[159] [159] 1.9JTDm czerwona strzała

nkaroluky

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM
Witam,
od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy - moja pierwsza, ale nie pierwsza w rodzinie - brat kiedyś miał 156.

//

Po problemach z poprzednim autem (Volvo V40), szukałem czegoś nowego, w planie były w sumie C30 (ale budżet nie ten), potem również Saab 9-3 (bylem oglądać dwa różne), ale Alfa tez chodziła mi po głowie. Wysyłałem bratu różne ogłoszenia, a ten od razu "bierz Alfe"... ciekawe dlaczego był taki zdecydowany, może dlatego, że sam kiedyś miał AR? ;)

Alfa została sprowadzona do kraju w 2019 roku, wiec w miare świezo jest w Polsce. Według ksiazki, ostatni serwis w aucie był bodajże przy 160 000 w 2015 roku - aktualnie na liczniku 292tys km.
Auto prowadzi sie bardzo przyjemnie, fajnie jest sklejone do drogi. Jezdzi na 18", mialem w planach zmienić na 17", ale jednak te 18" zostały. Auto poprzedni właściciel kupil z uszkodzonym silnikiem, i zostało to zrobione. Byłem pod autem, wszystko wygląda, że jest ok - silnik suchy, zadnych wycieków. Regenerowana też była turbina - czy dobrze to zostało zrobione, to nie wiem. Wskaznik boost'a nie wariuje, wygląda, że jest gites. Z czasem podjade gdzies na hamownie sprawdzic, czy rzeczywiście wstaje, jak powinna. Jesli nie, będzie pewnie wymieniona na nowa. Ciezko stwierdzić, jak to powinno jezdzic, bo jednak zminiłem auto na słabsze (z 2.0 200KM benzyna w automacie na 150KM w dieslu). Ale nie narzekam na razie na osiągi :)

na szczęście auto nie ma skór, niestety nie ma tez grzanych tyłkow. zobaczymy, czy w zimę będzie z tym tragedia czy da rade wytrzymać.

--

do zrobienia jest kilka rzeczy, dziwne by było, jakby wszystko było tip top w takiej kwocie, bo wiadomo, że pozniej i tak cos by wyszło.
1) opony do wymiany - juz kupione (235/45r18, wielosezonowe);
2) reczny - z prawej słabo trzyma, do wymiany w przyszłym tygodniu bądź za 2
3) kilka miejsc do poprawy lakierniczej - dziur nie ma, ale sa małe ogniska czym by się trzeba było zająć (w niedalekiej przyszłości)
4) serwis olejowy/filtrowy - jak to po każdym zakupie, będzie za chwilę zrobiony.

//

5) wymiana radia - oryginalnie było z navi, wiec polowa funkcji mi z kiery nie działa. Albo dokupie oryg, albo jakies fajne 2din, w obecnym aucie mam pioneera avh-x2700bt, ale on nie wspiera sterowania z kiery, wiec idzie na handel;
6) wymiana dywaników - te juz sa powyginane i dziurawe i sie zawijają;
7) był plan na dołozenie ksenonów (tego mi bedzie brakować z mojego poprzedniego auta...) ale koszt oryg 1600 za lampy plus dolozyc wszystko plus spryski plus czujnik polozenia - jednak odpuszczam. dokupie jakies lepsze zarówki, może cos to da;
8) jakies czujniki parkowania, teraz zastanawiam się, czy warto iść w oryg razem z dołozeniem wyswietlania w zegarach. Fajnie by bylo to miec, ale koszt tego moze byc nieopłacalny;
7) naprawienie regulacji wysokości swiateł - zapewne blaszka do dorobienia;
8) auto chyba stało na słoncu jakis czas, bo plastiki maja lekko inny kolor, niż sam samochód (sa bardziej czerwone) - zderzak przód, zderzak tył, lotka. Chyba wypłowiało po prostu od słońca.
9) wymienić silowniki tylnej klapy - po otwarciu podnosci sie bardzo słabo, że trzeba az palce wciskać, i jak zamykam, to klapa szybko opada

//
10) jeśli za kilka/kilkanaście tys km wszsytko będzie ok, być może wejdzie chip, w planach chyba wyjazd do kivi racing factory na jakis bezpieczny sofcik (170-175KM);
11) byc moze dołożenie FMIC'a (jeszcze przed strojeniem ofc);

Pozdrawiam!

//nie wiem dlaczego fotki nie chcą się ustawić tak jak powinny, trzeba zrobić trening karku, żeby zobaczyć te obrócone :)

Załączniki

• 238112614_4119670638160914_3194275729513303695_n.jpg
    238112614_4119670638160914_3194275729513303695_n.jpg
    31.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 238140216_796349894392004_7224478221785276225_n.jpg
    238140216_796349894392004_7224478221785276225_n.jpg
    44.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20210822_164430.jpg
    IMG_20210822_164430.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20210822_164443.jpg
    IMG_20210822_164443.jpg
    112.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20210823_195643.jpg
    IMG_20210823_195643.jpg
    85.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20210822_164935.jpg
    IMG_20210822_164935.jpg
    72.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
5) w obecnym aucie mam pioneera avh-x2700bt, ale on nie wspiera sterowania z kiery, wiec idzie na handel;

7) był plan na dołozenie ksenonów (tego mi bedzie brakować z mojego poprzedniego auta...) ale koszt oryg 1600 za lampy plus dolozyc wszystko plus spryski plus czujnik polozenia - jednak odpuszczam. dokupie jakies lepsze zarówki, może cos to da;

ad. 5 może jakiś dodatkowy moduł by załatwił sprawę?
ad. 7 zregeneruj odbłyśniki- będzie niebo a ziemia. Albo zrób przeróbkę na biLED Koito

Chyba do tego pionka nie ma możliwości dolozenia sterowania z kierownicy, w nowszych juz sa. Przeczytalem na szybko instrukcje obslugi i nic na ten temat nie znalazlem, jest mozliwosc tylko podlaczenia pilota zewnetrznego montowanego na kiere, ale po co skoro na kierownicy już mam sterowanie.

Co do odbłyśników dzieki za rade, poczytam. I czy te biled koito jest zgodne z polskim prawem? W sensie czy przeglad przejdzie bez problemu

I czy te biled koito jest zgodne z polskim prawem? W sensie czy przeglad przejdzie bez problemu

szczerze nie wiem, ale dużo ludzi to montuje, to jakoś to muszą ogarniać :D ewentualnie tylko spryski zamontujesz i będzie git

hmmm a teraz co do tego pioneera czytam... model avh-x2700bt.

jednak z tylu radia, według instrukcji jest wejście (foto w zalaczniku):

Wired remote input
Hard-wired remote control adapter can be connected (sold
separately).

a na allegro moduł Connects2 CTSAR002.2 ma wyszczególnione połączenia:

-Pioneer (minijack 3,5mm)

więc czy mi sie zdaje, czy jednak sie da? byloby super, bo radio jest naprawde fajne, dla mnie w zupelnosci wystarczające

Załączniki

• pioneer.jpg
    pioneer.jpg
    48.2 KB · Wyświetleń: 0
Ja jak kupiłem do siebie moduł Connects2, to tam był przewód jack 3,5 i instrukcja podłączenia do chińskiego androida, ale były też opisane radioodtwarzacze markowe. Więc napewno się da.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

kupuj, najwyżej odeślesz ;D

Kupiłem już ramkę, teraz tylko się męczyć z wyjęciem radia xD probowalem ale coś nie wychodzilo, tzn z lewej strony jakby chcialo, ale nie z prawej. Kupilem dluzsze gwoździe ������

Adapter kupie po wypłacie, zle przeszacowalem finanse i wypłaciłem 2 tysiace więcej niż powinienem, bo zapomniałem o kupnie oleju, filtrow, opon i w gotowce zostałi 3500tys a na koncie 60zl xD a nie mam w okolicy wplatomatu. Cale zycie jeździłem bez sterowania z kiery to i ten tydzien wytrzymam hehe

Jak pech to pech XD

Jak pech to pech XD

ajjj i niestety nie działą radio :(
bylem w miescie, zajechałem do ziomka od car audio, zapłacilem 10zł i wyciagnał mi radio w 5 sekund.

no, podłączam - nie działa. Standardowo, zamiana czerwonego z zoltym, dalej nie dziala. no nic, podróz do domu bez muzyki, ale jakos minelo.

podjezdzam pod dom, proba podłączenia numer 2. stare radio oryg podłączam - działa. Nowe - dalej nie chce.

patrze na kable w kostce oryginalnej i pioneera.

czarny z czarnym
aut ant puste
can a puste
can b puste
booster def - puste
Ub podłączam do zoltego - nie dziala
Ub podłączam do czerwonego - nie działa

dwie sprawy.
1)
z radia wychodzi jakis zielony kabel, jakis parking (?) według instrukcji:
Light green
Used to detect the ON/OFF status of the parking brake. This
lead must be connected to the power supply side of the
parking brake switch

ale on jest moim zdaniem do niczego nie potrzebny.

i jest druga:

znalazlem na internecie opis podlaczenia radia pioneer do alfy, cytuje fragment:

*the RED ACC wire usually makes the headunit turn on/off when you turn the key to ACC, but alfa's do not have an ACC key position; if you wire it as above, it will always be on, regardless of key position (incl key not inserted), which means you must manually turn the headunit off, or use the detachable face feature and actually take the face off, which will automatically turn the headunit off; you will become used to this soon enough; if you DO want the headunit to turn on/off with the key (at ON), then you must connect the RED wire to a suitable 'switched +12V' wire behind the dash, so it's up to you to use a multimeter to find such a wire

problem jest taki, że... tego radia nie da sie wyłaczyc/właczyc. w sensie w poprzednim aucie wlaczalem zaplon i radio sie wlaczano, wyłączalem - sie wylaczalo. Ale radio samo w sobie nie ma przycisku on/off, nie ma tez zdejmowanego panelu. Moze to jest powodem, że nie działa? tylko ze dziwne, ze w volvo danie prądu wlaczalo radio, a tutaj nie chce.

bezpiecznik jest cały, a raczej na taki wyglada. gdzies znalazlem temat na stronie alfaowner nt polaczenia "aftermarketowego" radia, jednak byly wypisane tylko modele 147, 156 przed i 156 polift, ale tam od razu chcieli zeby zmienic zolty z czerwonym. Moze pojsc do starego auta, skoro jeszcze do jutra stoi i zobaczyc, czy radio w starym aucie gra?

jest tez napisane:

3. in the GT (and some 147s): the 'unused white plug' behind the dash has a suitable wire in position 7
*only if you are using the Connects2 CTSAR003 interface, you do not need to redirect this wire; the interface interprets CANBUS signals and provides an ignition wire in the plug (position A4) that connects to the headunit harness; it is therefore plug-and-play

ciekawe, czy z modulem by zadziałało plug&play...

na razie wlozylem znowu stare radio i nici z mojego...

A spróbowałeś połączyć ze sobą żółty przewód z czerwonym i dać je do plusa w kostce iso ? Ewentualnie na krótko podłącz radio do akumulatora i zobacz czy działa. Jak kupisz connects 2 to wszystko masz plug&play.

nie, przewodów nie laczylem, bo nie widzialem w tym sensu. radio działa, po podpieciu do starego auta gra

W kostce iso zasilania w aucie na pinie nr 4 jest stały plus i tam spróbuj podłączyć żółty i czerwony z Pioneera ,masę do pinu 8 i zobacz czy się odpali.

1.jpg

Ostatnia edycja:
dzieki za grafike. pierwszy raz slysze, żeby łączyc zolty i czerwony razem.. moze za malo aut w zyciu mialem, całe 4 :P ale jedyne co robilem i co bylo standardem, to zmiana czerwonego z zoltym.

niestety, radio oryginalne juz wsunalem, wiec znowu go nie wyciagne. w weekend wracam do siebie do domu poogarniac opony, filtry, oleje, pojde na warsztat i sobie najwyzej wyspawam wyjmaki :D

- - - Updated - - -

hmmm.. chcialem podłączyc dzisiaj kabelek obd, zeby zobaczyc, kiedy moze mi sie wypalić DPF. auto ma usuniete klapy i zaslepiony egr, ale dpf jest. no i mam elm327 na bluetooth, i po podłączeniu w ogole nie działał. w sensie nie swiecilo sie zadne swiatełko, telefon nie widzial.

poszedlem teraz do garazu i pyk, mam kabel vagkkl. podłączam - lampka sie swieci, wiec działa. sciagam MES, chce sie podłączyc i wyskakuje mi taka informacja:

sdfghj.jpg

o co moze chodzic? silnik to raczej jest 1.9 xD

Włącz opcję skanowania modułów i tam Ci pokaże jakie moduły możesz obsługiwać i próbuj się łączyć z tym modułem silnika ,który tam będziesz miał. Bo tam chyba są dwa rodzaje sterownika w mes i jak się połączysz z niewłaściwym to wywala taki właśnie błąd.

dzieki za szybka odpowiedz.

juz jest ciemno, siedze w domu z piwkiem i odkladam to na pozniej :)

czyli mam do rozkminy radio i te połączenie. moze w weekend siąde i sie uda cos pokombinować, chociaż weekend mam dopiety na ostatni guzik i malo czasu, bo wyjazdy i wyjazdy.

ehhh...

wrocilem wczoraj (w sobote) z wymiany oleju i filtrow. Zakupiony na allegro zestaw - okazalo sie, że filtr oleju nie pasuje, trzeba bylo dokupic - na szczescie warsztat to zrobil za mnie.

po powrocie akcja, opisana tutaj: forum.alfaholicy.org/kosmetyka/176250-olej_silnikowy_na_kanapie_da_rade_usunac_.html w poniedzialek bede wiedzial, co szef warsztatu zadecyduje.

wedlug wlasciciela po remoncie silnika nic nie cieklo, silnik suchy - potwierdzily to 2 osoby. Jedna, gdzie sprawdzalismy na SKP przedzakupowo, druga - podczas wymiany oleju i filtrow. wczoraj po powrocie do domu, ponad 200km, jechalem jeszcze po moja druga polowke, ktora konczyla dodatkową pracę o 23. wracając, 5km przed domem... cos czarnego wybieglo przed droge, albo duzy kot, albo nie wiem co - oslona cała popękała... zas nieplanowany wydatek 150zł (100 oslona, 20 dostawa, pewnie ze 30zł montaz - ja nie mam jak tego zamontować kladac sie pod autem). no i widać lekko popękany zderzak od spodu, nie wiem jeszcze co z tym zrobię. przy zakupie tego nie było - specjalnie porównywalem zdjecia i tam zderzak był ladny, a to po tym uderzeniu tak sie musiało stać.

IMG_20210904_235633.jpg

polowa wisiała dalej, ale jadąc wiecej niz 50km/h powietrze ją dociskało do ziemi i uderzała, wiec trzeba bylo jechac 40-50km/h pozostałą droge.

na szybko wszystko wygląda ok - olej nie cieknie, ale dzisiaj po zdjęciu pozostałej czesci widzialem doslownie kilka kropel rozowego plynu. szybkie zaglądnięcie pod maskę - zbiorniczek na tym jakby łączeniu góry z dołem (tak jakby byl klejony z 2 czesci, gornej i dolnej) byl mokry/zapocony - przewód powrotny do niego byl jakby lekko luzny, nasunalem go troche, ale moim zdaniem opaska juz slabo trzyma, bo powrotnym węzem da sie krecic lewo/prawo, a raczej powinien siedziec twardo. Trzeba bedzie sie tym zająć jutro - opasek nie mam, a dzisiaj niedziela. mam nadzieje, że to tylko to - bedzie szybka i tania naprawa.

auto według licznika ma przebieg 296 tys. Jak pisalem wczesniej - silnik byl remontowany, bo pekl wał (ma zrobione kilka tys km według poprzedniego wlasciciela), MES pokazuje last dpf replacement przy 288870 km, obudowa na rozrządzie pokazuje ostatnią wymianę na 12/2020, przy 288346, więc jakby sie wszystko zgadzalo?

IMG_20210905_192345.jpg

tak więc przez weekend:
- wymiana opon na wielosezony 235/45/18
- wymiana oleju;
- wymiana filtrów;
- wymienione swiatelka oswietlenia pod drzwiami na ledowe;
- naprawa otwierania bagaznika z poziomu fotela kierowcy :P przycisk byl jakby wcisniety na chama, chcialem juz ostatnio wyciągnać oswietlenie i zobaczyc co tam jest, ale ciezko wychodzilo i nie chcialem nic polamac. dzisiaj wyciagnalem sam przycisk, wlozylem na miejsce i dziala :D
- zrobilem sobie jakby wyjmaki do radia, ale dalej nie moge go wyciagnac samemu. na razie daje sobie spokoj z montazem mojego Pioneera, po wydaniu kolo 2300zł na pozakupowe ogarnianie auta, na razie odpuszczam montaz razem z connects2 zeby obslugiwac te radio z kierownicy - na razie kupilem transmiter fm, bede tak musial pojezdzic z miesiac.

po ostatnim tankowaniu zrobione prawie 400km, wiekszosc z tego to trasa. spalanie wedlug komputera 7,1l/100km, ciekawe, jakie bedzie faktyczne. do danych podanych w instrukcji troche daleko :P ale 2 kwestie: na trasie albo sie wlekłem za innymi po 70-80km/h, albo jechalem kolo 120km/h, byly momenty, ze na obwodnicy chojnic bylo i 160 km/h. no i opony - nie sa standardowe, ale duuuzo wieksze. ciekawe, jakie bedzie faktyczne. resetowalem trip b po zakupie, i wedlug kompa na trip b srednie spalanie 7,1l, a z 3 tankowan wychodzilo kolo 7,3-7,4 (ale to na starych oponach, jakichs chinskich i juz troche lysych).

last dpf replacement mówi kiedy wymieniany był dpf, ale to nic niema wspólnego z wypalaniem, przy wymianie filtra na nowy powinno się to zaznaczyć w komputerze, ostatnią regenerację miałeś 358km temu.

W ustawieniach mesa jest wybór języka i jest też język polski warto sobie przestawić zawsze to łatwiej :)

wiem, co to znaczy dpf replacement :P chodzi o to, że zgrywa on sie z remontem silnika, plus minus 500km.

co do angielskiego - pracowalem w Walii troszke, daje rade z angielskim ;) poza tym tego jezyka "ucze sie" jakies 20 lat.

To pewnie kasowali wszystkie wymiany jak leci przy wymianie oleju, albo dpf nie chciał się wypalać i kasowali wszystko co ma dpf w nazwie ;)

Najważniejsze ,że średnia wypalań jest normalna :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót