• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] jakie tarcze i klocki są godne polecenia?

• Autor wątku Autor wątku fr33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
.. nadeszła ta chwila, na którą czeka nażdy kierowca.. skończyły sie tarcze hamulcowe..

prosze o porade jakiej firmy kupić tarcze i klocki - komplet na oś przednią i tylną?

czy np. firma SBS lub KROON, która mnie nie mówi nic, jest dobrym wyborem?

ja mam komplet trw z przodu i z tylu i jestem bardzo zadowolony - srednio dziennie robie ponad 60 km glownie trasa predkosc przelotowa rzedu 70 km/h i nigdy mnie nie zawiodly wiec szczerze polecam - na komplecie zrobione 15000 km i zuzycie wskazuje na okolo 30 procen, wiec powinny starczyc na 40-50tys km wiec niezle zwlaszcza ze caly komplet tarcz i klockow kosztowala mnie 1100 zl

a kupował ktoś coś taniej :DDD ?? najbardziej chodzi mi o konfiguracje tarcze/kości taką, żeby nie piszczały ..

Jeżeli chodzi o tarcze i klocki to polecam Textar albo Ate ;). Sprawdzone w boju!

Oglądałem na allegro tarcze firmy KROON. Na tył komplet kosztował 90zł, a na przód 200zł.
Nie wiem jednak ile to warte jest.

teraz sprawdzilem w inter carsie i zestaw do 3,0 12v kosztuje tam 610 zł. wiec ja musialem przeplacic;) tarcze przód 173 zł, tył 127, klocki przód 185 a tył 85 zł

kasza85 napisał:
teraz sprawdzilem w inter carsie i zestaw do 3,0 12v kosztuje tam 610 zł. wiec ja musialem przeplacic;) tarcze przód 173 zł, tył 127, klocki przód 185 a tył 85 zł

czyli do mnie pewnie troche taniej .. nie ma dramatu :) chyba sobie sprawie taki zestawik. Dobre hample to podstawa w ciężkim aucie.

pawle tam jest cena za sztuke tarczy wiec masz 610 za tarcze przod do tego klocki najmniej 180 wiec komplet przod 800 zl a przy normalnej jezdzie to chyba przesada ;/

a jak wyglada sprawa żywotności klocków przy nawiercanych/nacinanych tarczach?

Chyba siwy144 mówił mi, że przy nacinanych tarczach klocki ida w mig :)

Majkel napisał:
Chyba siwy144 mówił mi, że przy nacinanych tarczach klocki ida w mig :)

tak samo slyszałem w sklepie ale .. samemu się domyślić można, że może "ciąć" klocek przy hamowaniu

Tak ida w mig... A jak masz białe fele uuuu to chyba w dzien dzien byś musiał je myć ;) Byli się sprasznie. Ale napewno hamowanie poprawi się. Napewno teraz zakupie http://www.mikoda.pl/public/start.htm tarcze od nich + nawiercenie i naciecie ;) Narazie same pozytywne opinie słyszałem doszły mnie słuchy że jakościa bardzo przypominaja zimmermany ;) Może teraz nawet na wiosne je zakupie na przod i tył choć teraz wymieniłem cały zestaw i ma nie całe 8 tys ale to nic :) Tanie są

ALFA ROMEO 164 2.0i Twin Spark ,wersja tuningowa 81.05 zł. tył
ALFA ROMEO 164 2.0i Twin Spark (ch. >6142573) ,wersja tuningowa 111.94 zł przednie

Koszty całkowite: 403.43 zł.
Do zamówienia poniżej 1000 zł. doliczana jest kwota 17.45 zł. za przesyłke.

Do normalnej codziennej jazdy polecam tarcze Mikoda. nie sa one jakies wyczynowe super hiper sportowe ale w normalnej eksploatacji zbieraja niezle opinie i nie sa przesadnie drogie

slider2002 napisał:
Do normalnej codziennej jazdy polecam tarcze Mikoda.

Mikode produkują w Częstochowie więc nie było by problemu.. a jak z żywotnością tych tarcz? ja troche "stukam" km miesięcznie (~ 3kkm)

fr33 napisał:
slider2002 napisał:
Do normalnej codziennej jazdy polecam tarcze Mikoda.

Mikode produkują w Częstochowie więc nie było by problemu.. a jak z żywotnością tych tarcz? ja troche "stukam" km miesięcznie (~ 3kkm)
Zalezy ktore tarcze ? Bo te normalne pewnie ok starcza na długo. Sport to znów klocki bedziesz wymienial czesciej a o tej tarczy sie zapomni :P

i odkopie kotleta. trw z przebiegiem 50 kkm idzie do lamusa. co myślicie o zestawie przód Mikoda GT i do tego klocki ferrodo, tył brembo pełne i klocki TRW. robie całe hamulce czyli wymiana płynu uszczelniaczy przewodów i linki od ręcznego, czy warto rozebrać pompę i dać zestaw naprawczy w razie w??
czekam na inne propozycje kompletów najlepiej z linkami

i odkopie kotleta. trw z przebiegiem 50 kkm idzie do lamusa. co myślicie o zestawie przód Mikoda GT i do tego klocki ferrodo, tył brembo pełne i klocki TRW. robie całe hamulce czyli wymiana płynu uszczelniaczy przewodów i linki od ręcznego, czy warto rozebrać pompę i dać zestaw naprawczy w razie w??
czekam na inne propozycje kompletów najlepiej z linkami

Kurde myślałem nad zbliżonym zestawem. Podejrzewam że z Mikody podejdą nam na tył tarcze ze 156 (ale to trzeba się upewnić). Ewentualnie klocki TRW lub Jurid lub ATE (te ostatnie 2 to podpowiedź amigasa...)

Amortyzatory
Powrót