(164)Wtrysk LPG

• Autor wątku Autor wątku NOE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

NOE

Nowy
Auto
AR 164 Super 3,0 V6 24v
Przymierzam się do wymiany instalki gazowej na wtryskową,Jeżeli posiadacie wtrysk gazu w AR z silnikiem 3.0l prosze o jakies foto podłaczenia i zamontowania wtryskiwaczy.Interesuje mnie w jakich miejscach dokonano wwiertek oraz gdzie zamontowano wtryski.

Listwe wtryskowa mam zamontowana na oslonie tej co zakrywa swiece - przykrecona poprzez zrobienie dwoch dziurek w deklu i sruba m8 a wiercili mi otwory przy samym wlocie powietrza pod kolankiem tuz przed zaworem ssacym.choc gdzies widzialem wwiercane w kolanka ale to juz profanacja

Wtrysk gazu do 164 12v to zły pomysł ,będziesz miał duży problem z wolnymi obrotami na tanich wtryskiwaczach zawsze zle chodzi silnik

Na tanich wtryskiwaczach za 250zl możesz mieć problemy ( jakieś valteki 6-cyl ), ale na "drogich" za 350zl nie będziesz miał żadnych problemów ( Magic Jet 6-cyl ). Np tutaj (dwie listwy):
WTRYSKIWACZE - 3-cylindrowe - - Listwa wtryskowa Magic Jet 3cyl. - MEGAPOL - samochodowe instalacje gazowe - LPG - auto gaz - autogaz

Do tego jakiś dobry reduktor, np Scorpion ST: REDUKTORY LPG - Do sekwencji - - Reduktor - Parownik Scorpion ST do sekwencji - MEGAPOL - samochodowe instalacje gazowe - LPG - auto gaz - autogaz

I na konieć jakiś sterownik, a dokładniej Stag 300.6
WTRYSKI SEKWENCYJNE - Stag 300 - - STEROWNIK STAG-300-6 cylindrów - Sterownik z wiązką - MEGAPOL - samochodowe instalacje gazowe - LPG - auto gaz - autogaz

W sumie koszt około 1400zl + robocizna (ok.500zl). Moze znajdziesz gdzieś taniej w zestawie. Dla porównania niemal identyczny zestaw, tylko pod 4 cylindry kosztuje niecały 1000zl:
STAG 4 SEKWENCJA MAGIC JET Red. SCORPION ST 240KM (615886938) - Aukcje internetowe Allegro

Tanio, czy drogo? Myślę, że biorąc pod uwagę fakt, iż jest to nowy zestaw bardzo dobrej jakości pod 6 cylindrów, to cena nie jest wygórowana.

Ostatnia edycja:
Miałeś to w 164 3,0 v612v ? Ten silnik na benzynie ma duże drgania mimo stałych obrotów ,jeżdziłem trzema róznymi instalacjami idziękuje tylko benzyna.

Miałeś to w 164 3,0 v6 12v ? Ten silnik na benzynie ma duże drgania mimo stałych obrotów ,jeżdziłem trzema róznymi instalacjami i dziękuje tylko benzyna.

Nie wiem z jakimi instalkami jeździłeś, ale to jak pracuje silnik jest kompletnie bez znaczenia czy detonuje wewnątrz PB95 czy LPG.. Jakim cudem na poprawnie dobranej i zestrojonej instalce może trząść silnikiem bardziej niż na benzynce? Co najwyżej po otwarciu maski będziesz mógł usłyszeć inny odgłos pracy wtryskiwaczy. Zdrowy motor na dobrej instalce pracuje identycznie jak bez niej, tyle że znacznie taniej. Może poprostu trafiły Ci się trefne auta do degustacji LPG? :)

Nie wiem z jakimi instalkami jeździłeś, ale to jak pracuje silnik jest kompletnie bez znaczenia czy detonuje wewnątrz PB95 czy LPG.. Jakim cudem na poprawnie dobranej i zestrojonej instalce może trząść silnikiem bardziej niż na benzynce? Co najwyżej po otwarciu maski będziesz mógł usłyszeć inny odgłos pracy wtryskiwaczy. Zdrowy motor na dobrej instalce pracuje identycznie jak bez niej, tyle że znacznie taniej. Może poprostu trafiły Ci się trefne auta do degustacji LPG?

Ja miałem przyjemnośc z 12v na gazie, ale drugiej generacji- silnikiem telepało bardziej jak na benzynie, a jako że przełączanie było ręczne to po podsumowaniu się okazało, że na 10 000km - 1000 zrobiłem na gazie. Przy wtryskach LPG też widziałęm takie auto, a jak je podregulowali tak, żeby nie było zbyt dużych drgań to spalanie zaczeło się zbliżac do 25 litrów lpg/100 przy takiej odpowiedniej jeździe. To ja dziękuje. A silniki 12v drgają od urodzenia przez luźniejsze spasowanie elementów- dlatego też między innymi słychac charakterystyczny klekot zaworów.

12v to zupelnie inna bajka niż 24v.

2 generacja to nie wtrysk, tylko przeżytek. A te drugie auto co paliło 25l/100km to rzeczywiście też jakiś kiepski przykład.. powiedz co ono tam miało wsadzone? Nie wierzę żebyś jeździł autem, na chociaż takim osprzęcie jak był wcześniej wymieniony.. prawda? :)

2 generacja to nie wtrysk, tylko przeżytek. A te drugie auto co paliło 25l/100km to rzeczywiście też jakiś kiepski przykład.. powiedz co ono tam miało wsadzone? Nie wierzę żebyś jeździł autem, na chociaż takim osprzęcie jak był wcześniej wymieniony.. prawda?

Wiem, że 2 generacja to mieszalnik. Co do drugiego auta - nie mam pojęcia. Trzecia sprawa- skoro nie wiem co tam było, nie mogę powiedziec czy jeździłem na takim czy innym osprzęcie, ale słysząc cenę nie był on tani. Czwarta sprawa- jak będziesz miał kiedys przyjemnośc z 12v to będziesz wiedział co miał Paweł na myśli. Piąta sprawa-jeśli w okolicy nie ma dobrego warsztatu od gazu- odpuścic, bo zamiast spokojnie lac paliwo, będzie się jeździło od warzsztatu do warsztatu, a ekonomia pójdzie się "kochac". Szósta- nie jestem ortodoxem ,który mówi gaz be- ale trzeba miec pewnośc, że takowa inwestycja się zwróci.

Ostatnia edycja:
W sumie dla NOE jak już ma założoną instalację gazową starszego typu, to myślę że najkorzystniej byłoby, gdyby przeszedł na BLOSa, bo do sekwencji na 6 garów trzeba sporo dołożyć.

Już mam konfigurację : reduktor scorpion st, wtryski magic jet sterownik STAG 300 plus.wielkie dzięki za zdjęcia w którym miejscu należy wykonać wwierty.

Wyjaśnie dlaczego 12v żle pracuje na wolnych obrotach ,zawory są tak duże że świeca jest umieszczona zboku nie centralnie .Prosze o opinie posiadaczy 12v na sekwencji a nie tych kturym się wydaje że ten silnik dobrze chodzi na gazie .Ja miałem sekwencje za 4 tyś i ją zdemontowałem ,po wielu regulacjach alfa mnie w....ła a oszczędność niewielka .

Zobaczymy, co będzie u NOE z sekwencją na 12V. Jak skończysz przeróbki to napisz nam, czy czujesz/słyszysz/widzisz jakąkolwiek różnicę między LPG a PB u siebie

1. alfa 164 2.0 v6 turbo instalka I generacji !!!! + blos - chodzila pieknie i smigala potwornie a do tego oszczednie
2. alfa 164 3.0 v6 I generacja + blos - smiga dobrze i tanio, bedzie pieknie i tanio jak tylko skoncze regulacje i kilka pierdol

Podstawa to zalozenie wydajnego i markowego reduktora + sporo wiedzy jak to wszystko podlaczyc i zgrac. Wazna jest idealna kondycja ukladu zaplonowego.
Przerabiajac po poprzednim wlascicielu instalacje II gen z mikserem zastanawialem sie nad sekwencja, ale ciezko dobrac odpowiednie wtryskiwacze.
Ja wychodze z zalozenia, ze najprostsze rozwiazania sa najbardziej skuteczne.
Nie wykluczam, ze kiedys nie bede eksperymentowal z sekwencja.
Ale blos sprawdzil sie u mnie dwukrotnie w alfowskim v6.
W TSie nie mialem gazu i nie zalozylbym nigdy ze wzgledu na bardzo zadowalajace koszty eksploatacji.
Ale wole "poswiecic" alfe i jezdzic na gazie ale miec frajde z jazdy V6 niz jezdzic oszczedniej bez gazu ale slabszym autem.
V6 w alfie to cos czego nie da sie opisac, to trzeba przezyc. :)
Szkoda ze nie montowali V8 :)
Reasumujac: Wazne jest to eby dbac o auto i regularnie serwisowac. Paliwo nie ma znaczenia.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót