• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

156 vs reszta swiata

• Autor wątku Autor wątku murano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

murano

Guest
Czesc

Jestem w finalnej fazie wyboru samochodu dla siebie. Z kilku oczywistych wzgledow postawilem na Alfe (mam nadzieje ze nie tymczasowo).

Prosilbym Was o kilka cennych uwag jesli chodzi o samo uzytkowanie auta, co sie psuje najczesciej ( i ile to moze kosztowac), na co zwracac uwage przy wyborze konkretnego samochodu przy zakupie i inne porady ktore mi przyblizą codzienne przyjemnosci i niedogodnosci zwiazane z "maniem" AR156 na co dzien

Dzieki

:)

156 ka jest swietnym autem!!!
Polecam !!! plusów mnostwo a minus jeden zbyt delikane zawieszenie (poprostu troszke czesciej trzeba bedzie wymieniac laczniki wachacze itp...
ale jakosc jazdy nieporownywalna!!!

1.6TS dużo pali i troszkę marnie jedzie - tak słyszałem

na Couoresportivo.pl swego czasu pisali, że jeśli decydujemy się na 156 to rozsądnym minimum jest 1.8TS

tu racja 1.6 zbyt slaba dopiero od 1.8 jest przyjemnosc z jazdy

szczerze mowia to radzilbym ci poszukiac silnika 2.0 spalanie wieksze o ok.1 litra od 1.8 a 35 konikow pod maska wiecej!!!wiesz jkaka frajda startowac pierwszym spod swiatel nie zylujac przy tym silnika:-) a biedaczki z gulfow ledwo zipia:-)

pozdrawiam

a ile takie 2,0 pali, bo +1 to bedize juz 13l po miescie czy jeszcze wiecej?? :lol:

murano napisał:
a ile takie 2,0 pali, bo +1 to bedize juz 13l po miescie czy jeszcze wiecej?? :lol:

13 raczej niemożliwe bo przy normalnej codziennej jezdzie po mieście moja 2,5 pali własnie tyle ew. mniej w trybie oszczędnościowym :)

sqras69 napisał:
13 raczej niemożliwe bo przy normalnej codziennej jezdzie po mieście moja 2,5 pali własnie tyle ew. mniej w trybie oszczędnościowym

zaiste dobra informacja ze bedzie to ciut mniej niż 13 :)

od 9 do 10l w miescie a na trasie od 7 do 8l
Przy predkosci 190 albo 200 spalanie siega do 12 wiecej nie spali:-)

1.9 JTD 4,0-4,4 na trasie do 120 km/h. Miasto ok. 7-8 u mnie praktycznie na zimnym silniku odcinki max. 5 km. Zawiecha faktycznie delikatna, ale jazda bajka

A ja mam 156 1.6TS.
Na zimnym silniku po miesice spala ok 8l/100km wiec naprawde malo.
120konikow to wystarczajaco dla mnie. Max 200km i 10s do setki.
A 1.8 raptem 210max i 9.6s do setki a pali o 1l wiecej napewno wiec sam pomysl.

No a diesel to juz calkiem co innego.

Polecam zerknac na podwozie przy zakupie. Uszczelka pod skrzynia i miska no i rdza, tu to mam problemu troche.
Ale do wiosny chyba przetrzyma i wtedy sie zakonserwuje.

Amortyzatory
Powrót