[156] Wymiana oleju

• Autor wątku Autor wątku b.pawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b.pawelek

Guest
Witam
Nie tak znówu dawno miałem odkrecany filtr oleju. Zarówno z filtra jak i z bloku polał się bardzo czarny olej. Zasadniczo zdaniem pracownika ASO powinien to byc sygnał do jego wymiany ale czy napewno? Olej ma ok 7500-8000 tys km. Wiec 2000 jeszcze powinien spokojnie wytrzymnac. Cy nie mam racji? Po jakim czasie olej robi się czarny w silniku?
dzieki i pozdrawiam

Re: Wymiana oleju

b.pawelek napisał:
Po jakim czasie olej robi się czarny w silniku?
dzieki i pozdrawiam
po następnej wymianie oleju przejedź 100km i sprawdź sobie kolor - tylko nie bój sie jak będzie inny od tego który wlewałeś

Re: Wymiana oleju

b.pawelek napisał:
Witam
Nie tak znówu dawno miałem odkrecany filtr oleju. Zarówno z filtra jak i z bloku polał się bardzo czarny olej. Zasadniczo zdaniem pracownika ASO powinien to byc sygnał do jego wymiany ale czy napewno? Olej ma ok 7500-8000 tys km. Wiec 2000 jeszcze powinien spokojnie wytrzymnac. Cy nie mam racji? Po jakim czasie olej robi się czarny w silniku?
dzieki i pozdrawiam

Zależy jeszcze jaki olej, bo jak zalałeś jakimś wynalazkiem lub nieprawidłowym to jego właściwości dawno już odbiegają od normy.

Ja wymieniam co 8000.... żadne pieniądze, a ulga dla silnika.

b.pawelek napisał:
olej to valvoline 10w -40 . Więc jeszcze mozna smigać??
Zalezy od tego w jakim stanie silnik(chodzi o czystosc silnika :P )
Ja mialem zasyfiona miske oleju w swojej temprze, to odkrecilem, wywalilem jakies 0,5kg roznego syfu, umylem dokladnie, zakrecilem i nowy olej nie byl czarny po przejechaniu 1tys km tak jak wczesniej :wink: Teraz mam na nim nalatane juz 7tys i nadal jest w kolorku troszke zlocistym :wink:

Amortyzatory
Powrót