• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Eksploatacja automatu

fiergloo

Redaktor naczelny
Auto
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi
Witam

Mam pytanie, czy są tu może osoby, które eksploatowały bądź eksploatują Alfę 164 z leniem? Jeśłi tak to mam pytanie-
jaki olej przekładniowy?
Co ile się go wymienia?
Jak często korzystacie z przełożen 1-2-3 i w jakich okolicznościach?
I czy były jakieś problemy ogólnie z samą skrzynią?

nie wiem czy coś ci to pomorze ale mogę powiedzieć że (na przykładzie mercedesa) w skrzyni biegów najczęstszym powodem usterek jest jazda bez oleju tzn z b małą jego ilością bo bez oleju jazda jest niemożliwa, co prowadzi do spalenia tarcz taśm bądź do innych nieciekawych spraw typu zapchanie szyfem ze spalonych tarcz szafki. Proste usterki naprawiamy więc znam temat... Co do oleju to nie wiem jaki jest do alfy ale wiem na pewno że należy przestrzegać zaleceń producenta. Co do 1,2,3 to raczej w normalnej eksploatacji nie korzystamy z tych przełożeń jedynie w trudnych warunkach - górka przyczepa itp ....

co do oleju to idziesz do hurtowni i pan dobiera z katalogu odpowiedniego ATF. Sama procedura zmiany moze nie być prosta, i w zaleznosci od producenta skrzyni różnoraka, skołuj sobie manuala

ja mam 164 z automatem - przejechalem 25 kkm i nic sie nie dzieje, poprzedni wlasciciel tez niby nic nie robil- olej do skrzyni nie wiem jak sie nazywa ale jest czerwony i wymienia sie go z tego co mi mowili co 40 - 50 kkm, przelozen 1-2-3 uzywam np do szybszej sportowej jazdy, sa to ograniczenia max biegu i np na przelozeniu 2 mozna spokojnie sie bujnac kolo 120 km/h. poza tym jest fajna sprawa czy na miasto czy na dluzsza trase, w miescie nie musisz wachlowac czy wciskac sprzegla a w trasie reka moze spokojnie lezec na podlokietniku.

Manuala do automatu już mam. Jakoś sie tam porobi co trzeba, ale też chciałbym się dowiedzieć informacji praktycznych. Jakby ktoś miał sugestie najlepiej opartą o doświadczenie to byłbym wdzięczny :)

Amortyzatory
Powrót