[156] Wymiana oleju i filtra

• Autor wątku Autor wątku Qki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Qki

Nowy
Auto
AR 156 2.4 JTD 20V
Witam!

Klubowicze, szukałem ale nie ma.. Proszę o pomoc dla całkowitego laika mechaniki:
Jak wymienić olej w moim silniku?

Najlepiej krok po kroku zaczynając od otwarcia maski. Spróbuję zrobić to z kolegą który wie trochę więcej ale zna się bardziej na Volvach w dieslu. Myślę że jak mi pomożecie to wspólnymi siłami uda nam się to zrobić bez szpeców.

Zakupiłem dzisiaj troszkę idąc na ekonomię:

Olej silnikowy Ford 10W40 - 6 Litrów

Filtr oleju MANN

W sobotę chcę to wymienić i nie wiem kompletnie jak :(. Pomocy.

Hmmm Volvo czy Alfa wymiana jak wymiana :? Wstajesz rano w sobotę palisz Alfę i sobie jeździsz aż silnik osiągnie optymalna temp, wracasz, wjeżdżasz na podnośnik ew. kanał. Dźwigasz małą w górę, odkręcasz płytę pod silnikiem (powinna być). Masz w misce korek spustowy odkręcasz pomału (uwaga żeby się nie poparzyć i nie oblać gorącym olejem po sobie) zlewasz cały olej do bańki, bierzesz "klucz" do filtrów odkręcasz filtr oleju, pomału bo tam tez sporo oleju jest, ok 1litry mniej więcej. Gdy już wszystko ścieknie jak powinno zakręcasz korek w misce (powinno się dać nową podkładkę miedzianą), smarujesz uszczelkę filtra olejem i dokręcasz mocno w rekach, ew można lekko kluczem dociągnąć. Alfa w dół, odkręcasz wlew oleju. Wlewasz na początek 5l bo na pewno wejdzie, odpalasz maszynę niech popracuje z 30s, gasisz czekasz chwilkę sprawdzasz stan na bagnecie, będzie raczej bardzo niski, dolewasz ile trzeba czyli ok 3\4 stanu. sprawdzasz czy spod korka lub filtru nic nie cieknie (trzeba wcześniej dokładnie wytrzeć stary olej bo się rozchlapie) przykręcasz płytę pod silnik było by po sprawie. Można się cieszyć autem i nową oliwką w silniku.
P.S. do 2.4 10v wchodzi 5.5 litra oleju, do 20v nie mam pojęcia.
Pozdrawiam i udanej wymiany :wink: jak by coś to pisz :idea: Stary olej oddajemy na stację do utylizacji lub do punktu wymiany oleju.

jeszcze: BARDZO uważaj przy dokręcaniu korka miski olejowej, bo korek jest stalowy a miska alu, jeden fałszywy ruch i ci zdejmie gwint z miski & czeka cię gwintowanie plus nowy większy paskudny koras ;) . jak nie masz klucza dynamometrycznego, to dokręć z ręki ile wlezie i dociągnij kluczem jakieś 1-2 stopnie max; nie łudź się że korek będzie "mocno siedział".

Sprawdz czy aby napewno ten MANN pasuje, mialem to samo w 2.4 ze ksiazkowo pasowal a normalnie trzeba bylo filtrona zalozyc

Możesz mieć lipę jeśli nie masz ściągacza do filtra (ciężko go odkręcić).
W fordzie stary filtr przebijałem dużym śrubokrętem i wtedy go odkręcałem - partyzantka jak byk, ale daje rade.
Co do wymiany z podnośnika to ja pier... powodzenia - poszukaj jakiegoś kanału, np. najazdowy na wolnym powietrzu

J.A.N napisał:
Możesz mieć lipę jeśli nie masz ściągacza do filtra (ciężko go odkręcić).
W fordzie stary filtr przebijałem dużym śrubokrętem i wtedy go odkręcałem - partyzantka jak byk, ale daje rade.
Co do wymiany z podnośnika to ja pier... powodzenia - poszukaj jakiegoś kanału, np. najazdowy na wolnym powietrzu
ja się opażyłem od motoru takiej wścieklizny dostałem że odkręciłem filtr dwoma rękoma na żywioł poszedłem i cholera dałem rade , a jeżeli chodzi o korek spustowy to bodajrze ma on gwint stożkowy także wystarczy dokręcić z czuciem i ok :mrgreen:

Dziękuje Panowie za odpowiedź :). W sobotę będziemy się męczyć z tym olejem tylko muszę go wymienić na 5W40 :/. Mam nadzieję że mi na paragon wymienią.

Bo podobno lepszy, bo podobno do 20V się powinno lać 5W, bo podobno tak :D.
Nie wiem, słucham co inni mówią, co inni piszą, wyciągam średnią i tak wychodzi :P.

A wogóle czemu sie chcesz sam z tym meczyć. :?: Ja zawsze jadę do warsztatu :idea: (na ogół przy wulkanizacji mają równiez wymianę oleju) i jak kupujesz u nich olej i filtr to wymiana gratis i ceny mają na ogół niższe. A jak ze swoim " sprzętem" to 50 zł. Ja bym się nie brudził.

adamodg napisał:
a czemu tak na 5W ?
Bo taki jest zalecany do silnika 2,4 JTD 20v (175KM). A oleje panowie to lepiej kupować w markowym sklepie, a nie lać z beczki w przygodnym warsztacie...

Olej wymieniony (na razie tylko w sklepie) z super dopłatą na CASTROL MAGNATEC 5W40 - 6l.

Jeszcze nie zalałem, dopiero jutro się tego czepiam mam nadzieję że dobrze nam pójdzie bo to pierwsze grzebanie w Alfie :P.

5W podobno do mojego najlepszy, a o Castrolu nic nie wiem - dobry olej?

No to czeka Cię niespodzianka w 20V :twisted:

Olej oczywiście 5W/40 pełny syntetyk - i to nie jakiś siusiek tylko dobry, dedykowany do diesla!

Aby zlać dobrze olej najlepiej stanąć na wzniesieniu, ale nie pamiętam czy przodem czy tyłem (było na forum).

Filtra oleju w cywilizowany sposób nie wyciągniesz (chyba że ja nie wpadłem na lepszy pomysł).
Tak czy siak trzeba odkręcić płytę, katalizator, kolanko pod turbiną i dopiero się dostaniesz do filtra. Spotkałem się z 2 rodzajami - tan krótszy zakrywa niemal całego, więc będzie problem z dokręceniem/odkręceniem go.

Mój mechanik powiedział mi że następnym razem mi oleju nie wymieni (a jeszcze go za free nakręciłem, hehe) :mrgreen:

Powodzenia

To mnie Twardy nastraszyłeś teraz, mam kanał do dyspozycji, ale może by dupą albo przodem jeszcze najechał na jakieś deski żeby lepiej go zlać?? Czy nie ma sensu??

A z tym filtrem to taka tragedia? Kurdee.. myślałem że będzie prosto :(.

Amortyzatory
Powrót