[156] Woda w aucie i piski

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
No wiec mam wode w samochodzie a dokladniej mowiac pod nogami pasazera

Nie za bardzo mam koncepcje skad ona sie moze brac
Gdy pierwszy raz zauwazylem to zawilgocenie dosc mocno padalo pomyslalem ze gdzie z pod uczszelki w drzwiach cieknie Sprawdzilem to dokladnie ale nigdzie nie bylo po tym sladow
Od tamtej pory po kazdym deszczu sprawdzalem czy nie zbiera sie tam woda i zawsze bylo sucho

W piatek troche padalo i znow mam tam mokro
Tak sie zastanawiam czy moze miec to jakis zwiazek z klima ?? Ja jej wogole nie uzywam ale w piatek zamienilem sie z tata na samochody i on jezdzil na klimie

Po myjni szczotkowej jak i bezdotykowej tez nie widac zeby ktoredys kapalo do srodka :/

Problem 2

Mam jakiegos piskliwego swierszcza z prawej strony samochodu Nie wiem czy to piszczy w desce czy w tapicerce drzwi ale strasznie mnie to wnerwia
Piski sa takie jakby metaliczne i pojawiaja sie podczas jazdy z wieksza predkoscia po wyrwach w jezdni a jak juz zacznie piszczec to daje tak caly dzien

Mial ktos z tym juz stycznosc ?? Co sprawdzic ??
Wykluczam zawieszenie laczniki stab. wymienione gorny wahacz tez Zawiecha swiezo po przegladzie i brak luzow

Wypowiem sie w kwestii 1 pytania:
Spotkałem się z podobnym objawem, co prawda nie w AR, ale być może powód jest ten sam. W mojego ojca seacie toledo II woda zbierała się pod dywanikami praktycznie po każdym deszczu. Powód - w samochodzie straszna wilgoć, parujące szyby itp., ogólnie coś strasznego. Długo nie mogłem poszukać przyczyny, aż w końcu doszukałem się na forum seata. Otóż przyczyną są uszczelki znajdujące się w środku drzwi, tzn. pod tapicerką. W ojca aucie po zdjęciu tapicerek ukazuję się płyta aluminiowa, która jest przykręcona do drzwi. Na tej płycie są zamocowane mechanizmy opuszczania szyb, zamki itp. Ta płyta, jak już wspomniałem jest przykręcona do blachy drzwi i dodatkowo między nią a blachą drzwi występuje uszczelka na całym obwodzie płyty. Powodem przedostawania się wody do środka jest właśnie ta uszczelka - z biegiem czasu parcieje i przepuszcza wodę. Efekt- woda nie wypływa kanałami z dolnej części drzwi na zewnątrz, tylko dostaje się do kabiny.
Być może w AR powód jest ten sam (nie wiem czy rozwiązanie z płytą i uszczelka jest w AR) - warto sprawdzić bo czasem niepotrzebnie możesz szukać całkiem gdzieś indziej.
pozdrawiam

Szef napisał:
Wykluczam zawieszenie laczniki stab. wymienione gorny wahacz tez Zawiecha swiezo po przegladzie i brak luzow

Skąd pewność że to nie wahacz dolny? JA nie wiem ale jak juz sie brac za wahacze to warto sie poświęcic i wymienic komplecik wtedy masz 100% pewności piski na nierównościach to prawie zawsze przednia zawiecha...

A ta woda w kabinie to sprawdź czy szyba przednia nie była ruszana, miałem taki przypadek w mojej 33...ktos wyciągał przednią szybę i uszczelka była niedokłądnie poprowadzona i pod nią się sączyła woda :x

Ja mam świerszcza z prawej strony i zlokalizowałem co to...trzeszczy mi plastik na podszybiu...musze cos wymyslić żeby to usunac bo zakłóca radość z jazdy :twisted:

Pozdrawiam

1.Miałem to samo-zapchane odpływy wody na podszybiu,woda leciała po filtrze przeciwpyłkowym poprzez wentylator nadmuchu
2.zawieszenie skrzypi-raczej

Krzysztof1-1R napisał:
1.Miałem to samo-zapchane odpływy wody na podszybiu,woda leciała po filtrze przeciwpyłkowym poprzez wentylator nadmuchu
2.zawieszenie skrzypi-raczej
1.warto to sprawdzic, ale sprawdz tez pod uszczelkami przedniej szyby czy nie masz rdzy, z tego co pamietam to w srebrnych 156 lubiła robi sie rdza w okolicach przedniej szyby.
2.zawieszenie skrzypi jak jest zuzyte :) u mnie nic nie skrzypi

czarek145 napisał:
Być może w AR powód jest ten sam (nie wiem czy rozwiązanie z płytą i uszczelka jest w AR) - warto sprawdzić bo czasem niepotrzebnie możesz szukać całkiem gdzieś indziej.

W alfie nie ma tego rozwiazania,maja to w szczegolnosci volkswageny,seaty,skody i audi.

Też mam wodę pod przednimi dywanikami. Co ciekawe auto mi nie paruje od środka. Rozkręciłem podszybie, odpływy były drożne. Więcej pomysłów już nie mam.

AD 1

Sprawdze te odplywy i szybe moze cos wypatrze w podszybiu
Jednak nie wydaje mi sie aby to w tym tkwila przyczyna Gdyby tak bylo do srodka lalo by sie po kazdym deszczu i na myjni

PS
Rozwiazanie mechanizmu podnoszenia szyb w AR jest inne Nie ma tam zadnej plyty ani uszczelek

AD2

Opisany przeze mnie swierszcz to na pewno nie zawieszenie Tak jak napisalem jest to popiskiwanie z okolic deski - drzwi pasazera a nie skrzypienie wahaczy

Chyba znalazlem przyczyne moczenia sie mojej Alfy

Po rozkreceniu podszybia okazalo sie ze problem jest w oslonie filtra przeciwpylkowego
Woda splywajac z szyby zbierala sie w tej oslonie az przelewala sie przez krawedz wprost przez filtr do kabiny
Powodem tego stanu rzeczy okazalo sie calkowite "zarosniecie" odplywu z tej oslony do rynny pod szyba
Odplyw zostal odetkany a za przegrodka w nastepnej rynience wywiercoy drugi awaryjny

Teraz woda bez przeszkod zplywa do rynny pod szyba

Zobaczymy za jakis czas na ile to rozwiazanie sie sprawdzi

szef mogbys to opisac w dziale zrob to sam?

piotriix,
Jak bede mial chwilke czasu postaram sie cos naskrobac

Szkoda ze fotek nie robilem :(

co do skrzypienia to u mnie też coś takiego miało miejsce i odgłos bardzo podobny jak u Ciebie, u mnie to skrzypiała tapicerka przy tunelu środkowym. Najlepiej wziąć drugą osobę do samochodu i jak skrzypi to niech "dociska" tapicerkę jak przestanie to oznacza że właśnie w tamtych okolicach, najczęściej w tapicerce skrzypią plastykowe spinki mocujące tapicerkę. Najlepiej ten problem rozwiązać poprzez użycie oleju np. do łańcuchów motocyklowych (są takie gęste a pod tapicerkę stosować podkładki z filcu lub z taśmy parcianej.

mrutyna,

Na moje piski pomoglo dokrecenie srub mocujacych deske za :
zegarami
skrzynka bezpiecznikow
lewa zaslepka deski rozdzielczej
schowkiem
prawa zaslepka deski rozdzielczej

Srub bylo duzo Czesc na torx,krzyżak,nasadke 10 mm i klucz plaski 13 mm

Amortyzatory
Powrót