• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] 2.0 TS 8V - małe zmiany ...

• Autor wątku Autor wątku fr33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

fr33

Administrator ds. zlotu
Auto
164 Super TS
Witam,

chciałbym do mojego silnika założyć

- strumiennica (albo rura w puszce kata) - jaka? da to cokolwiek?
katalizator ma juz 199 kkm i pewnie jest juz dość mocno przypchany (?)
- wkładka do filtra powietrza sportowa - jaka? da to cokolwiek?
- świece - starczą NGK v-line?
- przewody - jakie?

pytanie - czy warto? .. od razu zaznacze - nie chce mieć super-hiper-mega więcej mocy tylko - chcę "ulżyć" silniczkowi dając mu lżejszy oddech i lżejszy wydech :) a przy okazji - każdy dodatkowy konik będzie mile widziany :)

Tylko wycięcie lub wymiana kata może dać jakiś konkretny efekt.
Reszta da efekt... psychologiczny ;)

Przecież jak firmy tuningowe pokazują wykresy z hamowni przed po
założeniu sportowego filtra to różnica jest 1-5KM, czasem jest ujemna ;)

ozzy napisał:
czasem jest ujemna

właśnie tego się boję .. nie chcę nic przekombinować czego wynikiem może być utrata mocy .. :?

proszę o wypowiedź tych, którzy mają założoną strumiennice i filtr "sportowy" :)

nie bedzie kupuje sie oddzielnie. ale poki co filtr jest gotowy do jazdy. polecam intercars

fr33 napisał:
proszę o wypowiedź tych, którzy mają założoną strumiennice i filtr "sportowy

Strumienicy nie mam ale mam stozek za to i bardzo go sobie chwale.Niewiem czy sa jakies przyrosty mocy,ale napewno silniczek lepiej chodzi :D

Po zalozeniu storzka silnik ma nieco mniejsza moc w dolnym zakresie obrotow tak do 3tys za to pozniej jak by nieco zrywniejszy sie zrobil. Niestety na hamowni nie bylem wiec nie mam jak tego potwierdzic "pisemnie".

Wyjecie katalizatora i zalozenie strumienicy zmniejszylo moc i to znacznie. Bylo to przez to ze zle dobrana byla strumienica.

ozzy napisał:
Przecież jak firmy tuningowe pokazują wykresy z hamowni przed po
założeniu sportowego filtra to różnica jest 1-5KM, czasem jest ujemna ;)

Spadek mocy moze być na stożku ze względu na złe jego umiejscowienie, co sprawie ze zasysa ciepłe powietrze zamias zimnego.
Kolega chce założyc wkładke w puszke. Wkładka ogólnie niedaje przyrostu mocy moze 1KM ale daje pare Nm a to jest ważniejsze dla silnika

a ja mam i stożek i zwężkę venturiego i cały wydech 3 calowy z końcowym supersprintem efekt hamownia pokazała dodatkowe 17 km

Amortyzatory
Powrót