• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Zgrzyt na 2 biegu :(

• Autor wątku Autor wątku Silver156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Silver156

Guest
Witam, na dzisiejszym zlocie w Bagiczu, wystapil problem w mojej Alfie, 2 nie chciala wejsc a jak juz weszla to nastapil zgrzyt i teraz jest caly czas slyszalny, czy to synchronizator 2 biegu ? czy moze olej w skrzyni ? czy cos innego? szukalem i czytalem troche na ten temat juz ale nie daly mi one ostatecznej podpowiedzi, mam nadzieje ze ktos mi pomoze ! Pozdrawiam !!

Jeżeli to dotyczy tylko jednego biegu to moim zdaniem chodzi przypuszczalnie o synchronizator. Na wszelki wypadek dobrze byłoby też pilnie sprawdzić poziom oleju w skrzyni, bo jeżeli jest go zbyt mało to niewykluczone są awarie innych elementów w skrzyni.

A jak sie sprawdza olej w skrzyni w 156 ? trzeba wejsc do kanalu ?

Bylem u 2 fachowcow tylko i wylacznie od Alf i powiedzieli ze kolo 1000 zl bedzie mnie to kosztowac :( myslalem ze mniej , no ale musze jakos przezyc...powiedzieli ze takie czesci bede mial do wymiany i takie koszta :

Kolo zebate : 314zl
Synchronizator: 164zl
Klej skrzyni biegow : 73zl
Olej skrzyni biegow: 87zl

Robocizna kolo 400-500zl

Czy naprawiliscie w swoich Alfach juz cos takiego ile Was to kosztowalo ?

Silver156 napisał:
A jak sie sprawdza olej w skrzyni w 156 ? trzeba wejsc do kanalu ?
Najwygodniej z kanału. Ja poradziłem sobie baz niego kładąc sie pod samochód. Korek od wlewu jest z boku skrzyni od przodu samochodu. Jesli po odkręceniu olej nie leci to jest go za mało i trzeba dolać az poleci. Ja po kupnie samochodu postanowiłem wymienic i niezle sie zdziwiłem jak zleciało tylko 0,5l oleju a powinno byc prawie 2l. Może ty też masz mało oleju w skrzyni stąd awaria.

No to mam nadzieje ze jutro mi sie uda zobaczyc co i jak bo lepiej to sprawdzic niz wywalac ponad 1000 zl. choc poszedlem do 1 warsztatu powiedzialem zgrzyt na 2 biegu to oni od razu mi powiedzieli te czesci ktore wymienilem wyzej i jesszcze zastrzegli ze moze sie okazac cos wiecej jak wyjma skrzynie ... :(

U mnie bylo identycznie ale z 3-ka(147),zlekcewarzylem temat i skonczylo sie dosc drogo;

-ŁOŻYSKO NA PODPORZE PÓŁOSI PRAWEJ (KPL LÓŻYSKA Z PÓŁOSIA 1 SZT) 790 PLN
-USZCZELNIACZ TYLNY WAŁU KORBOWEGO 1SZT 170 PLN
-NAKRĘTKA PÓŁOSI 1 SZT 16 PLN
-SPRZĘGŁO KPL (DOCISK +TARCZA) KPL. 575 PLN
-WYSPRZĘGLIK HYD. 1 SZT 260 PLN

DO SKRZYNI BIEGÓW
- PRZESUWKA SYNCHRONIZATORA 3 BIEGU 1 SZT 235 PLN
- KOŁO ZĘBATE 3 BIEGU 1 SZT 230 PLN
- WIDEŁKI PRZEŁĄCZAJĄCE 3 BIEGU 1SZT 140PLN

ROBOCIZNA I OLEJ OK 1200 PLN :x

chlopaki mi doradzili,ze jak juz skrzynia bedzie zdjeta to warto sprzeglo zrobic i zrobilem,takze czym szybciej tym lepiej :D

acha,na poczatku powiedzieli w warsztacie ze to zwykla pierdolka(przesowka)

O kurde to widze ze CI sie nazbieralo ;/

Ja mam nadzieje ze nic po za tym nie bede mial do roboty :( zadbam o to zeby wszystko dzialalo w mojej Belli bo bede ja sprzedawal w marcu moze dopiero czerwiec ( zmiana tez na Alfe tylko ze JTD ) i nie chcialbym zeby do tego czasu stan jej sie pogorszyl ...wiec postaram sie jak najszybciej dac moja Alfe to warsztatu!

Spike zmobilizowales mnie !!

spike napisał:
U mnie bylo identycznie ale z 3-ka(147),zlekcewarzylem temat i skonczylo sie dosc drogo;

-ŁOŻYSKO NA PODPORZE PÓŁOSI PRAWEJ (KPL LÓŻYSKA Z PÓŁOSIA 1 SZT) 790 PLN
-USZCZELNIACZ TYLNY WAŁU KORBOWEGO 1SZT 170 PLN
-NAKRĘTKA PÓŁOSI 1 SZT 16 PLN
-SPRZĘGŁO KPL (DOCISK +TARCZA) KPL. 575 PLN
-WYSPRZĘGLIK HYD. 1 SZT 260 PLN

DO SKRZYNI BIEGÓW
- PRZESUWKA SYNCHRONIZATORA 3 BIEGU 1 SZT 235 PLN
- KOŁO ZĘBATE 3 BIEGU 1 SZT 230 PLN
- WIDEŁKI PRZEŁĄCZAJĄCE 3 BIEGU 1SZT 140PLN

ROBOCIZNA I OLEJ OK 1200 PLN :x

chlopaki mi doradzili,ze jak juz skrzynia bedzie zdjeta to warto sprzeglo zrobic i zrobilem,takze czym szybciej tym lepiej :D

acha,na poczatku powiedzieli w warsztacie ze to zwykla pierdolka(przesowka)

Można wiedzieć jakim olejem zalałeś skrzynię po remoncie?

alces1 napisał:
Można wiedzieć jakim olejem zalałeś skrzynię po remoncie?

W tej chwili nie wiem,bo autko odbierala zonka,ale niebawem jade tam na przeglad po 1000 km,dowiem sie i napisze :D

Wszystko się zgadza, poza jednym - trudno mi zrozumieć po co koledze spike wymieniono widełki do 3 biegu. Jest to część, która nigdy się nie psuje, chyba że się ją złamie.
Zdaje się, że znowu ktoś kogoś skroił niepotrzebnie na 140 zł. Ciekawe, czy kolega otrzymał z powrotem stare, niby uszkodzone, widełki ?

a ja w mojej zauważyłem że podczas zmiany biegu z 1 na 2 przy ruszaniu szybkim z pod świateł jest zgrzyt. Ale czasami zastanawiam się też co to . Ale pewnie synchronizator.

taki zgrzyt na "dwojce" to poczatek powaznej awari skrzyni biegow... :( u mnie tak wlasnie niekiedy zgrzytalo w temprze az sie skrzynia rozleciala w doslownym tego slowa znaczeniu :| wyrwalo dziure i auto stanelo jak wryte w asfalt.
Wiec polecam od siebie aby zrobic jak najszybciej, bo pozniej tylko dodatkowe koszta na lawete czlowiek traci(w moim wypadku 200zl ;// )

pewnie tak może być, ale muszę kasę zebrać na taka naprawę :D swoją drogą to nie wiem dlaczego tylko jak ostro z pod świateł ruszę jak spokojnie to się nic nie dzieje. :D

alFA/N napisał:
zrobic jak najszybciej
to wiadomo ! a jak np. wrzucam 2 jak stoje i ruszam z niej albo omijam 2 bieg i jest 1-3 to moze cos sie uszkodzic jeszcze bardziej ??

SG0240 napisał:
Zdaje się, że znowu ktoś kogoś skroił niepotrzebnie na 140 zł. Ciekawe, czy kolega otrzymał z powrotem stare, niby uszkodzone, widełki ?

Kto wie ,moze i tak bylo.Skrzynie robilem ze wzgledu ,ze zlekcewazylem sprawe,na poczatku 3 wchodzila ciezko i ze zgrzytem,a potem wchodzila normalnie :wink: ,ale przy "depnieciu "wyskakiwala ,no i doszszlo tez do gubienia oleju z niej.Ja nauczke mam :oops:

KKrzysztof napisał:
swoją drogą to nie wiem dlaczego tylko jak ostro z pod świateł ruszę jak spokojnie to się nic nie dzieje.

cos sie wyrobila w skrzyni i kiedy zmieniasz biegi szybko to zgrzyta sobie a kiedy delikatnie wbijasz to jeszcze jest ok.
Ewentualnie olej w skrzyni lipny lub jego brak moze powodowac takie cos.

BTW-zauwazylem ze w wiekszosci samochodow jesli problem ze skrzynia to bieg drugi...czyzby "dwojka" byla najczesniej uzywanym biegiem?? :twisted:

Amortyzatory
Powrót