• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Nie chce jeździć na benzynie

• Autor wątku Autor wątku fr33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
Ostatnio zalozylem gaz sekwencyjny bo mojej 164 2.0ts i - auto przestało jezdzic na benzynie;/ .. juz przed zalozeniem byly male problemy z jazda na zimnym silniku przy niskich obrotach.

pojechałem do gazownika i on mowi ze przeplywomierz padł (wyczyscił silnik krokowy w myjce ultradzwiękowej)..

jakie są oznaki ze przepływomierz jest walniety?

jak jest zimny silnik to ma dziwne obryty (zbyt wczesnie wylacza sie ssanie), a jak sie jedzie to szarpie i strzela w dolot (na benzynie). Jedyne zeby jechać to wciskac gaz milimetr po milimetrze. Po nagrzaniu tez szarpie przy dodaniu gazu i nie zbiera sie jak nalezy (szczegolnie do 2500 obr/min - powyzej jest w miare OK)..

gdy przełącze na gaz to jest wszystko OK.. :(

pomocy !

ps. jakich usterek nie pokaze po podlaczeniu pod kompa? jakie są kody usterek?
lampka wtrysków nie pali się .. pali się po odłączeniu przeplywomierza..

164 ma lampke od wtrysków?

Też bym stawiał na przepływomierz.

Sekwencje wstawiłes? Ile Cie wyniosła? Jak nie robisz dużego przebiegu to może Ci się zwrócić za kilkanaście lat...

fiergloo napisał:

ma

fiergloo napisał:
Też bym stawiał na przepływomierz.

na to wychodzi ale dzisiaj bylem na kompie i błąd był ale po usunieciu bledow, odpaleniu silnika (pochodzil troche) to błąd zaden nie wskoczył .. mam pojezdzic troche na benzynie i jutro jechac na ponowne sprawdzenie ... zobaczymy

fiergloo napisał:
Sekwencje wstawiłes? Ile Cie wyniosła? Jak nie robisz dużego przebiegu to może Ci się zwrócić za kilkanaście lat...

tak, sekwencje.. stag 300 za 2500zl. niech sie zwraca kiedy chce.. miałem kase zeby wylozyc wiec wylozylem. auto bedzie jezdzic w firmie i miesiecznie troche kilosow zrobi a zalezy mi zebym na bierzaco "taniej" jezdzil .. :)

fiergloo napisał:
fr33 napisał:
fiergloo napisał/a:

ma

A nie mylisz jej przypadkowo z lampką od stanu oleju?

napewno nie jest to lampka od stanu oleju :DDD

no dobra, jest to lamka sygnalizująca uszkodzenie systemu wtryskowo-zaplonowego ... ;)

Dodano

byłem na kompie i wyszlo ze jest błąd przepływomierza. rozkrecili przeplywke i ponoc wyglada na sprawną.

błędy usunięte i mam przyjechac jutro na powtorke i wtedy zobaczymy czy blad przeplywki wroci... jak nie wroci to bede szukał dalej ..

ma ktoś jakies opcje?

fr33 napisał:
no dobra, jest to lamka sygnalizująca uszkodzenie systemu wtryskowo-zaplonowego ... ;)

Aha- to jak masz możliwość to pokaż jak ona wygląda(fotka, rysunek) bo raczej nie kojarze jej z żadnej Alfy 164.

Ma i to chyba każda. U mnie jak się zaświeciła to po paru minutach umierała i nie mogłem jej odpalić:)

ale - nie o kontrolce tu temat :)

proszę o pomoc w sprawie jak w pierwszym poscie napisano ...

pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)

juz wszystko działa :D

gaz przestal sie przelaczac tak jak powinien, pojechalem do gazownika i po przelutowaniu jedego kabelka zaczelo dzialac wszystko tak jak powinno :), łącznie z jazdą na benzynie ...

tak na przyszlosc przy sekwencji wszystkie usterki przeplywki sondy itp tak samo wplywaja na prace silnika na benzynie jak i na lpg a nawet na lpg powinno juz byc to odczuwalne wczesniej.

Amortyzatory
Powrót