[166] Air conditioner faulty - komunikat na wyświetlaczu

• Autor wątku Autor wątku fokusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fokusek

Guest
Witam...

Tydzień temu kupiłem AR 166 2,4JTD 1999r. Jestem laikiem jeśli chodzi o to auto. Z góry proszę o wyrozumiałość. Mam problem. Na wyświetlaczy zaraz po włączeniu zapłonu pojawia się komunikat: Air conditioner foulty. Please kontact workshop! Klima działa bez zarzutu. Temperatura i siła nawiewu jest prawidłowa. Chodzi tylko o to że denerwuje mnie ten napis. Czy tak naprawdę jest wszystko w porządku? Jak mam to naprawić? Z góry dziękuję z pomoc...

Pozdrawiam
Fokusek
AR 166 2,4jtd 1999r.

Hey
Mi sie chyba tez wyswietla ten sam komunikat ale w jezyku wloskim.
Z tego co sie dowiedzialem w serwisie klimatyzacji to jest to komunikat ktory informuje o konczacym sie plynie w klimatyzacji.
U mnie tez klima normalnie zalacza, chlodzi i jest ok.
Czy masz u siebie inne objawy??

Męczę się z tym już kilka ładnych miechów. Zauważcie, ze przy zamknięty obiegu powietrza napis się nie wyświetli, jak tylko naciśniecie tą strzałkę i włączycię obieg z zewnątrz klima natychmiast się zawiesi-macie to samo?? Coś tam gdzieś tam się nie otwiera i nie przepuszcza powietrza, nie pamiętam nazwy. Koszt części to 60-70zł, ale robocizny już dużo większy, bo trzeba rozebrać całą deskę rozdzielczą i szukać po kolei, który to "zaworek" się nie uchyla-tak wytłumaczono mi to w zeszłym roku w ASO. Chyba każda 66 wcześniej czy później na to zachoruje...

u mnie dodatkowo jest tak, ze komunikat pojawia sie po wlaczeniu zaplonu i wlaczeniu klimatyzacji (jesli klima nie byla wylaczona przed zgaszeniem silnika wczesniej i przy zaplonie ponownym wlacza sie sama, to komunikat sie nie pojawia) oraz przy drastycznej zmianie temperatury nawiewu - z LOW np. na 25st. to od razu zglupieje. Ponadto czesto mam tak, ze pomimo wylaczenia klimy na OFF, ta dalej pracuje i wieje :( i to mnie najbardziej irytuje....

W moim przypadku komunikat sie pojawia zaraz po odpaleniu silnika - dzieje sie tak co kilkadziesiat odpalen. Wyłączenie zapłonu i ponowne odpalenie i wszystko wraca do normy. Widać że klima w tych autach żyje własnym życiem :)

Ale spróbujcie nacisnąć tą strzałkę od recylkulacji zaraz po włączeniu ICS, jak zdążycie zanim się zawiesi będzie działała normalnie, tylko nie będzie pobierała powietrza z zewnątrz. Mam to samo :roll:

klimekkk napisał:
W moim przypadku komunikat sie pojawia zaraz po odpaleniu silnika - dzieje sie tak co kilkadziesiat odpalen. Wyłączenie zapłonu i ponowne odpalenie i wszystko wraca do normy. Widać że klima w tych autach żyje własnym życiem :)

A nabijales ja juz??

Witam !!

Też mi sie to wyswietlalo i klima sie nie wlanczala. Pojechałem do serwisu nabili klime i teraz juz smiga jak trzeba.

Misiek napisał:
Witam !!

Też mi sie to wyswietlalo i klima sie nie wlanczala. Pojechałem do serwisu nabili klime i teraz juz smiga jak trzeba.

No i tak ma chyba byc, ten komunikat informuje najpewniej o konczacym sie plynie w klimatyzacji.Trzeba nabic i po problemie... :mrgreen:

Nie no, słowo "faulty" ewidentnie oznacza błąd. Może akurat u Ciebie wystarczyło nabić klimę, ale nie ciesz się zbytnio. Mi po wymianie chłodnicy klimy i nabiciu też kilka dni się to nie pokazywało, ale wróciło. Także zobaczymy za jakiś czas czy to rzeczywiście było to :wink:

Sysio166 napisał:
Nie no, słowo "faulty" ewidentnie oznacza błąd. Może akurat u Ciebie wystarczyło nabić klimę, ale nie ciesz się zbytnio. Mi po wymianie chłodnicy klimy i nabiciu też kilka dni się to nie pokazywało, ale wróciło. Także zobaczymy za jakiś czas czy to rzeczywiście było to :wink:

ja to mialem w zeszlym roku i do tej pory jest dobrze.

Jako mechanik moge wam powiedziec,że to nic poważnego mechanicznie,chodzi o to,że czynnik chłodzący co rok powinno sie uzupełniac.Ta infornacja ma na celu sprawdzenie poziomu czynnika badz odgrzybienia, uzupelnienia ukladu klimy.Ale kiedy sie wylącza to znak ,że czynnika chlodzacego w naszych Bellach już braknie.Kompletne spr.układu klimy w ASO to wydatek rzędu 250zl warto to zrobic....

Nie zgodze się z kolegą. Rzeczywiście, może ona w ten sposób sygnalizować każdy błąd, ale co ma nabicie i odgrzybienie klimy do jej zawieszania?? Jeśli u Was wystarczyło nabicie to gratuluję-być może kłopot z głowy. Moja była podłączana pod examiner w ASO w zeszłym roku i wykazało właśnie jeden z tych "zaworków" (holender, nie moge sobie nazwy przypomnieć)

silownik przeslony?? Bo mi w BB wlasnie cos takiego zdiagnozowali - niby sa 3, ale juz wiedza ze tylko jeden jest walniety i wiedza ktory. pieron wie czy dobrze wiedza. Jak na razie silownik jest zamowiony, a klima jeszcze bardziej spieprzona niz byla - bo teraz chlodzi tylko w pozycji LOW, a od 16stopni juz grzeje na cieplo.... Nie dosc ze mi nie naprawili to jeszcze bardziej spieprzyli :/

w zadnym wypadku urządzenie nie mierzy sobie, ile ma czynnika!!
Jedynie moze sobie sprawdzić, jakie ma ciśnienie w układzie i na tej podstawie załączy sprężarkę bądź nie.

Również pojawił mi się ten problem a dzień wcześniej uzupełniałem czynnik, więc to raczej nie jest to.

Gdy pojawił się błąd klima przestała działać w pozycji AUTO, natomiast jak ustawiłem sobie ręcznie regulację nawiewu i temp, to działała prawidłowo.
Włączenie zapłonu i wyłączenie - problem znika.

Podejrzewam, że jeden z motoreduktorów sterujących klapami powietrza się zacina, ale właśnie nie dam sobie całej deski sciągnąc.

Jeden z tych "zaworków" to był właśnie motoreduktor!! To właśnie było to słowo, to właśnie się zacinało :roll:

Witam wszystkich użytkowników tego forum. Jestem nowym użytkownikiem super autka, czyli 166-stki 3.0 z 2000 roku. Mi również pojawia się ten komunikat o błędzie klimatyzacji. Wewnątrz auta temperatura jest w porządku, tzn. grzanie działa jak należy. Niestety na razie nie mam jak sprawdzić czy działa również chłodzenie autka. Czy możecie mi powiedzieć jak sprawdzić czy sprężarka działa poprawnie i czy wszystko jest w porządku. Niestety teraz po zakupie autka spłukałem się całkowicie i na diagnostykę w ASO nie mam pieniędzy.

Witam serdecznie!

Widzę , że problem jest dosyć powszechny. Mi także pojawił się ten komunikat przy zmianie z grzania na chłodzenie z recyrkulacją. Teraz, kiedy zrobiło się ciepło, padło zupełnie. Chłodziło i już nie chłodzi. Jutro jadę do ASO i już się boję kwoty, jaką zarządają za "nicnierobienie". W Bydgoszczy niestety nie ma alternatywy do A...x-u.

Pozdrawiam
gg:6987665

slawek1082 napisał:
Witam wszystkich użytkowników tego forum. Jestem nowym użytkownikiem super autka, czyli 166-stki 3.0 z 2000 roku. Mi również pojawia się ten komunikat o błędzie klimatyzacji. Wewnątrz auta temperatura jest w porządku, tzn. grzanie działa jak należy. Niestety na razie nie mam jak sprawdzić czy działa również chłodzenie autka. Czy możecie mi powiedzieć jak sprawdzić czy sprężarka działa poprawnie i czy wszystko jest w porządku. Niestety teraz po zakupie autka spłukałem się całkowicie i na diagnostykę w ASO nie mam pieniędzy.

zeby sprawdzic czy działa sprezarka otworz maske wez kogos aby siedzial w samochodzie a ty sluchaj:) jak uslyszysz takie dosc glosne cykniecie a potem odglos jak dzialajaca lodowka znaczy ze działa. dosc dziwny sposob ale 100% skuteczny:)

Dzięki!

Jeszcze chłodzi, ale ledwie. Różnica między trybem Econ, a Auto jest widoczna , ale nie satysfakcjonująca. Do tego dochodzi ten komunikat. W aso wszystko się wyjaśni.

Zastanawiam się także nad zaworem EGR, ale to oczywiście z innej bajki. Pogadam z mistrzami w serwisie. Ceny mają niestety zabójcze, a z wiedzą często bywa jeszcze gorzej.

Amortyzatory
Powrót