Jak juz powyskakuje ,podniesc lekko do góry.Tak zrobiłem z tylnym boczkiem:).Ogólnie zero strat,bardzo fajnie rozwiązane zamocowanie boczka.

Amortyzatory
Powrót