kasza85
Nowy
mam maly problem ze swoja alfa - niezaleznie jaka jest temperatura na zewnatrz (od 15 do 28) i ustawieniu temp w srodku na np 17 st wieje mi cieplym powietrzem. Uklad jest swierzo nabity i czynnik jest, sprezarka tez sprawna
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
mi nagle przestała działać dmuchawa . Co to sie mogło stać?
Miałem ostatnio to samo. Ciągle wiało ciepłe powietrze i dochodził dziwny dźwięk stukania zza schowka, który sugerował, że coś jest nie tak z silniczkiem sterującym klapami powietrza. Jak się okazało poprostu wytarły się zębatki od mechanizmu przy silniczku (jak to nieraz z plastikiem bywa). Także jeśli ktoś takowy silniczek lub sam mechanizm posiada to chętnie odkupię PS. Po wymontowaniu silniczka sprężarka się nie załącza, więc póki co nici z chłodzenia.
luke @E.T. - Brzmi ciekawie. Można się dziwić BOSH-owi napisał:no właśnie ... te silniczki są tak umieszczone ze wyjąć je to sztuka wielka.....
tez mi one nie działają ... pozbyłem się pstrykania przeskakujących silniczków-( wypiąłem wtyczke w schowku za tą zaślepką)
no ale jest lato są upały i nie wiem czy nabijać klimę skoro silniczki nie działają
ciekawe czy ktoś kiedyś próbował naprawiać je...
Możesz wypiąć silniczek z zatrzasku i go lekko wyciągnąć (ale nie wyciągać całkiem) i przestawiać klapę powietrza ręcznieAle niestety wtedy będzie pykał (z odłączoną wtyczką nie będzie klimy). U mnie wada wyszła dopiero po nabiciu klimatyzacji, więc stwierdziłem, że skoro już wpakowałem kasę to powalczę do końca. Przy okazji dowiedziałem się, że jest jeszcze jedna prostacka metoda. Można złączyć na chama przewód przez który biegnie zimne powietrze, z tym przez który biegnie powietrze ciepłe. Pewien "mechanik" mi to zaproponował. Jednocześnie ta propozycja zmotywowała mnie, żeby pojechać do prawdziwego fachowca i zrobić to porządnie, a nie na prowizorkę. W każdym razie jeśli złączy się te przewody w odpowiedni sposób w odpowiednim miejscu to kablem od ciepłego pow. można puścić zimne i mimo zablokowanej klapy jest chłodzenie.
PS. Jesteś pewien, że silniczek jest zablokowany na ciepłym powietrzu? Może zablokował się na zimnym i będzie chłodzonko.
tak wlasnie to przestawiam...... ale np mam ustawione tylko na szyby a chciałbym na nogi na przykład .... poza tym jak nabije klime to bede musial wpiąć kostkę i będzie trykać................ kto to potrafi naprawić i jak wyjąć silniczki bez wyjmowania deski ???????Jeśli w 164 jest ten sam układ ogrzewania co w Cromie to bardzo łatwo wykluczyć przesłonę regulującą temperaturę nawiewu - wystarczy po prostu wypiąć cięgno z przesłony i ręcznie ją domknąć tak by nie przepuszczała podgrzanego powietrza. Cięgno wychodzi z kabiny w podszybiu, pomiędzy wentylatorem a parownikiem klimatyzacji, dość głęboko - trzeba użyć dłuższego pręta.
proponuje wszystkim tym którzy mają ten sam problem wspólnymi siłami tym się zająć .... jakiś wspólny zakup części tych silniczków ..zawsze taniej będzieWitam.
Tu jest strona, która pokazuje dwa sposoby na zdemontowanie zespołu przekładni z silnikami: http://www.alfapro.com/html/steppers_access.html
Pierwsza jest klasyczna, czyli demontaż deski rozdielczej. Przebrnąłem przez to.
Druga drastyczna, ale następnym razem tak właśnie zrobie.
Na tej stronie do niedawna można było zamówić zestaw kół zębatych do naprawy w/w przekładni. O ile dobrze zrozumiałem, produkcja stała się nieopłacalna i 26 kwietnia tego roku temat zamknięto. Szkoda, bo mam ten sam problem.
Będę wdzięczny za namiary na kogoś, kto takie koła by zrobił.
Witam.
Tu jest strona, która pokazuje dwa sposoby na zdemontowanie zespołu przekładni z silnikami: http://www.alfapro.com/html/steppers_access.html