• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Wahacz tylny wzdłużny (wleczony) - regeneracja

• Autor wątku Autor wątku destikero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

destikero

Guest
Niedawno na "szarpakach" odkryłem, że tylne wzdłużne wahacze (lewy i prawy)
w mojej Alfie są w nienajlepszej kondycji.
Kompletnie wytłuczone są tuleje gumowe (na tym końcu wahacza, który jest
przykręcany dwoma śrubami; innymi słowy - na tym końcu bliżej przodu auta).
Mam w związku z tym pytanie, czy jest możliwość kupienia gdzieś samych
tych gumowo-metalowych tulejek? Jeśli można to kupić, to gdzie? Bo na allegro
nie znalazłem, a w sklepach w mojej okolicy też nie mają.
Może pasują od jakiegoś Fiata? :-)

Będę wdzięczy za pomoc.

A warto bawić się w wymianę tulei skoro drążek kosztuje mniej niż 200zł?

Też uważam, że co jak co , ale to nie jest drogie i szkoda zachodu by kombinować aby zyskać najwyżej pare złotych. A w sumie uzyskać coś kleconego zamiast pełnowartościowej nówki.

Niestety podobno nie da się kupić samych tulei - trzeba wymieniać cały wahacz. Natomiast nie uważam żeby to było jakieś druciarstwo. Po wymianie tulei wahacz odzyskuje 100% wartości.

Witam
Sworzni nie regenerujemy koszt wymiany jednej tulei to 10 zł (trzeba nam
dostarczyć wymontowany wahacz).

Tuleja wahacza przód przednia 00022426 cena 21 zł brutto/szt
tuleje wahacza przód tylne lewa i prawa cena 77 zł brutto/szt
powyższe tuleje mają średnicę wewnętrzną 21 mm wiemy że występują też te
tuleje na średnicę 19 lub 20 mm ale u nas są niedostępne także lepiej zawsze
najpierw to zmierzyć

tuleje wahacza przód zewnętrzne 00024793 cena 47 zł brutto/szt

tuleja wahacza tył wzdłużnego do nadwozia 00020861 cena 84 zł brutto/szt

Zamówienia można składać telefonicznie, e-mailem lub faksem podając dokładny
adres wysyłki wraz z numerem telefonu kontaktowego!!!!!(BARDZO WAŻNE) a dla
zarejestrowanych klientów hurtowych również poprzez nasz program ofertowy
Autoklient.
Sposób i koszt dostawy:
Łączny koszt spedycji i pobrania:
. łącznie np. do klienta indywidualnego za pobraniem 28,40 zł br., na
firmę za pobraniem 24,74 zł br.
. UWAGA!!! Przy wysyłce towaru powyżej 300 zł brutto transport
gratis!!!
Opłata za transport zawiera:
. wysyłka paczki do 10 kg - 13,00 netto + 6% opłata paliwowa = 13,78

. wysyłka paczki do 20 kg - 14,00 netto + 6% = 14,84 zł
. wysyłka paczki do 30 kg - 15,00 netto + 6% = 15,90 zł
. każdy następny kilogram powyżej 30 kg - 1,00 netto
. pobranie - za każdy rozpoczęty 1,000,00 zł - 5,00 netto
. doręczenie do osoby fizycznej - 3,00 netto
. ubezpieczenie do 10,000,00 zł - 1,50 netto niezbędne przy pobraniu

Ceny obejmują wysyłki na terenie całego kraju.
Termin dostawy:Od momentu wysyłki - dostawa w ciągu 1-3 dni roboczych.
Sposób płatności:........................................Przy odbiorze
towaru.
Dostawca:.....................................Firma Kurierska "Siódemka".

Dobra a co z tuleją wahacza wzdłużnego ale tą z drugiej strony (w pieście)? Potrzebuję takie dwie.

Witam ,a można się dowiedzieć jakiego producenta są te tuleje.

mała tulejka wahacza tylnego wzdłużnego

Witam mam Alfę Romeo 156 1.8 T.Spark i mam problem z tylnym zawieszeniem. Byłem u mechanika i wymienił w niej wahacze tylne poprzeczne i powiedział że muszę też wymienić tuleje na wahaczu wzdłużnym (wleczonym) ale nie te na dwie śruby tylko te przy kole. Mechanik powiedział mi że są tylko do dostania przez serwis. Czy ktoś może już je wymieniał i wie gdzie je dostać.

Pozdrawiam Coolfon7 !!!

Twój mechanik to jeszcze chyba o internecie nie słyszał, a tak na poważnie to bez problemu w większości sklepów motoryzacyjnych dostaniesz tulejki tylko pewnie na zamówienie bo to nie od golfa więc na półce nie leży.

Przy kole w zwrotnicy to są tulejki, ale nie od wachacza tylko własnie od zwrotnicy tylniej, czy jak to tam kto zwał. Po jednej tulejce na strone. Jak są wybite to dupa lubi sobie poływac - swoją drogą ciekawe zjawisko:) Dostepne na allegro jak i równiez w sklepie motoryzacyjnym. Kupowałem jakos ostatnio i cena była porównywalna.

Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Odnośnie TULEJA WAHACZA WZDLUŻNEGO TYŁ ALFA ROMEO 147 156 nie opłaca jej się wymieniać u mnie po wymianie wytrzymała jakieś 20tyś. I tak się rozpadła guma że po prostu masakra, stare (oryginalne przy przebiegu 220tyś) były w nieporównywalnie lepszym stanie, miały mały luz ale stwierdziłem że jak już robię zawieszenie to niech będzie całość.

U mnie na razie się jeszcze nie rozpadły,wiec dla mnie się opłaca. Zależy jakie tuleje gumowe tam wsadziłeś i poczekamy jak przetestujesz te kupione kompletne z wahaczami :P

Z tego co wiem to jest chyba tylko jeden producent, tuleje kupione w autosklep24 na starych zrobiłem około 50tyś po naszych drogach, a domniemywam że to był montaż fabryczny. Co do nowych to zależy to co się założy jest kilku producentów przekładających się na jakość produktu

Amortyzatory
Powrót