[156] Wymiana korka w misce olejowej ? Jakie koszta i ile ro

• Autor wątku Autor wątku jazzu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

jazzu

Nowy
Auto
AR 156 SW 1.8 TS (2001)
witam, prawdopodobnie trzeba będzie przegwintowac miske bo sie poci, i to niemało.
I tu moje pytanie, ile warsztat bedzie za to chciał, i ile to roboty ?
Warsztat to nie ASO, ale na alfach sie podobno znaja i w nich specjalizuja.

Dzieki za odpowiedz.

A podkładkę miedzianą zakładasz za każdym raze nową - wtedy nie powinna się pocić. Gwintuje się tylko jak masz zerwany gwint w otworze. Prawidłowo powinno się to robic po zdemontowaniu miski. Niektórzy robia to "na samochodzie" wtedy wióry i opiłki z gwintowania moga zostac w misce - taka operacja kosztuje grosze, no ale jeszcze olej i filtr

Ja dodam tylko ze jesli nie mozesz odkrecic korka imbusem to lepiej go nie ruszaj i załatw nowy bo jesli ruszysz go jakąś żabką zgniatając obwód to masz 100% gwarancji ze stanie sie jajowaty i bedzie puszczać olej.

A ten nowy zanim założysz zeszlifuj pod jakis dobry klucz zeby uniknąc problemow w przyszłosci

A co jeżeli byś spuścił olej, odtłuścił miskę i korek rozpuszczalnikiem i przykręcił korek na 'uszczelce w płynie' ?

Re: Wymiana korka w misce olejowej ? Jakie koszta i ile ro

jazzu napisał:
witam, prawdopodobnie trzeba będzie przegwintowac miske bo sie poci, i to niemało.
I tu moje pytanie, ile warsztat bedzie za to chciał, i ile to roboty ?
Warsztat to nie ASO, ale na alfach sie podobno znaja i w nich specjalizuja.

Dzieki za odpowiedz.
jeżeli chcesz zrobić to fachowo to najlepiej wykręcić miche i sprawdzić faktycny stan gwintu , jeżeli okaże się że są pozrywane zwoje , to najlepiej tulejować , ewentualnie służe pomocą , pozdro .

koszta zależy gdzie, każdy ma swoją cenę

jak chcesz demontować miskę to więcej; ja miałem gwintowanie bez demontażu, wzięli 50zł razem z nowym korkiem 20mm, bo to banalna sprawa. ale wcześniej sprawdź czy uszczelka dobra, i czy sam korek nie jest jakiś lewy, bo zerwać gwint można praktycznie tylko przy wymianie oleju, dokręcając koras

Amortyzatory
Powrót