• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156]zawór Evap

rafal_n5

Nowy
Auto
AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v
mam pytanie gdzie sie znajduje zawór Evap(powinien znajdowac sie pomiedzy filtrem węglowym a kolektorem ssacym,ale tam go nie widzę,może jest gdzies koło zbiornika paliwa?).Wywala mi bład P0170 usterka dostrajania paliwa.Sonda lambda wymieniona z trzy miesiące także mysle ze ona nie jest przyczyną błedu.Wg Autodaty ten zawór może być przyczyna powstawania błedu.

Jedź lepiej na egzaminer, a nie opieraj się na internetowym wykazie błędów

jest to zawór oparów paliwa,a opis jest z autodaty
snap1lc0.jpg

A dzieki wielkie, człowiek uczy sie całe życie...

Pozdrawiam

już wiem chyba co jest przyczyną.Zauważyłem ze jest założony przepływomierz o nr 0 281 002 199 wg katalogu to jest on przeznaczony do jtd.A problem z samochodem zaczął sie gdy wypaliła się dziuraw układzie wydechowym a dokładnie w plecionce. Po wspawaniu nowej u mechanika i po odbiorze od niego silnik stracił nagle moc.Do setki 11.5 sekundy.Dzisiaj podmieniłem przepływke od alfy brata i po resecie parametrów silnik odzyskał moc i narazie bład niewyskakuje.Pojezdze jeszcze troche i zobaczymy.

A wspawywał ci tą plecionkę elektrycznie czy gazowo?

Maciek-156,
Pewnie Mig-iem tak jak u mnie

Spawanie elektryczne nie wpływa dobrze na ECU i różne czujniki (nawet pomimo odłączonego akumulatora) - dlatego żaden porządny tłumikarz nie spawa elektrycznie...

Amortyzatory
Powrót