159/Brera - modyfikacja trybu działania wycieraczek

Klonek

Użytkownik
Auto
159 2.0 JTDm
W związku z tym, że czujnik deszczu żyje u mnie swoim życiem i opisy niektórych osób, że po czyszczeniu u nich, czujnik działa na 80% dobrze (czyli na 5 machnięć wycieraczką, jednego brakuje, albo jest o jedno za dużo, co jest nieakceptowalne dla mnie), postanowiłem coś z tym zrobić.
W żadne żele bawić się nie chciałem. Pozostało więc uruchomić tradycyjny system wycieraczek.
Znalezione na alfaowner (u nas nie znalazłem żadnego opisu). Post był co prawda jeszcze ze starym MES'em, ale sprawdziłem jak jest w nowszym (tu czujnik deszczu i zmierzchu są w osobnych pozycjach).

Wniosek jest taki:
+ tryb tradycyjny wycieraczek działa
- nie działa automatyczne włączanie świateł (minus, o ile ktoś tej funkcji używa w ogóle; ja nie)

A więc procedura:

1. Odczepiamy plastik pod lusterkiem (płaski śrubokręt wystarczy).
2. Przecinamy przewód w prawym dolnym rogu kostki i go izolujemy.

Pokaż załącznik 260752

3. Wchodzimy w MES (BODY/CAN SETUP).
4. Wyłączamy "Rain sensor" i robimy osiowanie.
5. Cieszymy się, że szatan w postaci czujnika deszczu został wypędzony z auta i używamy wycieraczek tak jak chcemy, z czterema zdefiniowanymi interwałami.

"Dusk sensor" próbowałem aktywować i dezaktywować, ale nic to nie zmienia.
A trybie AUTO reflektory się nie zapalą (może tylko na sekundę przy włożeniu kluczyka). Potem nie działają.
Wychodzi na to (chyba, że się mylę), że funkcja włączania świateł odbywa się nie tylko przy użyciu czujnika zmierzchu, ale także przy użyciu czujnika deszczu. Jakoś może jest on w algorytm wpisany.

W menu zniknęła opcja czułości czujnika deszczu, za to pojawiła się w jej miejsce nowa:
Pokaż załącznik 260753

Mam nadzieję, że komuś pomogłem :)

Załączniki

• vvvv.jpg
    vvvv.jpg
    83.3 KB · Wyświetleń: 24
  • beep.jpg
    beep.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 25
dlatego, że sam się zastanawiałem, dopowiem: samo wyłączenie czujnika deszczu i osiowanie w MES - nie powoduje żadnych konsekwencji - sensor nadal będzie aktywny,
wniosek: odcięcie wskazanego przewodu jest konieczne.

Próbowałem u siebie różne sposoby na źle działające wycieraczki i znalazłem taki:

U mnie zadziałało fizyczne wypięcie pina 2 z wtyczki H005A z kierownicy (na schemacie czerwona obwódka). Wg schematu el. jest to przychodzący sygnał z czujnika deszczu do manetek w kierownicy.

Rozkręcamy obudowę kolumny kierownicy. Najpierw 4 śruby imbusowe od spodu, ściągamy dolną połowę obudowy. Wtedy zobaczymy 2 kolejne śruby imbusowe z górnej połówki i je też odkręcamy, można sobie pomóc lusterkiem dla zlokalizowania tych śrub. Po ściągnięciu obudowy kierownicy mamy dostęp do wszystkich wtyczek w manetkach.

Wyciągamy wtyczkę H005A, jest zaraz za manetkami od wycieraczek. Wciskamy jej zatrzask od góry i wyciągamy. Następnie całkowicie wysuwamy blokadę pinów (czerwony podłużny element we wtyczce) i wyciągamy interesujący nas pin nr 2 (lekko trzeba odgiąć element wtyczki).
Składamy wszystko w odwrotnej kolejności.

Wystarczy wypiąć sam pin i zaizolować go taśmą, bez żadnych dodatkowych zmian ustawień w oprogramowaniu i bez osiowania proxy. Taka operacja jest nawet prostsza i szybsza. Komputer cały czas widzi czujnik deszczu, nie ma alarmu. Włączanie świateł w trybie AUTO nadal działa. Wycieraczki za to pracują w trybie manualnym, w pozycji manetki 1 ich częstotliwość jest regulowana małym pokrętłem.

Nie jest to skomplikowane. Piszę, bo może komuś powyższa metoda też się przyda.
Pozdrawiam.

Bez tytułu.pngIMG_20220530_094820.jpgIMG_20220530_100845.jpg

Amortyzatory
Powrót