• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Wymiana filtra paliwa

Miłosz

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 2.0 TS
Witam!
Mam pytanie, mozliwe ze banalne ale chcialbym wymienic filtr paliwa i czy ktos moze mi udzielic wskazowe jak to zrobic i czy jest to wykonalne w domowych warunkach (bez kanalu) dzieki.

Ściągnąć koło tylne prawe i dasz radę- ja tam nie widziałem jakiś patentów. No chyba że nie chcesz się kłaść na glebie- to już będziesz potrzebował kanał.

Ale czy trzeba jakos przewod paliwa zatykac czy po prostu wyjac filtr i wsadzic nowy?

I to ci właśnie średnio powiem. Paliwo zanim schodzi do filtra to idzie do tych zbiorniczków na ścianie bagażnika które zapobiegają odparowaniu benzyny więc może podstawić coś pod filtr-bo wielkie ilości wylać się nie powinny, a w filtrze benzyna raczej będzie. Sam pewny nie jestem-ale procedura standardowa jak przy każdym innym aucie.

AKTUALIZACJA

Przeczytałem manuala- wg niego trzeba rozłączyć pompę paliwa z układem zasilania i uruchomić silnik i poczekać aż zgaśnie i spokojnie zabierać się za filtr.Poniżej załącznik

Amortyzatory
Powrót