[159] [159] 1.9JTDm czerwona strzała

w kazdym razie widac, że dpf jest :P i chyba na razie trzyma sie dobrze, skoro srednia wypalen jest normalna. zawsze to jakis plus.

co do tych kropelek plynu chlodzącego... dzisiaj odkrylem, dlaczego sie stamtad sączy.

komuś musiał pęknąc krociec, co jest w zbiorniczku (ten powrotny). jakis magik zamiast kupic nowy zbiorniczek, wymodził cos takiego jak na zdjęciu:

IMG_20210906_184947.jpg

szczęscie w nieszczęsciu, ze wyszlo to tak szybko i przez przypadek, a nie przez wypadnięcie tego czegoś... więc kolejny nieplanowany wydatek sie zbliża. na razie wcisnięte mocniej, nie rusza sie, ale bede to kontrolować.

więc z najblizszych wydatków:
- tarcze + klocki tył (~400zł) (do grudnia - do przeglądu :P)
- niestety tez moze byc jeden zacisk do wymiany bądź regeneracji (nigdy nie regenerowałem - zawsze kupowałem nowe)
- osłona pod silnik (~150zl)
- zbiorniczek i z litr płynu, bo troszke zleci go przy wymianie (~130zł, priorytet)
- regeneracja reflektorów (~250/szt)
- silowniki klapy (130zł)

A ze zbiornikiem to akurat nie rzeźba tylko wcześniejsze wersje miały taką rurkę wprasowaną, też miałem coś takiego w pierwszym zbiorniku i o dziwo też mi się tam rozszczelnił ;) A nowe oryginały już tego nie mają.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

auto według licznika ma przebieg 296 tys. Jak pisalem wczesniej - silnik byl remontowany, bo pekl wał (ma zrobione kilka tys km według poprzedniego wlasciciela), MES pokazuje last dpf replacement przy 288870 km, obudowa na rozrządzie pokazuje ostatnią wymianę na 12/2020, przy 288346, więc jakby sie wszystko zgadzalo?

czytałem różne posty i ludzie pisali o jeszcze większych różnicach, generalnie nie co tego brać za wyrocznię przy weryfikowaniu przebiegu

bylem w delegacji, wiec i nie mialem czasu robic nic przy aucie, a teraz znowu jade - moze dopiero za tydzien cos mi sie uda ciekawszego porobic, jak bede mial w koncu urlop.

co do radia i porady z tego posta https://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/176180-_159_1_9jtdm_czerwona_strzala-2.html#post2296873 niestety, po polączeniu czewonego i zoltego, radio odpala - ale sie w ogole nie wylacza. a to jest niezdejmowalny panel, wiec by bylo caly czas włączone... chyba rezygnuje ze wstawienia go- wystawie na olx, moze ktos kupi, a do siebie dokupie moduł bluetooth - https://www.amazon.pl/dp/B07JNT7CC6/ref=cm_sw_em_r_mt_dp_2J9KY6PXGA63XMCDW2EC?_encoding=UTF8&psc=1

i tak bym wydał 230zł na zakup connects2 zeby bylo sterowanie z kierownicy, a tak wszystko zostaje (prawie) w oryginale.

tutaj wtedy co odkrylem z tym króćcem w zbiorniczku - https://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/176180-_159_1_9jtdm_czerwona_strzala-3.html#post2297248 zbiorniczek kupiony (od RicambiOriginal) ale nie mam kiedy go zamontować - na razie robie krotkie trasy po 20-30km, a plyn juz stamtad nie leci, jak docisnalem mocniej. wlany mam różowy plyn chlodniczy, ale czy to jest g12 czy paraflu - nie wiem. dokupilem wody destylowanej zeby dolać do polowy min/max po wymianie (ile tego wejdzie, ze 200-300ml) a z czasem wymienie plyn na nowy, oryginalny.

kupilem tez uzywane reflektory, bo te moje w ogole juz nie swieca. sprzedawca zapewnial, ze te swiecily dobrze. ale niestety w jednym pekł zaczep dolny - zareklamowalem, ale chyba zrobie przekladke - prawa lampe wymienie jak leci, a do mojej lewej przeloze po prostu tylko soczewkę (dlugie swieca bardzo ladnie). moze kiedys z czasem wysle odblysniki do regeneracji, to bede mial drugie w zapasie zeby nie zatrzymywac auta na tydzien. najwyzej jak bedzie dalej padaka, to jestem 300zł w plecy, ale to sie da przeboleć.

za wymiane lamp i zbiorcznika wezme sie chyba w sobote - niestety zostaje mi tylko pod chmurką. mam garaż, ale musialbym gruntownie posprzątac i powyrzucać szafki (volvo v40 wchodzilo i dalo rade wyjsc, ale ten jest chyba dluzszy i szerszy). a samym przodem nie wjade, bo niestety moj garaz jest jakby "za zakrętem" jako pierwszy i nic nie wjedzie ani nie wyjedzie. liczę tylko na w miare dobra pogode :)

mialem tez "problem" opisywany tutaj https://www.forum.alfaholicy.org/15...ju_a_czujnik_elektroniczny-2.html#post2299149 ale wygląda na to, ze wszystko jest ok z tym olejem, jak odpalam na zimnym po dlugim postoju zawsze mam maxa, na cieplym tez, ale zdarzają sie momenty (szczegolnie po mocniejszej i dluzszej jezdzie) ze przy odpalaniu po kilku minutach od zgaszenia auta, znika jedna kreska - wiec olej raczej przelany nie jest (no, moze o troszke :P )

Ewentualnie do czerwonego przewodu radia możesz pociągnąć plus z zapalniczki albo innego miejsca gdzie jest po stacyjce, wtedy będzie się wyłączać po wyjęciu klucza i będzie ok.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

Ewentualnie do czerwonego przewodu radia możesz pociągnąć plus z zapalniczki albo innego miejsca gdzie jest po stacyjce, wtedy będzie się wyłączać po wyjęciu klucza i będzie ok.

jedynie, jesli bedzie to podtrzymywac prad - inaczej nie ma sensu :) bo wszystko bedzie mi sie resetowac. nie chce mi sie rozbebeszać pol kokpitu, chwilowo zrezygnuje z tego radia i zostawie oryginalne + dokupie ten modul BT.

Do podtrzymania jest żółty przewód ,który podłączasz do stałego plusa i to jest podtrzymanie pamięci, a do czerwonego plus po stacyjce żeby radio się wyłączało po wyjęciu klucza.

Amortyzatory
Powrót