• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Rolka napinacza hydraulicznego

• Autor wątku Autor wątku Nucek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nucek

Guest
jestem w trakcie remontu silnika 3.0 V6 kod 06412 i mam problem ze zdobyciem rolki do napinacza hydraulicznego szukałem go po wszystkich hurtowniach i jedynie co się dowiedziałem że można dopasować z innego auta tylko z jakiego pomocy
Pracuje w firmie zajmującą się sprzedażą części i naprawą głównie włoskich samochodów i w razie potrzeby służe pomocą w sprawach technicznych jak i części, ale tej rolki niema już nikt w ofercie

poszukaj na forum temat rolki byl juz poruszany.napinacz praktycznie nie do kupienia

napinacz tylko aso koszt ponad 800 zl, cena z przed okolo miesiaca - wiem bo wymienialem , sprowadzali mi z italii i powiedzieli mi pozniej ze nie ma juz ani jednej sztuki, ze to niby ostatnia - nie chce mi sie wierzyc, sama rolka w aso kosztuje okolo 400 zl. pozdrawiam

Namiary na rolkę (łożysko) i napinacz sam w sobie :)

Jestem na tym samym etapie - poszukuję :D.

Udało mi się znaleźć dość ciekawe rozwiązanie rodem z USA, mianowicie napinacz mechaniczny, który zastępuje nieszczęsną hydraulikę.
Sklep internetowy (świetny kontakt z człowiekiem o imieniu Jason) znajduje się pod adresem: www.alfissimo.com

Sam napinacz (mechaniczny) kosztuje u niego 125$ (po doliczeniu cła 2,7% i przesyłki ok. 30$) wychodzi ok.160$ czyli niecałe 400zł.

Napinacz jest tu: http://www.alfissimo.com/index.php?productID=379

Rozważam również czy wymieniać na mechaniczny (summa summarum bardziej niezawodny i niezależny) czy reanimować istniejący hydrauliczny za pomocą rolki http://www.alfissimo.com/index.php?productID=683 i zestawu naprawczego http://www.alfissimo.com/index.php?productID=377

Ten zestaw naprawczy znalazłem w Łodzi za 81zł ( kilka O-ringów, uszczelka i metalowe kołnierze), a rolki czy tym bardziej napinacza BRAK :(((

Prosiłbym o kontakt, jeśli znajdziecie gdzieś jakieś rozwiązanie problemu, bo 3 litry się marnują na postoju :mrgreen:

Witam, ja mam zamontowany w 164 V6 TB czyli 2.0L napinacz mechaniczny i działa bez problemu.

Napinacz kupiłem za 450zł w Warszawie w sklepie Celkar http://www.celkar.pl/ ale z tego co się oriętuję mają sklepy też w innych miastach. Prowadzą też sprzedaż wysyłkową.

Warto spróbować.

Napinacz wizualnie wyglada tak samo. Dostępny od ręki... chyba, że chcecie koniecznie zaoszczędzić 50zł.

Pozdrawiam.

Napinacz mechaniczny można kupić w ASO za 505 zł ja taki kupiłem

tygryz napisał:
tytus_w napisał:
Napinacz kupiłem za 450zł w Warszawie w sklepie Celkar

Niestety nie mają i jak mi powiedzieli na razie mieć nie będą :| .

To bardzo dziwne jak ja bylem to mowili ze nie ma problemu i zawsze moga zamowic...

w dzisiejszych czasach dziwnie sie traktuje klienta i klienta....

Ja posiadam napinacz hydrauliczny do silnika V6 12v.
Oglosze sie jeszcze w bazarku ;)

Problem cieknącego napinacza hydraulicznego w swojej alfie 164 3.0V6 12V usunąłem w ten sposób,że wyeliminowałem jego sterowaniem oleju. Otwór w bloku przegwintowałem gwintownikiem już nie pamietam M6 lub M7 i dałem tam wkrętke na loctite do gwintów zaś trzpień w na ktorym jest rolka napinajaca i znajduje się w nim otwór zaspawałem. Dodatkowo zamieniłem sprężynę oryginalną, która znajduję się w napinaczu na sprężynę mocniejszą w moim przypadku sprężynę zaworową. Przejechałem na takim rozwiazaniu 75 tys km i chodziło bez uwag dodam jeszcze,że zrobiłem to samo jeszcze w dwóch innych alfach i to rozwiązanie działało.

Alfa Romeo 33 1,4 ie
Alfa Romeo 75 2,0
Alfa Romeo 75 3,0 V6 Amerika
Alfa Romeo 155 1,9 Td
Alfa Romeo 164 3.0V6
Alfa Romeo 166 2,4 Jtd

Ostatnia edycja:
Sama rolka (łożysko) napinacza hydraulicznego jest takie samo jak w AR164 3.0 24V. Różni się tylko wnętrzem, (tulejka z trzema otworami) jednak obie rolki są cholernie ciężkie do dostania - co do 24V tylko ASO.

ja mam alfe 155 2.5V6 12V 120kw , ja wlasnie kupilem: lozysko ,sprezyne , podstawe napinacza za 400zl ale mechanicy wszytko mi zepsoli i nie wiem czy teraz dostene ten sam zestaw do tego hydraulicznego napinacza , bo w salonie bylem i mowili ze po tych numerach nadwozia co ja mam wystepuje wlasnie taki jak mam na aucie( hydrauliczny ) niedostepny , a teraz wyszla wersja ulepszona napinacz mechaniczny tylko on calkiem inaczej wyglada i musze wiedziec czy bedzie pasowal na 100% , jak by ktos mial namiary na ten zestaw albo nowy napinacz prosze napisac

Amortyzatory
Powrót