• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Zerwany pasek rozrzadu

• Autor wątku Autor wątku tytus_w
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tytus_w

Guest
Witam, ostatnio katastrofa spotkala moja Alfe 164.

Silnik V6 TURBO wersja nadwozia SUPER.

Problem polega na tym, ze nie moge nigdzie(narazie próbowalem w ASO) kupić czesci do remontu silnika. Czy mozecie mi podpowiedziec gdzie w warszawie najlepiej dowiadywac sie o czesci?

Mam kilka pytań związanych ze składaniem tego silnika.

1. Jakim momentem trzeba dokrecac glowice.

2. Jakie luzy powinny byc na zaworach:
- ssący 0,48-0,50
- wydech 0,28-0,30
Dane znalazlem na forum ale nie wiem czy sa to dane odpowiednie do modelu silnika.

3. Jak ustawic rozrzad(znaki??)
Moze dysponuje ktos z Was schematami :)

Licze rowniez na wasze rady

Glowic jeszcze nie udalo mi sie zdjac z silnika, narazie odkrecilem pokrywe zaworow moim oczom ukazalo sie spustoszenie- polamane i pogiete laski popychaczy.

Czy wedlug was warto remontowac silnik?? czy kupic v6 turbo od 166 zrobic rozrzad i cieszyc sie jazda?

Czekam na wasze podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam Robert.

pasek ustawiasz na blokady walkow.bez zdjecia glowicy nie ma sensu skladac bo tam jest kipisz ,kupic silnik to zalezy za ile i pytanie czy sterownik ze 166 jest taki sam jak 164 ale jest to dobra alternatywa

Rozrząd w V6 12 zaworowych ustawiasz na znakach nie są potrzebne blokady , ja bym remontował silnik jeśli dół silnika jest OK , niektóre części do silnika kupisz w Cer Motor w Rembertowie ale większość części rozrządu musisz kupić używkę na Allegro . Na forum jest wstawiony manual z danymi regulacyjnymi .Jak będziesz potrzebował warsztatu to mam kolesia który to zrobi . Myslę że co do ceny to się dogadacie

wszystko ladnie pieknie... znaki... tu sie pojawia maly problem poniewaz jako takich znakow na kolach walkow rozrzadu nie widze... sa jakies wyciecia i jakas nazwijmy ja kropka punkt zatopiony w kole, ustawic na znaki tzn?? ma ktos moze jakies zdjecie badz rysunek pogladowy ustawienia na znaki??

Za dwie daj 800 zł jeśli są naprawdę dobre i kompletne

Amortyzatory
Powrót