• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Zuzycie Paliwa

• Autor wątku Autor wątku Niedźwiadek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niedźwiadek

Guest
Witam.Jestem nowym posiadaczem alfy romeo 156 2.0 wersja selespeed.
do tej pory nie zauwazylem zadnych problemow tylko to spalanie...Zatankowalem 15l paliwa i starczylo mi to na 30km jazdy.Zaraz swieci sie lampka i wskaznik paliwa jest na 0,:(,:(.Nie wiem czy to ma tak duzo palic czy ten wskaznik nawala.Moze juz ktos mial taki problem.Licze na wasza pomoc;P

Kolego zalej bak do pelna, wyzeruj licznki i zrob jakas sensowna ilosc kilometrow, moze 200 lub 300. Podjedz na stacje i znowy zalej do polna. Tyle litrow ile ci wejdzie do baku podziel na kilometry z licznika nastepnie pomnoz przez 100. I masz spalanie.

Na razie sie nie zameczaj. Po co sie niepokoic po tak malo miarodajnym pomiarze.

pozdr

Ostatnia edycja:
Witam.Jestem nowym posiadaczem alfy romeo 156 2.0 wersja selespeed.
do tej pory nie zauwazylem zadnych problemow tylko to spalanie...Zatankowalem 15l paliwa i starczylo mi to na 30km jazdy.Zaraz swieci sie lampka i wskaznik paliwa jest na 0,:(,:(.Nie wiem czy to ma tak duzo palic czy ten wskaznik nawala.Moze juz ktos mial taki problem.Licze na wasza pomoc;P

Takie spalanie jest raczej nierealne, to wychodzi 2km/1l paliwa!
Ze wskaźnikiem poziomu paliwa bywa różnie. Niestety jego dokładność i niejednokrotne "odchyły" od stanu faktycznego pozostawiają wiele do życzenia.
Moim zdaniem jest to problem ze wskaźnikiem. Najprościej byłoby zatankować Alfkę do pełna. Wówczas będziesz wiedział ile było paliwa, a ile wskazywał Ci zegar. Nominalna pojemność zbiornika wynosi 63l.
Pozdrawiam.
- Rafał

Wskaznik poziomu paliwa

zyje własnym zyciem traktuj go raczej jako przypominacz niz miernik
a co do wielkości zbiornika u mnie wychodzi około 50 litrów.

dokładnie, na wskaźnik nie patrz. Jeśli jeździłeś wcześniej długo na rezerwie to jasne że może sie zaraz zapalić. Ja ostatnio zalałem za 50zł i rezerwa zaświeciła się po 4 kilometrach od tankowania hehe. Zrób tak jak napisał ulvhedin.

Amortyzatory
Powrót