Stefan116
Użytkownik
Witam mam pytanko bo niedokońca jestem pewien co to dokładnie jest ta skrzynia Viscodriwe jaka była w najlepszych wersji 164?????
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Rafał napisał:nie to blokada obu kół napędowych podczas ruszanoa- przyśpieszenie 2 takich samych alf 164 jedna z tą właśnie skrzynią to ; 7,9 s/100km/h-normalka, a z Visco - to6,8- jest różnica nie , a na mokrym to już poezja jazdy
PietereQ napisał:Jacek, jak to szpera zawiele nie zdziała w oście? Sam masz szperę i nie zaznałeś goryczy nieposiadania LSD :wink: Wystarczy, że w FF lekko skręcisz koła, a stosunek momentu między półosiami się tak zmienia, że wewnętrzne koło mieli. Na śliskim to nie wspomnę, moc ucieka po najmniejszej linii oporu => jedno koło buksuje. Ja u siebie mam problem z trakcją nawet na 4, jak deszcz spadnie, i wtedy nieciekawie się robi.
Rafał napisał:zwródżcie uwage co sie dzieje podczas ruszania- kółeczko podskakuje(przesadzam ) ale mamy moc na kole i siłe tarcia opony któraś z tych sił musi być większa- i teraz o ile przewyższa siłę tarcia otyle jest wiekszy moment mocy- a i mamy skrzynie - problem startów na np. 1/4 mili tkwi nie w mocy autka a właśnie w sposobie przekazania jej na koła- nigdy nie jest 100%.
Każda z opona i 4 kół ma inną przyczepność a Viscodriwe sprzega dwa kółeczkai stąd wieksza moc na koła mówie o dwóch 164 przednionapędowych- SPRADZONE NA 100%- zawsze lepsze przyśpieszenie miała 164 z visco.
Rafał napisał:a do spiecia 4 kół służy ASR
Rafał napisał:nie asr to nazwa póżniejsza- terażniejsza Q4 -jej naped pochodzi bodajże od Stayer-pucha- nie pamiętam na 1005 ale nie jest alfowski w sensie wtnalazku
Tak tez myslalem, ASR - Anti Slip Regulation - zmniejsza moc, badz przyhamowuje kola, ale chyba do Q4 nikt tego nie montowal?PietereQ napisał:Anti S.... R.... było coś po niemiecku, system elektroniczny z napędem jako tako nie ma wiele wspólnego odcina gaz przy buksowaniu kół. Q4 to nic innego jak napęd na 4 łapy; w 155Q4 na tylnej osi torsen a na przedniej wisco jakiego typu środkowy dryf nie wiem...