• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Problem z drzwiami pasażera?

Wodzu33

Nowy
Auto
AR 164 '98 2.0TS 8v
Mam problem z drzwiami pasażera.Po ostatnich mrozach nie otwierają mi się prawe drzwi. Centralny zamek wariuje, cały czas zamyka i otwiera. W zablokowanych drzwiach nie odblokowuje do końca zamka.Klamka wewnątrz działa jakby bez oporu, a kluczyk nie przekręca sie do końca. Jak otworzyć te drzwi? Z tego co patrzyłem nie można zdjąć poszycia drzwi bez ich otworzenia. Proszę o porady. Pozdrawiam

takie same objawy ( oprócz wariowania centralnego) miałem gdy zamarzł mi zamek. Bolec w drzwiac nie podnosił się do końca, ale zamykał całkiem. Czy twój już odmarzł czy też dalej mroźno w Suwałkach ? :)
Jak mroźno to zagrzej wśrodku na full, nawiewy na te drzwi itp. i powinno pomóc.

Klamką wewnętrzną się nie przejmuj, ma jakieś zabezpieczenie przy zamku żeby chyba linki nie urwać, moja też luźno latała a potem złapała znów jak odtajało.

Gorzej jeśli auto jest odmrożone a zamek dalej nie łapie. W takim przypadku to jedyne co możesz zrobić to spróbować napsikać przez bolec od góry jakigoś silikonu itp, licząc że to coś pomoże, choć wątpię. Bocznej tapicerki nie zdejmiesz. Aby dostać się do zamka trzeba ją ciąć, najlepiej ten materiałowy fragment wypatroszyć (za nim i tak jest plastik). Mechanizm zamka mógł się zawiesić/ zablokować w jakimś dziwnym polożeniu i mozę wcześniej jednak uda się go w którąś stronę ruszyć- może np dopychając drzwi z równoczesnym operowaniem centralnym z konsoli środkowej.

W bordowej tak miałem nie raz- winowajcą był bolec od zamka na słupku B- trzeba walic pięścią na jego wysokości i usiłowac otworzyc.-oczywiście jeśli po odtajeniu nie puści, na mój gust to sprawka mrozu. Central wyłącz wyciągając bezpiecznik.

Zamek dalej zablokowany :( mrozu juz tydzień nie ma więc napewno odmarzł. Chyba bedę wycinał ten plastik pod tapicerką żeby się dostać do zamka. Może macie jeszcze jakiś pomysł ?

Wodzu33 napisał:
Zamek dalej zablokowany :( mrozu juz tydzień nie ma więc napewno odmarzł. Chyba bedę wycinał ten plastik pod tapicerką żeby się dostać do zamka. Może macie jeszcze jakiś pomysł ?

Napisałem wyżej co masz robic jeśli to nie mróz. Albo może nie tyle co uderzac, co usiłowac przycisnąc drzwi- uszczelnień jest sporo także w miare elastycznie powinno pojśc

W zeszły piątek otworzyłem :) Kombinerkami pociągnąłem mocno bolec i odskoczył. W wolnej chwili rozbirę i nasmaruję mechanizm od środka, bo aktualnie otwiera się tylko z zewnątrz, a klamka od środka chodzi luźno. Pracuję teraz jako szofer :D otwierając drzwi pasażera.

Jak pasażer jest facetem, niech pokaże że ma jaja opuści okno i otworzy z zewnątrz- :twisted: swojego czasu tak się z Audi wydostawałem. :P Nie mówiąc o Mercedesie SK gdzie klamek wewnatrz praktycznie nie bylo bo gdzieś ktoś je ułamał, tylko tam musiałem nieco się wychylic.

Czy mówicie o fabrycznym centralnym zamku? Czy wychodzily 164 z fabrycznym otwieraniem z pilota? JA znalazłem w bagażniku centralkę(alamorwa chyba, bo ma przełacznik ON/OFF). Ponadtto znalazłem pod bezpiecznikami resztkę alarmu którą ktoś zakładał. Mam co prawda piloty do tej dokładanej instalacji, ale brakuje w niej elementów.

Czy wychodzily 164 z fabrycznym otwieraniem z pilota?

Tak

JA znalazłem w bagażniku centralkę(alamorwa chyba, bo ma przełacznik ON/OFF)

Nie chyba, tylko napewno. Po prawej stronie bagażnika jest, a centrala z którą łączy się pilot jest nad szybą- tam gdzie masz konsole dachową, takie czarne powinno wystawac.

Tylko nie wiem czy te piloty które mam beda działały z tą centralką.
Jak przekręce kluczyk w stacyjce, to słyszę jak centralka w bagazniku wydaje z siebie dźwięki.

fiergloo mógłbyś zrobić zdjęcia swoich pilotów?

Ostatnio zablokował mi się zamek od kierowcy. Doszedłem jak można otworzyć. Trzeba odkręcić śruby mocujące plastik drzwi te które są dostępne, czyli pod włacznikami szyb, pod klamką i dwie w schowku(pod listwą), następnie wykręcić bolec zamka i otworzyć szybę. Teraz można odchylić plastik w dośc znacznym stopniu i mamy juz dosyć dobry dostęp do mechanizmu zamka. Odbezpieczenie zamka znajduje się blisko mocowania cięgna po prawej, należy za niego pociagnąć w lewo i drzwi otwarte :) Wszystko posmarowałem olejem w spreju, zobaczymy czy pomoże. Narazie działa, a jak przestanie to już mam wprawe :)

Odgrzewam temat bo w końcu naprawiłem (rozebrałem wszystko) do końca :D W dzrzwiach pasażera wypadła linka z mocowania przy klamce od środka. W drzwiach kierowcy obsunęła się sprężynka odblokowująca zamek przez co zacinanie, po założeniu na miejsce działa
idealnie. Dużo nerwów mnie te drzwi kosztowały, ale gimnastyka wsiadania i wysiadania, bezcenna :D

Ja wczoraj miałęm to samo. Linka(pancerz) wypadła mi z tej blokady przy klamce i drzwi nie otwierają się od środka :)

Amortyzatory
Powrót