[159] 159 1.9JTD 8V nie odpala.

Auto
159SW
Witam. Bardzo dawno mnie tu nie było bo samochód spisywał się świetnie i nie było z nim prawie żadnych problemów. Niestety co dobre szybko się kończy i pojawił się problem, którego nikt nie jest w stanie rozwiązać. Otóż maszyna chwilowo odmawia palenia. Po prostu nie odpala- 0 błędów; 0 innych objawów. Nie mam już pojęcia jak ją diagnozować. Nie za bardzo uśmiecha mi się prucie pompy, wtrysków itp i oddawanie ich do weryfikacji bo to się lekko mija z celem. Ostatnio przy takich nieoczywistych problemach okazało się, że była to wina naszych wspaniałych polskich handlarzy i wymiana EGR, przepływomierza, zaworu, regeneracja turbiny i wiele wiele innych zabiegów było po prostu zbędne. Więc pytanie do bardziej doświadczonych: gdzie szukać problemu?

Czy sprawdzone masz
Akumulator
Rozrusznik
Bezpieczniki
Kable plus i masa?

Rozumiem, że rozrusznik kręci, ale silnik nie odpala?

Przepraszam najmocniej ale nie zauważyłem, że przez przypadek usunąłem najważniejszą część posta. Zazwyczaj po postoju samochód pali zupełnie normalnie, zero błędów, niepokojących dźwięków itp. Czasami zdarza mu się potwornie dymić ale nie ubywa oleju i jest to raczej zapach spalin a nie palonego oleju (jako to poetycko opisał mój kolega: wali zgniłym jajem). Poza tym zupełnie nic się nie dzieje. Jeździ nawet lepiej niż by na to wskazywała liczba koni, spala w granicach 6-7. Problem zaczyna się na postoju po jeździe. Zazwyczaj jeśli ostygnie nie ma problemu na ciepłym też odpali ale jak postoi kilka, kilkanaście minut to nie ma bata żeby go odpalić. Sprawdziłem wszystko. Paliwo dochodzi do pompy i do wtrysków, elektrycznie nie widząc przerwanych przewodów a błędów brak. Jeśli odstoi swoje pali od strzała aż trudno uwierzyć, że przed chwilą miała takie problemy. Zupełnie głupieję przy tym samochodzie.

Soft od silnika ruszany ?
Można na kompie sprawdzić czy rozrusznik osiąga obroty potrzebne do odpalenia silnika. Mechanik przy mnie na kompie tak wlaśnie tak zdiagnozował rozrusznik ktory czasami odpalał a czasami nie

Wygląda jak czujnik położenia wału, na forum było kilka takich przypadków

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

kiedyś handlarz mocno nagrzebał w sterowniku ale wysłałem go do regeneracji i od tej pory działa jak talala. Rozrusznik jest ok bo go sprawdzałem. W którym miejscu jest czujnik w moim aucie. Będę wdzięczy za jakąś fotę bo w necie ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź

kiedyś handlarz mocno nagrzebał w sterowniku ale wysłałem go do regeneracji i od tej pory działa jak talala. Rozrusznik jest ok bo go sprawdzałem. W którym miejscu jest czujnik w moim aucie. Będę wdzięczy za jakąś fotę bo w necie ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź

Skoro nie masz błędów w sterowniku to IMHO masz wyłączone błędy w mapie silnika. Pierwsze co bym zrobił to wgrał oryginalny soft bez żadnych poprawek.

Czujnik ten nie zawsze daje błąd. Natomiast objawy są charakterystyczne. 3 na załączonym rysunku
65a33e0ba8c01a9d95dd3561350dcde0.jpg

Charakterystyczne objawy? tzn? Soft jest wgrany nowy ale nie mam pewności co było dłubane. Niestety taki jest urok kupna samochodu od druciarza. Tak jak pisałem wcześniej. Niemożliwe jest odpalanie samochodu zgaszonego i gdy silnik jest jeszcze ciepły. Po odczekaniu kilkunastu minut pali bez problemu.

Soft nowy ale nie wiesz czy był poprawiany?Ja tego nie rozumiem. Moim zdaniem powinieneś wgrać soft fabryczny w którym nikt nie grzebał.

Dokładnie

Gdybym sam go wgrywał lub mógł patrzeć na ręce temu co to robi maiłbym pewność. Niestety sama centralka pojechała w świat kurierem bo na okolice nikt się tym nie zajmuje. Prosiłem o fabryczny soft. Gość nawet dopytywał czy "wycinać DPF i EGR" (i jedno i drugie zostało). Jedyny błąd jaki jest to jest błąd P2100 ale on był od samego początku. Cały czas ten sam i niezmienny ale samochód zrobił już na nim prawie 40tys km i jak do tej pory to zupełnie inne błędy były problemem.

Amortyzatory
Powrót