• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Zgrzytanie w silniku i problem ze zmiana biegow

• Autor wątku Autor wątku Mlody18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mlody18

Guest
Witam.

Jestem posiadaczem Alfy 156 silniczek 1.6 rocznik 99.

Mam taki problem, a raczej kilka..:

1) Podczas jazdy z predkoscia powyzej 50 km w momencie gdy przestaje dodawac gazu i auto roczy sie samo lub hamuje silnikiem slychac jakies dzwonienie czy tez trzaskanie w okolicy silnika lub kola z przodu. W momencie gdy naciskam sprzeglo np. zeby zmienic zbieg problem znika, pzrestaje trzaskac. Ma ktos jakis pomysl coby to moglo byc ?

2) Przy zmianie biegu z 1 na 2ke gdy mam ponad 3tys obrotow w momencie wbijania biegu slychac jakis zgrzyt ze skrzyni biegow, ostatnio byla ona u mechanika ktory nie stwierdzil zadnych nieprawidlowosci. Dodam ze dzieje sie tak tylko przy zmianie z 1 na 2ke. Kazdy nastepny beig wchodzi gladko nawet przy 6tys obrotow. ???

3) Gdy silnik jest zimny nie ma wogole mocy. Auto ledwo rozkreca sie do 3 tys obrotow i nie chce krecic sie dalej. Dopiero po przejechaniu 1-2 kilometrow gdy sie troche nagrzeje dostaje tzw "kopa" i chodzi bez problemu, wie ktos co moze byc przyczyna ?

4) Orientujecie sie moze jak wymienic zarowki w podswietlaniu pokretel od nawiewu, zegarka i stanu paliwa ?

Z gory dziekuje za jakies sugestie i pomysly, pozdrawiam.

Co do pytania 4.

To zdejmujesz pokrowiec od skrzyni biegow pierw(na wcisk jest) tam masz sruby.
zdejmujesz radio(tam tez masz srubki) i popielniczke tam tez srobki.
jak zdejmiesz ten plastk z konsoli. to potem masz osobno puszka od nawiewow i od licznikow(zegarka itp).

Od licznikow mozna latwo wymienic zaróweczki-wyjmuja sie z obudowy zarówki.

Ale juz od nawiewow jest problem bo zaróweczki sa razem z obodowa :(
W aso 1 kosztuje okolo 40zł... przesada :)

Ale juz od nawiewow jest problem bo zaróweczki sa razem z obodowa :(
W aso 1 kosztuje okolo 40zł... przesada :)

A jeśli ma ktoś 5 minut czasu troszkę zdolności manualnych to można delikatnie wylutować stare żaróweczki z plastikowej oprawki - konieczny będzie odsysacz cyny. A następnie udać się do sklepu z elektroniką i tam zakupić za 1 zł taką żaróweczkę po czym ponownie ostrożnie ją wlutować. U mnie działa do dzisiaj :mrgreen:

Co do pierwszych 3ech problemów to skrzynie bym zostawił w spokoju i zaczął się zastanawiać nad silnikiem.

Przy tym trzecim problemie to przy 3 tys obrotów dochodzą do ucha jakieś dźwięki?

Nie, zadnych podejrzanych dzwiekow, pracuje rowno i cicho ale bardzo mulowato. Rozkreca sie dopiero gdy sie nagrzeje.

No to nie wiem, co to za mechanik badał Twoją alfę, ale odnośnie pyt. nr 1 i 2 to tak by wyglądało, jakby coś się działo jednak w skrzyni biegów lub mechanizmie różnicowym. Szczególnie niepokojące sa te dźwięki podczas hamowania silnikiem - skoro po wcisnięciu sprzęgła one ustają to ewidentnie coś dzieje się w zespole napędowym, ale poza silnikiem - trzeba to koniecznie sprawdzić.
Odnośnie pyt. nr 3 - sprawdź sondę lambda - jest prawdopodobnie całkiem padnięta i nie daje sygnału więc ECU przyjmuje parametry zastępcze i jedzie, ale na zimnym zwykle są takie objawy. Pamiętaj żeby kupić oryginalną sondę bo jakieś tanie zamienniki niestety w TS się nie sprawdzają - niestety oryginał kosztuje ponad 300 zł.

hmmm, w sumie tak... podczas gdy wciskam sprzeglo ustaje to brzeczenie czy tez zgrzytanie. Skoro wiec po wcisnieciu sprzegla problem ustaje to pytanie jest takie: Co sie WYLACZA podczas wciskania pedalu sprzegla ? Skoro juz doszlismy do tego ze nie jest to silnik to co to moze byc jeszcze.

A co z tym hamowaniem silnikiem ? Ten dzwiek pojawia sie tylko w momencie gdy auto hamuje silnikiem, podczas rozpedzania nie ma tego problemu.

Czy ktos wie co jest odpowiedzialne za hamowanie silnikiem ?

Czy moglaby to byc tarcza sprzeglowa ?

SAm nie wiem, moze jakies sugestie ?...

Przy hamowaniu silnikiem napęd idzie z d*** strony. Tzn koła napędzają silnik.

W takim razie co tak "brzeczy" ? hmm tylko przy hamowaniu silnikiem powyzej 50km jest ten dzwiek, jakby jakis metal uderzal o metal sam nie wiem, mozliwe zeby jakas obudowa sie poluzowala i wpadala w takie wibracje ? i uderzala o cos wydajac taki metaliczny dzwiek ? takie brzeczenie ?

Amortyzatory
Powrót