• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] wymiana oleju w 2,4 JTD

• Autor wątku Autor wątku zari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

zari

Nowy
dzisiaj panowie w punkcie wymiany oleju strasznei sie meczyli aby wymienic olej w alfie , bardzo ciezko dobrac sie do filtra oleju , czy jest jakis na to sposob?? jakies specjalne klucze ( nei chodzi mi tu o standardowe klucze do odkrecenia filtra) zdjeli oslone pod silnikiem i idkrecili oslone kolektora a i to potrzebne sa rece z gumy .

Dziwni ci mechanicy :) wymieniałem u siebie 2 dni temu filtr i olej wystarczy poluzować żabą i odkręcić ręką tak samo przykręcamy.

W V6 tez nie jest zaciekawie:) jak zajeżdżam na wymiane oleju to mechanicy robią głupie miny:) Za pierwszym razem filtr odkręcali 20 minut, kolejne razy już 5 minut.

Eeetam, w mojej belli sam zmieniałem olej już 3 razy. Pierwszym razem dostałem się do filtra z góry, a potem to już fachowo od dołu po zdjęciu osłony - nie ma problemu.

owszem, w 1.9jtd jest to bułka z masłem ale jeśli w 2.4 jtd jest problem to opisze jak to sie robi w Tico (wyobraźcie sobie, ze mam tez takie coś). Otóż tam trzeba wsadzić łapę przez otwór w zderzaku i tak odkręcać, nie do zrobienia. Wiec ja biorę duży śrubokręt, młotem i przebijam filtr na wylot (trochę się przy tym brudząc) i kręcę tym śrubokrętem - jest dużo łatwiej i lżej odkręcić. Może w 2.4 jtd też się da tak zrobić :D
Trochę prymitywne ale jakże skuteczne :twisted:

Ja wymieniałem w listopadzie ale gosciu nia miał problemu z filtrem tylko warczył ze osłonę z dołu musi ściągać

Dziwne bardzo,jezeli olej ma byc odessany góra to cała wymiana trwa 2o minut,filtr w porównaniu z innymi autami jest w bardzo dostepny miejscu!!!

metrim napisał:
Eeetam, w mojej belli sam zmieniałem olej już 3 razy. Pierwszym razem dostałem się do filtra z góry, a potem to już fachowo od dołu po zdjęciu osłony - nie ma problemu.
To może opisz co pokolei bo ja miesiąc temu wymienialem i mechanik nawet sięnie zastanawiał tylko odrazu odkręcał coś od kolektora od spodu i później jak sprawdzałem to tam nawet niema jak włożyć ręki.

Amortyzatory
Powrót