[164] Dymi podczas hamowania silnikiem

bladx

Nowy
Problem polega na tym ze jak hamuje silnikiem z wiekszych obrotow (pow 3500 rpm) gdy nacisne gaz alfa puszcza baka w postaci chmurki dymu. Natomiast podczas przyspieszania z tlumika nie wydostaje sie zaden dym. Prosze o pomoc w okresleniu co to moze byc. Pytalem juz roznych mechanikow i ilu ich jest tyle teorii. Podobno w Ts 2.0 8v reguluje sie zawory? W jaki sposob sie to odbywa? Pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedz.

Oczywiście że się reguluje ( płytkami ) dla laika to będzie trudne ale dla obeznanego w temacie bardzo proste zadanie ale niestety kosztowne jeśli chodzi o warsztat

A czy zawory moga byc przyczyna dymienia bo zapomnialem dodac ze olej pojawil sie w kolektorze. Moglbys przyblizyc koszta takiej naprawy-regulacji. Bo moze oplacalniejsze bedzie zmienic silnik?

Można regulację przeprowadzić samemu ale zgodnie ze wskazówkami które dostaniesz i pod warunkiem że kumasz coś z mechaniki , koszty regulacji w warsztacie napewno Cię nie zrujnują ale jest to dość droga impreza koszt jakieś 200 -300 zł plus części

To troche duzo jak na sama regulacje. Ja z mechaniki troche kumam i mam znajomego mechanika ktory pomoglby mi to zrobic praktycznie za darmo. A jeszcze raz zapytam czy to dymienie moze ustac po regulacji. Pozdrawiam

pierwsze co nalezy zrobic to sprawdzić jakie są teraz te luzy i czy uszczelniacze na zaworach ssących są całe bo na wydechach z tego co pamietam to nie ma uszczelniaczy . Jest jeszcze inna przyczyna dymienia podczas puszczenia gazu < lejące wtryskiwacze >

andrew, a samo sprawdzenie luzów na zaworach to jakaś trudna sprawa? bo muszę swoje oblukać, a nie chcę niczego spaprac... ;//

Samo sprawdzenie lusów zaworowych nie jest skomplikowane tylko trzeba zdjąc pokrywę zaworów

75andrew155 napisał:

no właśnie, każda płytka do regulacji kosztuje około 30zł ... mnożąc to razy 8 = 240zł + regulacja... koszta są dość spore ale czego sie nie robi zeby mieć sprawnego TS`ka.

czym sie rozni wtryskiwacz od 3.0 v6 12v od tego ktory jest w TSie. Mam takie od 3.0 i na oko wygladaja podobnie.Zastanawiam sie czy beda pasować.

To są raczej opary oleju z odmy

Amortyzatory
Powrót