[159] [159] JTDm problem przy porannym odpalaniu

David1

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm
Witam
Alfe posiadam od jakiegoś miesiąca i dzisiaj rano niestety mnie zawiodła.
Zauważyłem ostatnio że po dłuższym postoju (zwłaszcza nocnym) ciężko pali taj jak by się jej troszke nie chciało :)
Wczoraj po pracy po odpaleniu puściła czarnego bąka ale nie zauważyłem nic po za tym niepokojącego przejechałem się około 50 km miasto/trasa.
Rano wsiadam do auta i dupa kręci a nie chce zaskoczyć po powrocie z pracy to samo :/
pod maska na zapłonie słychać dziwne "piszczenie"...
Jestem trochę zielony w mechanice i mam nadzieje że pomożecie...
Przesyłam link z filmikiem do wgladu:
https://www.youtube.com/watch?v=2yXthNvTr_I&feature=youtu.be

Przytrzymaj dłużej przycisk bo wyglada jak by chciał załapać. ..albo może trochę pomóc i plak w obudowę filtra powietrza :)podłączyć pod kompa sprawdzić co i jak.

Napisane na Commodore C64..;)

Przytrzymaj dłużej przycisk bo wyglada jak by chciał załapać. ..albo może trochę pomóc i plak w obudowę filtra powietrza :)podłączyć pod kompa sprawdzić co i jak.

rano dosyć długo trzymałem i pare razy a teraz już troche boje się ze coś uszkodze...

- - - Updated - - -

a te piszczenie na zapłonie to normalne zjawisko ?

Ja nie mam takiego piszczenia , albo nie zauważyłem. ...

a i zapomniałem powiedzieć że dwie uszczelki pod wtryskami były wymienione no i swiece nowe...

Wiesz w jakiej kondycji są wtryskiwacze?

szczerze to nie ale wiem że poprzedni właściciel rok temu regenerował je po wytrąceniu się parafiny z ropy...

Ciężko będzie wywróżyć przyczynę takiego stanu rzeczy przez forum. Przydałaby się porządna diagnostyka komputerowa, może próba przelewowa.

Spróbuj podmienić aku i sprawdź jak kręci. Mam to samo U siebie i jestem pewien, że to wina akumulatora .

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Spróbuj podmienić aku i sprawdź jak kręci. Mam to samo U siebie i jestem pewien, że to wina akumulatora .

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Daj znać czy to aku.
Samochód zaprowadzony do mechanika wiec za późno :)

U mnie kręci lepiej gdy zapalam z wyłączonymi światłami/radiem/nawiewem. Czyli aku pewnie słaby.

U mnie kręci lepiej gdy zapalam z wyłączonymi światłami/radiem/nawiewem. Czyli aku pewnie słaby.

W sumie fajnie będzie jeśli to tylko taka głupota ale już mi głupio ze o taka pierdole jeśli to jest to holowałem samochód :)
Tak na wszelki wypadek to jaki akumulator polecicie? Dodam że z wyposażenia elektrycznego mam chyba wszystko co mogło być w 159 nie wiem czy to ma znaczenie :)

Hej. U mnie rozładowany aku objawiał się choinką na desce rozdzielczej, cykaniem przekaźników itd - wyglądało jakbym miał zwarcie albo komputer pokładowy oszalał. U Ciebie wygląda to normalnie, ale może mój był bardziej rozładowany.
Ale wracając do twojego tematu to wczoraj z nudów czekając na dziewczynę bawiłem się z odpalaniem bez sprzęgła z samego guzika. Objawy identyczne - kręci, ale nie odpala.
Jak masz możliwość podpięcia się FESem to sprawdź czujnik położenia pedału sprzęgła. Czy komputer widzi wciśnięte sprzęgło.
Pozdrawiam.

W sumie fajnie będzie jeśli to tylko taka głupota ale już mi głupio ze o taka pierdole jeśli to jest to holowałem samochód :)
Tak na wszelki wypadek to jaki akumulator polecicie? Dodam że z wyposażenia elektrycznego mam chyba wszystko co mogło być w 159 nie wiem czy to ma znaczenie :)

Niemieckie Molle są bardzo dobre, ale trudno dostępne.

W pewnych testach świetnie wypadały akumulatory polskiego producenta: Galaxy.

Ja kupiłem Galaxy EFB - bo jeżdżę dużo krótkich odcinków. (wymiary: 315 / 190 / 175) 190 - to wysokość.
Jak na razie bardzo ładnie sobie radzi, ma wysoki prąd rozruchowy i to się czuje. Jakby nie patrzeć - wsparłem polską gospodarkę. :)

Niemieckie Molle są bardzo dobre, ale trudno dostępne.

W pewnych testach świetnie wypadały akumulatory polskiego producenta: Galaxy.

Ja kupiłem Galaxy EFB - bo jeżdżę dużo krótkich odcinków. (wymiary: 315 / 190 / 175) 190 - to wysokość.
Jak na razie bardzo ładnie sobie radzi, ma wysoki prąd rozruchowy i to się czuje. Jakby nie patrzeć - wsparłem polską gospodarkę. :)

Dzięki za odpowiedz :) no właśnie przydałby się troszkę lepszy bo też robie krótkie odcinki..
Najprawdopodobniej padł moduł/przekaźnik świec żarowych...
Coś tam podobno przelutował i odpaliła ale upewni sie niestety dopiero w poniedziałek

Eee. Na Twoim filmie ewidentnie widać, że silnik prawie odpalił.
Więc aku pewnie jest sprawny. A świece masz zapewne sprawne (w 159 wyskakuje komunikat o niesprawności układu żarowego), poza tym w takich warunkach sprawny silnik powinien odpalić bez świec.

Eee. Na Twoim filmie ewidentnie widać, że silnik prawie odpalił.
Więc aku pewnie jest sprawny. A świece masz zapewne sprawne (w 159 wyskakuje komunikat o niesprawności układu żarowego), poza tym w takich warunkach sprawny silnik powinien odpalić bez świec.

Aku podobno ma dwa lata. Świece wymieniałem. To twierdzisz że to nie wina tego modułu?

Napisz kolego co to za przyczyna bo mam identyczne objawy.
Rano gdy jest zimno potrafię kręcić 3 razy po 10 sekund zanim odpali. Piszczenie mam identyczne jak ty.
U mnie mechanik sprawdzał listwę wtryskiwaczy i powiedział że traci ciśnienie na listwie po dłuższym postoju. Mam się udać do speca od wtrysków, ale z chęcią czekam na twoją diagnozę.

Amortyzatory
Powrót