[156] wymiana rozrządu i oleju 2,4 jtd 180 tys. - kiedy nast

• Autor wątku Autor wątku dirk_digler
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dirk_digler

Guest
WITAM
wlasnie stuklo mi 180 tysi i zrobilem rozrząd tj. pasek, napinacz, rolka prowadzaca, kolo pasowe i pompa wody.
Czy ktos wie co ile robi sie rozrząd w AR 156 2,4 jtd 2001 r. 140 KM ?
Gość nie wiedział dokładnie . powiedzial ze moze to być 60, 80 lub 100 tysi a to spora róznica...
2 pytanko. Jaki jest zalecany przebieg do wymiany oleju i filtra w 2,4 jtd ?- latam na półsyntetyku Castrol 10W/40.

pozdrawiam i dzieki z góry za info

rozrząd w tym silniku co 100tys km, a olej to wymieniaj (ze względu na turbinę) co 10tys km

witam a w modelu 2,4 JTD 100kw 136km tez jest taki sam ???

Tak też taki sam, we wszystkich 2,4 10v i 1,9 8v

rozrząd w tym silniku co 100tys km,

Chyba bym w majty narobił ze strachu o silniki jak bym miał Alfą tyle na jednym pasku przejechać. W moim przypadku przebieg 60 max 70 tyś - rozrząd w jtd jest tak tani i łatwy w wymianie że nie warto tak długo czekać.

a olej to wymieniaj (ze względu na turbinę) co 10tys km

Dokładnie tak - i bez znaczenia są dla mniedla nie opinie typu: bo producent ... bo na takim oleju ... panie to 25 tys się jeździ.

Robiłem rozrząd jakieś 2 miechy temu(nie w salonie oczywiście ) u swojego mechanika części plus robocizna poniżej 500 złociszy ( graty SKF i Contitech), a co do rozrządu , polecam co 80 tyś. w 4 zaworówkach sterowanie zaworami jest przez łyżki więc jakby co to one idą się gryźć, (tzw . bezkolizyjny rozrząd) 2 zawory na gar mają sterowanie bezpośrednie więc lepiej uważać .

Chyba bym w majty narobił ze strachu o silniki jak bym miał Alfą tyle na jednym pasku przejechać. W moim przypadku przebieg 60 max 70 tyś - rozrząd w jtd jest tak tani i łatwy w wymianie że nie warto tak długo czekać.

przy okazji warto sprawdzić stan kół zębatych : wałka rozrządu , pompy cr

Rozrząd, pompa wody, paski, rolki, napinacze + robocizna... przy okazji zmiana oleju + filtra... no i się nazbiera z lekka okrągły tysiąc polskich złociszy.

Uuuuu to masz drogi sklep lub mechanika. Ostatnio jak robiłem rozrząd to jak dobrze pamiętam 370 zł zapłaciłem razem z pompą, olej ( motul 6100) 110 zł filtr +/- 20 zł. Robocizny nie liczę bo robię sam ale przynajmniej w u nas zamknęła by się kwotą ok 150 zł.

sedici napisał:
przy okazji warto sprawdzić stan kół zębatych : wałka rozrządu , pompy cr

Oczywiście że tak, warto również posprawdzać wieloklinowy pasek i jego rolki a przy okazji pompy i alternator jak się kręcą i czy nie mają luzów.

Rozrząd, pompa wody, paski, rolki, napinacze + robocizna... przy okazji zmiana oleju + filtra... no i się nazbiera z lekka okrągły tysiąc polskich złociszy.

Pozdrawiam,

o widze kolega z tego samego powiatu RPZ na zlot sie kolega wybiera?? kurde zle to napisalem sory za balagan ........

no ja moja alfe mam od niedawna i sie zato wlasnie bede zabieral i tak u mnie sie orientowalem czesci jakies 400zl no i za robote krzycza 200zl tyle ze u mnie jeszcze pompe oleju odrazu zrobie bo niesamowicise dzwoni ten lancuszek jak sieczkarnia i to juz nie jest maly koszt ale za chwile rozbierac wsztsko jeszcze raz to juz nie za fajnie

Ostatnia edycja:
Rozrząd 156 2.4 jtd 1998

Witam

Nie orientuje się ktoś może czy w moim silniczku jest kolizyjny czy bezkolizyjny system sterowania rozrządem?
Gianna i tak za niedługo ma umówioną zmianę ale jestem ciekawy czy wiele mi grozi w razie czego :)

to zależy ile jeździsz, fiat zaleca wymianę co 5 lat lub 120 tys. km, jeśli stosujesz części OE lub OEM to nie masz się czego obawiać - mam przehulane na pasku DAYCO już ok. 100 tys. km i jestem spokojny o to, że wystrzyma do 120 kkm. W silnikach HDI/TDCi zaleca się wymianę paska dopiero po 200 kkm/5 lat i sądzę, że w Alfie też by tyle wytrzymał przy prawidłowej obsłudze.

Dokładnie tak - i bez znaczenia są dla mniedla nie opinie typu: bo producent ... bo na takim oleju ... panie to 25 tys się jeździ.

25 tys. na półsyntetyku to faktycznie przegięcie, ale zgodnie z instrukcją wystarczy 20 tys. nie rzadziej niż co 12 m-cy. Jakbym chciał wymieniać co 10 tys. to musiałbym to robić co 3 miesiące, a to już chyba przesada w prawie 10 letnim aucie :-)

Jakbym chciał wymieniać co 10 tys. to musiałbym to robić co 3 miesiące, a to już chyba przesada w prawie 10 letnim aucie :-)

Przesada to wymieniać turbinę w 10 letnim aucie za 3500zł. Ja niestety musiałem międzyinnymi dlatego że olej był wymieniany co 20kilka tysięcy i szlag trafił turbosprężarkę. Od tamtej pory leję pełny syntetyk obowiązkowo max co 10 000km i zrobiłem już 70 000km. Turbina po ostatnim przeglądzie nie wykazuje jakiegokolwiek zużycia. Niestety nasze włoszki to piękne ale wrażliwe bestie, żeby jechać trzeba smarować i to porządnie. Pamiętaj kolego że hytry dwa razy płaci (patrz na mój przykład) :)

badboy ja widzę ze ty masz dobry nik jak katujesz sinik olejem przez 25 tys ..... :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:słyszałeś o zmianie właściwości fizycznych w oleju ? a może frytki smażysz na castrolu ja wymieniam co 7 tysięcy i powiem że jest różnica ja jak zlewam olej po 7 tysiącach to jest czyściutki i samochód pęknie chodzi

Generalnie nikt nikomu nie broni zmieniać co 200km :P:P:P im częściej tym lepiej,ale tak jak piszą że co 10 lub 20tys w zależności od oleju.Na bańce ooryginalnej SELENII z alfy romeo jest napisane 20K zatem nie ma potrzeby częściej jak masz inny to jak najbardziej co 10tys.Turbo musiało klęknąć jak było te same od fabryki niestety poza tym trzeba też umieć jeździć autem z turbiną tak na marginesie...

robiłem rozrząd dwa dni temu po 70tys od poprzedniej wymiany ,.PASEK GATES ROLKI INA I POMPA WODY DOLZ cena 320 pln (sklep allegro ROZRZĄD POMPA ALFA ROMEO 147 156 1.9 2.4 JTD ORYG ) robocizna z wymianą płynu 200 pln , olej proponuję wymieniać co 10 tyś (latam na pełnym syntetyku ) alfa chodzi jak ta lala :)))

Amortyzatory
Powrót