[164] Piszczy mi pedał sprzęgła - pomocy

ScorpioPL

Użytkownik
Auto
Mini Cooper S Kuga 2.5T
Jak w temacie przy wciskaniu pedału sprzegła jest wkurzahjący pisk przy puszczaniu tez, jesli puszcze odrazu nie piszczy ale trudno jezdzic ciagle palac gume :) , rozebrałem pedał przesmarowałem i nic :( moze ktos miał taki problem i jakos go rozwiazał ???

Ja mam tak samo :) Kiedyś przesmarowałem wszystko co się dało- na chwilę ucichło piszczenie ale powraca jak bumerang. Fakt-dzwięk jest lekko irytujący. Nie wiem czy jest na dłuższą metę jakiś skuteczny sposób.

Ja też tak mam, tyle ze wiem co mi skrzypi.
Pedał sprzęgła też smarowałem ale nic to nie dało, u mnie piszczy tam gdzie wysprzęglik styka sie z ta taką łapą wychodzącą ze skrzyni, ale jak to będzie wyglądac w 164 to nie mam zielonego pojęcia.
Pozdro.

Spróbuj podokręcać te 4 śruby co mocują cały zestaw pedałów do serwa. Dostęp fatalny od kabiny. Można spróbować kapnąć troszkę oleju właśnie na te sruby ale tak by olej spłynął pomiędzy blachę przegrody u blachę pedałów.

wyciągnij kompletny pedał sprzęgła , wyjmij tulejkę z łożyskiem igiełkowym dwurzędowym , wpakuj smaru do przegubów z molibdenem, nasmaruj też główną śrubę i co ważne przy składaniu nasmaruj trzpień łączący pompę sprzęgła z pedałem i odwróć go (obejmkę) o 180stopni (wyciera się i ma kształt owalu a nie okręgu) - u mnie to pomogło w 100% a też trzeszczało po innych zabiegach. aa chyba,że się walnąłem i nie masz hydrauliki to sorki :)

mam hydraulike , tak ze będę musiał wszystko rozebrac jeszcze raz i zrobic jak piszesz

Pal gumę za każdym razem :lol:

Amortyzatory
Powrót