• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

(156) wymiana wahaczy

• Autor wątku Autor wątku xxx258
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxx258

Guest
witam mam taki problem - w aso zdiagnozowali mi uszkodzenie wahaczy górnych. Natomiast mój problem z alfa polega na tym że jak droga jest "idealnie" równa to autko jedzie na wprost natomiast przy nachyleniu drogi w któras strone automatycznie alfe znosi . I teraz pytanie czy za taki stan żeczy mogą właśnie odpowiadać wahacze górne czy poprostu one też są do wymiany a za pływanie auta odpowiada jeszcze coś innego.

Na pochyłej drodze nawet sprawny samochód zawsze będzie ściągał. Natomiast jeśli masz luz na wahaczach to to zjawisko może się potęgować. Nie sugeruj się tym, że jak na prostej drodze wszystko jest OK to nie ma luzu. Czasami jest to niewyczuwalne dla kierowcy.

miałem tak samo na początku Belle delikatnie ściągało ale z czasem to się pogarszało a przy dużych prędkościach powyżej 100 km/h robiło się momentami nie ciekawie nawet na prostej. wahacze górne i dolne miały luzy. a nie odczuwasz drgań na kierownicy?

cin_ek napisał:
miałem tak samo na początku Belle delikatnie ściągało ale z czasem to się pogarszało a przy dużych prędkościach powyżej 100 km/h robiło się momentami nie ciekawie nawet na prostej. wahacze górne i dolne miały luzy. a nie odczuwasz drgań na kierownicy?

drgań to raczej nie(bardziej opór kierownicy) tak jak piszesz im szybciej jade tym to gorzej wyglada
wnioskując z odpowiedzi to najprawdopodobniej mam luzy no i przy okazji wahacze górne do wymiany

a teraz pytanie ile mnie bedzie kosztować naprawa(wymiana) no i jakie wzwiązku z tym wahacze polecacie, gdzieś na forum czytałem że najlepiej firmy Lemforder, TRW lub Febi

temat wahaczy jest wałkowany poszukaj na forum jeżeli chodzi o firmę bo nie ma sensu w każdym temacie od nowa opisywać konkretnej marki. Jeżeli chodzi o koszty to mechanik powiedział że zrobi mi cały przód plus trochę tyłu za 250 zł ale to jest sama jego robota do tego części.

xxx258 napisał:
cin_ek napisał:

drgań to raczej nie(bardziej opór kierownicy) tak jak piszesz im szybciej jade tym to gorzej wyglada
wnioskując z odpowiedzi to najprawdopodobniej mam luzy no i przy okazji wahacze górne do wymiany

a teraz pytanie ile mnie bedzie kosztować naprawa(wymiana) no i jakie wzwiązku z tym wahacze polecacie, gdzieś na forum czytałem że najlepiej firmy Lemforder, TRW lub Febi

najlepsza opcja to Lemforder (taki przysłowiowy mercedes wśród wahaczy) , ale są bardzo drogie , myślę że najlepiej TRW (w alfie idą na 1-montaż)

na allegro jest user tanifiat i sprzedaje oryginalne wahacze po bardzo dobrych cenach , górne coś koło 140pln\szt, nie wiem czy gdzieś taniej kupisz org TRW

bodzio012 jest opcja szukaj i korzystaj z tego bo już było o tym. Pamiętaj też że oszczędności się mszczą.

witam mam jeszcze takie pytanie - kupiłem górne wachacze trw i miałem z tym pojechać do mechanika ale sie dogadałem z kolegom że on mi je wymieni tylko teraz nie wiem czy jeszcze czegos nie musze dokupić. Bo jak u mechanika to sam sobie kupi a jak pojade do kumpla to rozbierze i nie chce zeby się okazało że jeszcze coś trzeba kupować. Tak więc co jeszcze można wymienić przy wymianie wahaczygórnych.

a kolega to mechanik, robił już kiedyś taką wymianę? gdzie to będzie robić? jak przed garażem na podnośniku to radziłbym jednak do mechanika pojechać przy okazji ustawi zbieżność. zastanów się żeby później nie okazało się że wahacze po 1000 km są do wymiany.

a kolega to mechanik, robił już kiedyś taką wymianę? gdzie to będzie robić? jak przed garażem na podnośniku to radziłbym jednak do mechanika pojechać przy okazji ustawi zbieżność. zastanów się żeby później nie okazało się że wahacze po 1000 km są do wymiany.

tak kolega był mechanikiem mi sie wydaje że to nie jest jakaś wielka sztuka wymienic wachacze (chyba że w naszych alfach nawet to jest "wyjątkowe") tak naprawde to wole żeby mi to zrobił za friko i zbierznosc sam sobie ustawie.

Jaki błąd montażowy może to spowodować?

sam dokładnie nie wiem bo nie znam się na tym ale jakiś czas temu jak pytałem o wymianę wahaczy i czytałem inne wątki trafiłem na taką informację że może być lipa jak się skręca to wszystko pod garażem.

To się może opłacić jak masz darmową robociznę, inaczej włóż oryginalną VEMĘ lub oryginalne TRW.
VEMA to porażka jak montować to oryginały TRW takie jak w AR montują na pierwszy raz, co do FAST mogę powiedzieć tylko że 30k km wytrzymają ile więcej to nie wiem.
TRW sprawdzał kolega mówił że 60k km spokojnie.

Tak więc co jeszcze można wymienić przy wymianie wahaczy górnych.
Większość związaną z zawieszeniem z przodu ;) a co masz dokupić to może pierwsze jedź na "szarpaki" niech Ci sprawdzą co nadaje się do wymiany i będziesz miał jasność co musisz dokupić.

zbierzność sam sobie ustawie.
zbierzność może i sam sobie ustawisz natomiast zbieżność polecałbym ustawić w miejscu gdzie się tym zajmują ;)

sam dokładnie nie wiem bo nie znam się na tym ale jakiś czas temu jak pytałem o wymianę wahaczy i czytałem inne wątki trafiłem na taką informację że może być lipa jak się skręca to wszystko pod garażem.
jak kolega jest rozgarnięty i ma narzędzia (klucze, zwykłe nie ma tam żadnych "patentowych" śrub) potrzebne do tego to bez problemu to powinien dać sobie z tym radę.

Ostatnia edycja:
zbierzność może i sam sobie ustawisz natomiast zbieżność polecałbym ustawić w miejscu gdzie się tym zajmują ;)

panie polonisto wybacz ale pisałem szybko bo jestem jeszcze w robocie a za to że marnuje czas nie chcą jakos zapłacić a odnosnie ustawienia zbierzności to właśnie chodziło mi o to że pojadę do miejsca gdzie się tym właśnie zajmują ;)

bardziej chodziło mi o to czy poprostu przy wymianie górnych wahaczy nie ma jakis standardowych części do wymiany razem z nimi

VEMA to porażka jak montować to oryginały TRW takie jak w AR montują na pierwszy raz, co do FAST mogę powiedzieć tylko że 30k km wytrzymają ile więcej to nie wiem.
TRW sprawdzał kolega mówił że 60k km spokojnie.

Kpl zawieszenia z tyłu mam VEMA i wytrzymał ponad 40kkm i wszystko OK.

Z przodu jeździłem na tym co wkłada arkuszowa. Bo u nich serwisowałem ok. 1,5roku. Z tego co wiem wkładają tą "tańszą Vemę". Nie mam o tym sprzęcie najlepszej opinii.

bardziej chodziło mi o to czy poprostu przy wymianie górnych wahaczy nie ma jakis standardowych części do wymiany razem z nimi

górne wahacze są osobne i nie ma nic innego co by można było wymienić z nimi ewentualnie dolne i resztę części zawieszenia ;)

co do tej zbieżności to nie jestem pan ;) poza tym to jest skrypt, który podkreśla większość błędów jak piszesz posta, wystarczy po napisaniu rzucić okiem co się napisało ;) sorry za OT

Kpl zawieszenia z tyłu mam VEMA i wytrzymał ponad 40kkm i wszystko OK.

VEMA z tyłu podobno nie jest najgorsza przynajmniej na poprzecznych. Ale przód słyszałem wiele opinii że jest to porażka i szkoda wydawać kasę na montaż bo za kilka tys km będzie trzeba ją wyjąć i wymienić na coś innego i pewno to będzie TRW

Ostatnia edycja:
Dostałem gwarancję na 2 lata na przednie wahacze VEMA, więc śpię dość spokojnie. Robociznę mam gratis, muszę tylko podjechać 70km w jedną stronę.

Amortyzatory
Powrót