• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Wymiana sprzęgła

• Autor wątku Autor wątku lupo7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

lupo7

Nowy
Cześć
Dzisiaj zakupiłem sprzęgło do mojej belli, bo chodzi już ciężko i szarpie
przy niskich obrotach.
W związku z tym mam pytanie, ile płaciliście za wymianę u mechanika -
po prostu zastanawiam się czy warto się samemu z tym męczyć czy
dać komuś zarobić :) no i będę wiedział czy nie chcą ze mnie zedrzeć za dużo w razie zlecenia wymiany :)
I drugie pytanko co warto jeszcze wymienić jak już zdejmę skrzynię (na pewno uszczelniacze na wale/skrzyni)
Pozdrawiam Wojtek

Witam, przyłaczam sie do pytnia, Wojtek ile zaplaciles za sprzeglo i gdzie kupowales, bo ja rowniez mam zamiar wymiany za jakis czas, pozdrawiam.

Witam, witam :)
Mój znajomy ma sklep z częściami załatwił mi za ok 620zł zestaw VALEO 821248.
Pozdrowienia

całkiem dobra cena jak za zestaw. Ja dałem 700 po "okazji" bo na półce zalegało (srednica 235mm) ale nie pamiętam numeru.
Co do ceny za robotę to może być wysoka - jak ktoś ci to sprawnie zrobi za 200 zł to możesz się zdecydować. Ja wymieniałem w pół roku po włożeniu silnika (ramiona łożyska oporowego pękły) i największy problem był z rozrusznikiem a właściwie z jego górnym mocowaniem (gdzieś już tu się rozpisywałem jak to zrobić od strony lewego nadkola) a reszta już była całkiem prosta tyle, że jak to bywa sporo rozkręcania i zaklęć przy wkładaniu wałka sprzęgłowego w tarczę.

Od razu wymień simmering na wale i jak ci się uda to w skrzyni też. Przypatrz się uważnie gdzie masz wyciek od strony uszczelniaczy podpory wału i pociągnij lekko czerwonym silikonem w miejscu styku elementów. Nie myśl o prostym odkręceniu miski olejowej (uszczelka) bo nie zejdzie ze smoka - trzeba podnieść silnik wyżej nad poduszki a to już zbliża cię do wyjęcia silnika :)

Ja sprzęgło wymieniałem w kwietniu. Robocizna koło 200 zł. Za zestaw Valeo dałem 550 zł. Wymieniłem wszystko- tarcza, docisk, łożysko. Z tym że u mnie sprzęgło i tak ciężko chodzi, podejrzewam że wysprzęglik mam trafiony.

KURCZE ZA 200 wymienili wam sprzeglo! ja nawet za 400 bym tego nie chcial robic w swojej 155 a cena za sprzeglo jest naprawde niezla ja dalem 600 ale musialem sprowadzic od szwaba bo wyszlo mi taniej niz kupno w polsce

Amortyzatory
Powrót