• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Sportowe zawieszenie

• Autor wątku Autor wątku Remek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Remek

Guest
Tak jak w tytule. Z racji ze musze zrobic kompletne,cale zawieszenie lacznie z amortyzatorami i sprezynami,chcial bym przy okazji obnizyc moja "Bestie" o okolo 30mm i usztywnic zawieszenie,tylko gdzie szukac zaiweszenia do tego modelu?? Wszedzie znajduje zawieszenie do modeli 156,147,145/146,33,75,a do 164 nigdzie nie ma :(
Naj bardziej byl bym zainteresowany zawieszeniem gwintowanym,pod warunkiem ze jego cena bedzie porownywalna do zawieszania z alfy 156. Z gory dziekuje za pomoc! :)

przyłączam sie do tematu..

chciałbym wstawić troszke sztywniejsze i nizsze zawieszenie (niekoniecznie gwintowane)

Remek napisał:
Wszedzie znajduje zawieszenie do modeli 156,147,145/146,33,75,a do 164 nigdzie nie ma
Naj bardziej byl bym zainteresowany zawieszeniem gwintowanym,pod warunkiem ze jego cena bedzie porownywalna do zawieszania z alfy 156.

Nie wiem jakie są ceny do 156 bo jej nie mam ;) ale tutaj:

http://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/Alfa-164/Suspensions:::1_7_58.html

masz wszystko czego potrzebujesz, tylko ceny sa lekko przegięte :P
Ale jak poszukasz po producentach to znajdziesz też w polsce :wink:

jeśli chodzi o same sprężyny to kupiłem nowe firmy Ventura (-30mm czerwone) za 300zł/kpl z firmy:

http://www.autostyle.pl/

tyle, że przez allegro. Mieli wtedy ostatni komplet ale sprzedają różne.

zobaczcie też
http://www.europerformance.co.uk/pa...&car=alfa164&manufacturer=apex&sub_category=1
http://www.speedsportuk.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=9296
i dystanse (wątek wcześniejszy w 164, sorry dopiero teraz mi wpadło w klawe)
http://www.livermoreperformance.com/h&r_wheel_spacers.html#Alfa

Jedna rzecz, przy obniżeniu większym niż 30 mm należy wymienić amorki o innej charakterystyce pracy w tym zakresie. Przy -30 jest ok ale mimo zaworów na amorkach (nastawy sport) i tak mogły by być o 1/3 twardsze.
Gwintów niestety nie spotkałem.

Nawet do sprężyn -30mm zaleca się stosowac amortyzatory o skróconym skoku. Amortyzator w seryjnym zawieszeniu ma tak dobrany skok tłoczyska że dobrze współgra z seryjną sprężyną. Jeśli zamontuje się niższe sprężyny a zostawi seryjne amortyzatory to zawieszenie będzie dobijało. Sprężyna będzie już maksymalnie rozciągnięta, a tłoczysko amortyzatora będzie miało dopiero np. 3/4skoku. Praktycznie wygląda to tak, że podczas jazdy czasami koło odrywa się od podłoża, a podczas wjazdu na jakieś większe wzniesienie samochód odlatuje, ma się wtedy takie wrażenie że wszystkie wnętrzności podchodzą człowiekowi pod gardło. Z takim zjawiskiem można się często spotkac podróżując autobusem.

Jeżli chodzi o zawieszenie to ogólnie wybór jest bardzo duży, można eksperymentowac kupując oddzielnie sprężyny i oddzielnie amortyzatory, kupic gotowy zestaw zawieszenia lub zawieszenie gwintowane. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcje, mamy do wybory ogromną ilośc sprężyn i praktycznie tylko trzy amortyzatory (Bilstein B8, Koni Sport lub Kayaba AGX). Bilstein B8 ma taką zaletę że można go regenerowac, natomiast dwa kolejne posiadają tzw. "regulację twardości". Ludzie którzy kompletują sobie sami zawieszenie do jazdy po drogach publicznych zazwyczaj idą w kierunku Bilstein B8 + czerwone sprężyny h&r lub Koni Sport + fioletowe sprężyny Vogtland.

Zawieszenie gwintowane moim zdaniem ma mało użyteczny zakres regulacji, zazwyczaj od -30mm do -60mm. Można kupic oczywiście gwint D2 który posiada regulację od położenia seryjnego do -90mm, ale cena takiego zawieszenie zazwyczaj przekracza 5tyś zł. Jeżeli chodzi o gwinty to największą popularnością u nas w kraju cieszą się chyba zawieszenia Weiteca i FK. W przypadku gwintów FK mamy możliwośc regenracji amortyzatora tak jak ma to miejsce w przypadku Bilsteina B6 czy B8.

Jeżeli natomiast chodzi o gotowe zestawy to wybór jest również ogromny. W przystępnych cenach można kupic np. zestawy h&r, Vogtland, Koni, FK czy KW. Ja osobiście jeżdżę teraz Seatem Ibizą i założyłem do tego samochodu kompletne zawieszenie Koni 1130 z możliwością regulacji "twardości".

Obniżając i utwardzając samochód warto pomyślec o zamontowowaniu przynajmniej jednej rozpórki, górnej przedniej. Siły dziające na zawieszenie poprzez różne elementy konstrukcyjne są przenoszone również na karoserie samochodu. Poprzez zamontowanie takiej rozpórki ogranicza się wpływ tych sił na bryłę pojazdu.

Ja osobiście polecałbym wybierac w ofercie znanych producentów, którzy już zdążyli sobie wyrobic pozycję na rynku i unikac wyrobów takich producentów jak GT Cupline, czy Supersport (jest tego pełno np. na Allegro).

Pozdrawiam :wink:
Piotr z Rzeszowa

W kwestii amortyzatorow juz wybralem beda to amorki KONI P=8641 T=8741 regulowane.
A co do sprezyn to sie jeszcze zobaczy,trzeba pobuszowac po internecie :P

AMory powinny też pasować z Lancii Thema i Saaba 9000 bo to ta sama płyta przecie.

O tym tez slyszalem,ale co do tego nie ma pewnosci wiec nie chcialem pisac :)

Amortyzatory
Powrót