[159] brak zapłonu / brak reakcji na kluczyk

Karol.G

Nowy
Auto
Alfa romeo 159 Sportwagon 1.9 JTD
Dzień dobry,
Mam problem ze swoją 159. Jej silnik to 1,9 jtd 16v.
Miałem duże mrozy w swoim mieście i już dosyć słaby akumulator. Auto nie chciało odpalić i próbowałem ją uruchomić przy pomocy boostera, ale nadal lipa.

Zostawiłem ją na parę godzin, a jak wróciłem z pracy to w aucie nie ma zapłonu. Jak otwieram drzwi to normalnie zapala się ekran z logo Alfy. Po włożeniu kluczyka nie ma kompletnie reakcji, deska się nie zapala i auta też nie da się uruchomić, ale, np. Radio działa normalnie, tak samo oświetlenie w środku.
Wymieniłem w niej akumulator, 3 bezpieczniki, które znajdują się na plusie akumulatora. Wizualnie przejrzałem przekaźniki, które są w skrzynce w komorze silnika - wyglądają ok, brak rdzy i nie są zaśniedziałe.
Wymieniłem też baterie w pilocie, bo myślałem że może to immobilizer.

Nawet jak próbuję wcisnąć guzik startu bez kluczyka w stacyjce to nie wyświetla się informacja o nierozpoznaniu kluczyka.

Co mogło zdechnąć? Po przeszukaniu internetu najbardziej by mi pasował sterownik blokady kierownicy, ale nie jestem mechanikiem i nie chcę wydawać większych pieniędzy na swoje teorie.

Proszę o pomoc lub może informacje o jakimś mechaniku w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego, który naprawia Włoszki i mógłby wiedzieć co się wydarzyło.

A gdy bez włożonego kluczyka próbujesz uruchomić samochód przyciskiem START to pokazuje na wyświetlaczu że nie rozpoznaje kluczyka?

Dzień dobry,
Mam problem ze swoją 159. Jej silnik to 1,9 jtd 16v.
Miałem duże mrozy w swoim mieście i już dosyć słaby akumulator. Auto nie chciało odpalić i próbowałem ją uruchomić przy pomocy boostera, ale nadal lipa.

Zostawiłem ją na parę godzin, a jak wróciłem z pracy to w aucie nie ma zapłonu. Jak otwieram drzwi to normalnie zapala się ekran z logo Alfy. Po włożeniu kluczyka nie ma kompletnie reakcji, deska się nie zapala i auta też nie da się uruchomić, ale, np. Radio działa normalnie, tak samo oświetlenie w środku.
Wymieniłem w niej akumulator, 3 bezpieczniki, które znajdują się na plusie akumulatora. Wizualnie przejrzałem przekaźniki, które są w skrzynce w komorze silnika - wyglądają ok, brak rdzy i nie są zaśniedziałe.
Wymieniłem też baterie w pilocie, bo myślałem że może to immobilizer.

Nawet jak próbuję wcisnąć guzik startu bez kluczyka w stacyjce to nie wyświetla się informacja o nierozpoznaniu kluczyka.

Co mogło zdechnąć? Po przeszukaniu internetu najbardziej by mi pasował sterownik blokady kierownicy, ale nie jestem mechanikiem i nie chcę wydawać większych pieniędzy na swoje teorie.

Proszę o pomoc lub może informacje o jakimś mechaniku w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego, który naprawia Włoszki i mógłby wiedzieć co się wydarzyło.

Mialem bardzo podobny problem pare miesiecy temu. Zanim rozkrecisz sterownik pod kolumna kierownicy sprawdz Maxi Fuse od blokady kierownicy. F3 na schemacie ,,duzy" bezpiecznik znajdujacy sie pod maska w skrzynce obok akumulatora.
Jesli jest spalony to wymien na nowy.
U mnie po wymianie bezpiecznika dalej sie sie on przepalal gdy probowalem odpalic auto z ,,napieta" blokada kierownicy.
Pomoglo dolozenia kawalka kabla masowego prosto od masy (-) na akumulatorze do bloku silnika.
Pomimo tego ze w trakcie szukania w czym tkwi problem sprawdzilem i przeczyscilem wszystkie styki na kablach.
Tania i szybka do sprawdzenia naprawa a a auto stalo tydzien uziemione.
Powodzenia.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót