[156] Zakup, pytania i na co zwrocic uwage...

tom993

Nowy
Auto
155 V6
Witajcie

Bardzo konkretnie zastanawiam sie nad zakupem pierwszego swojego auta... Studia sie skonczyly, praca jest wiec czas skonczyc z komunikacja miejska i pozyczaniem samochodu... Jako ze jakis rok temu mialem mozliwosc przez 3 miesiace korzystac z Alfy 156 2.0 TS to wiadomoze teraz juz nic innego mnie nie interesuje :)
I upatrzylem sobie cos na co starczy kasy - http://moto.allegro.pl/item324210115_b_zadbana_alfa_romeo_156_1_8_twin_spark_lpg_2004r.html Śliczna alfa 156 z gazownia. Teraz pytania: Na co przede wszystkim zwracac uwage, jak sprawdzic (o ile to wogole mozliwe) czy przebieg jest orygnialny?? (100tys km przeglad w 2006, a potem dopiero 120 tys w styczniu tego roku... Moze to i prawda bo auto zmienilo wlasciciela ale mozna sie jakos upewnic?? Wlasciciel zaprasza do salonu alfy na sprawdzenie auta - ale moja podejzliwosc nie zna granic ;)

Pozdrawiam
Tomek

Przebieg mozna sprawdzic, ale potrzebna bylaby wizyta w jakims serwisie Alfy i podpiecie pod komputer.

Na pierwszy rzut oka mozna jedna przebieg okreslic po zurzyciach na kierownicy, wytarciach pedalow, foteli, itp.

Przy ogledzinach zwroc przede wszystkim uwage na:
- stan zawieszenia (stuki i piski)
- prace silnika (powinien pracowac gladko i rownomiernie)
- obejrzyj dokladnie autko z zewnatrz czy nie bylo spawane, malowane, czy drzwi i klapy sie rowno schodza
- obowizkowa jazda probna, zwroc uwage czy biegi gladko wchodza, czy silnik nie zmienia obrotow po wcisnieciu sprzegla, czy nie szarpie przy ruszaniu
- sprawdz czy dziala elektryka (szybki, lusterka, itp)
- obejrzyj tapicerke w calym samochodzie, czy nie ma przebarwien/uszkodzen
- sprawdz stan bieznika opon oraz rocznik (zeby sie nie okazalo ze na dzien dobry masz komplet opon do wymiany)
- sprawdz czy oponki sa rowno zuzyte na szerokosci
- podczas jazdy sprawdz czy nie sciaga na ktoras strone, w tym takze przy hamowaniu
- poczytaj ksiazke serwisowa zeby zobaczyc co bylo robione w Belli (o ile takowa bedzie)
- ...

Sporo tego jest. Tak na prawde ogladajac samochod wystawiony na sprzedaz za kazdym razem mozna trafic na cos innego. Ja np. ogladalem raz Alfe, ktorej ruszalo sie oparcie fotela kierowcy. I to tak dosc ewidentnie, chociaz sprzedawca twierdzil, ze ona tam nic nie czuje :D

30tys PLN to juz konkretna sumka. Odzaluj wiec moze troche i pojedz nia do jakiegos serwisu na fachowy przeglad. Sama propozycja mozesz wyczuc reakcje sprzedawcy. Jezeli bedzie do tego niechetny, to moze swiadczyc ze ma cos do ukrycia.

Doman napisał:
Przebieg mozna sprawdzic, ale potrzebna bylaby wizyta w jakims serwisie Alfy i podpiecie pod komputer.

30tys PLN to juz konkretna sumka. Odzaluj wiec moze troche i pojedz nia do jakiegos serwisu na fachowy przeglad. Sama propozycja mozesz wyczuc reakcje sprzedawcy. Jezeli bedzie do tego niechetny, to moze swiadczyc ze ma cos do ukrycia.

A co sadzisz o miejscowym aso?? Pol-car czy jakos tak?? Wlasciciel jest bardzo chetny do wyjazdu na serwis - przynajmniej teoretycznie

- zwroc tez uwage ile kompletow kluczykow daje sprzedawca (jak bedziesz musial dorabiac to jestes ok 500zl w plecy jak nie wiecej)

(sam jeszcze pol roku temu kupowalem wiec przypomina mi sie to i owo ;) )

Pol-Car... ja osobiscie nie polecam. Bylem tam raz, jakis czas po kupnie autka, zeby zrobic maly generalny przeglad. Posadzili mnie w kanciapie, zabrali autko, po 30min przyszli z papierkiem: to, to, to i to trzeba wymienic bo nie przejdzie przegladu (akurat sie zblizal). Podliczyli koszta, szczena w dol, podziekowalem, wyszedlem.

Generalnie mialem wrazenie, ze traktuja klienta jak zlo konieczne. Jak probowalem dowiedziec czegos konkretniejszego to odpowiadali tak, jakbym zawracal im glowe. Najchetniej to by od razu tylko skasowali i wzieli nastepnego klienta do golenia. I niestety czytalem kilka podobnych opinii w Internecie.

Szczytem dla mnie byl inny poznanski serwis przy ul. Wojciechowskiego. Pan w serwisie podczas rozmowy ze mna stwierdzil, ze znacznie wazniejszy od obslugi mojej osoby jest telefon do domu w celu dowiedzenia sie, czy rodzinka wyszla z psem. Praktycznie miedzy zdaniami podniosl sobie telefon i zaczal gadac o fafiku... bez komentarza. Tego miejsca rowniez Ci szczerze nie polecam.

Dlatego tez ja osobiscie jestem troche zle nastawiony do serwisow przy salonach sprzedazy. Juz niejednokrotnie mialem wrazenie, ze sa oni mili dla klienta jedynie w trakcie kupna samochodu. Oczywiscie znam i wyjatki.

Po przygodzie w Pol-Carze poczytalem troche w sieci i trafilem do Piotra Nagorskiego - ASO Nagorscy, Leczyca pod Poznaniem (kolo Lubonia). I to jemu wlasnie powierzam wszelkie sprawy serwisowe. Moze i jestem wymagajacym klientem, ale lubie jak sie mnie wezmie na warsztat, przy mnie sprawdzi, powie i pokaze. Taka jest wlasnie atmosfera w wyzej wymienionym serwisie. Z reszta wg mnie to nie zadne wymaganie, ale normalne, profesjonalne i powazne podejscie do klienta.

Ceny uslug moze i porownywalne (w koncu to tez ASO), ale stosunek do klienta niebo a ziemia. A to jest czesto duzo wazniejsze!

Takze polecam przejazdzke do Nagorskich. To praktycznie tez Poznan.

Własnie takie opisu mi brakowalo :) Mechanika mozna sobie ugadac a skoro to pod Poznaniem a praktycznie Poznan to tym lepiej :) Tym bardziej ze to tez ASO wiec komputer do sprawdzenia licznika bedzie na stanie :) Nie wiesz moze czy serwisy ASO alfy sa w jakiejs sieci i mozna zbadac w dowolnym co bylo robione w jakims innym ASO?? Autko ktore mi sie podoba wyglada na bardzo zadbane tylko te pedaly tak jakby odstawaly od reszty... Swoja droga pamietam ze w 2.0 byly nawiercane a tu guma... Szkoda...

No autko rzeczywiscie na zdjeciach wyglada niezle. A co do jakiejs bazy danych serwisow ASO to pojecia nie mam. Wiem jednak ze porzadny fachowiec powie Ci czesto wiecej niz niejeden papierek czy wpis w komputerze.

Pedaly w 2.0 nawiercane? Ale to chyba nie w standardzie, bo ja tez mam gumy. Chyba ze to sie tyczy modeli po FL...

Jesli to ASO i ma tylko examiner bez drukarki a nie nowszy program diagnostyczny ( graficzny ) to nie spawdzą wszystkiego.

ważne są szczególnie parametrów adaptacyjne takie jak:
TRA, FRA, DTV, oraz Lambda regulation Row 1

te parametry swiadczą o składzie mieszanki oraz o ogólnej kondycji silnika.
do zakresy przeglądu to bym dodał

1. - pomiar kompresji silnika jako obowiązkowe
2. analiza spalin wykonana poprawnie, czyli sonda temperatury zanurzona w oleju, poczytaj o procedurze spawdzania, kolejności obrotów, wartości obrotów, czasie pomiaru, relaksacji.

w programach diagnostycznych graficznych przebieg jest jednym z wielu parametrów.
razi mnie troche w tym opisie samochodu zdanie o tym "generalnym przeglądzie
technicznym" ,
--> no i powodzenia.
-

remont silnika
generalny remont silnika
kapitalny remiont silnika
całkowity remont silnika
końcowy remont silnika
zdanie na złom

Podłącze sie pod temat:
Poszukuje dla znajomego Alfy 156 (poliftingowej) w naprawde dobrym stanie i bezstłuczkowej. Raczej diesel, aczkolwiek moze byc benzyna. W sedanie. Rocznik 2004. kontakt: schirru@o2.pl
pozdrawiam

ja poleciłbym www.superalfa.pl Sam tam kupiłem moją Belle i jestem zadowolony :D . Do tego serwis ASO Bilex w Czestochowie gdzie można sprawdzić autko przed zakupem. Miła i fachowa obsługa. Mało tego można samemu obejrzeć autko wypytać panów i razem towarzyszyć i podczas oględzin. Pracownicy służą pomocą i nawet radą co jest u nas rzadkością!! Polecam!

Amortyzatory
Powrót