• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156]Uszczelka pod głowicą...jakie objawy???

• Autor wątku Autor wątku starnaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

starnaw

Guest
Witam. Jakie są objawy uszkodzonej uszczelki pod głowicą? Czy samochód jest słabszy gorzej sie zbiera, jakies dziwne obroty szarpanie czy coś w tym rodzaju??? Kolezka powiedział mi że jak jest uszczelka uszkodzona to są bardzo twarde węże z płynem chłodzącym( u mnie są normalne) .... może ktoś wie jakie są objawy tej uszczelki bo chyba z tego wszystkiego już sam szukam sobie problrmow i dziury w całym po tych przejściach co miałem:) heh..... Dziękówka z góry....

Majonez na korku olejowym, bąbelki na włączonym silniku w zbiorniku wyrównawczym, po za tym szybko uciekający płyn. JAk kompresję gubi to może byc uszczelka, ale równie dobrze inne elementy.

oki no to zadnych z tych objawów nie mam :) heh dzięki i pozdrawiam cieplutko.... a jakie jeszcze inne mogąbyć??

Mi poszła kiedyś uszczelka w Citroenie, objawy były takie, że kompresja szła w układ chłodzenia i jak się odkręciło korek na zbiorniczku płynu chłodzącego, to wygladało tak jakby sie gotował.

Słabszy TS który gorzej się zbiera to raczej przepływomierz...
Uszczelka to:
-przegrzewanie silnika, łącznie z wywaleniem płynu
- przedmuchy spalin do układu chłodzenia lub smarowania
- mieszanie płynu z olejem i na odwrót
- czasami masło pod korkiem wlewu oleju
- głośna praca

Przepraszam za odgrzewanie ale po co nowe tematy, wiec pytam.
Taka sytuacja: Temperatura nagle na 130st, chłodnica zimna, nagrzewnica zimna. Nie stracił mocy, jechał normalnie. Chociaz do domu pojechał pozniej na sznurku, lepiej nie ryzykowac. Teraz pytanie czy to uszczelka czy pompa wody?

Dzieki, a traz jak to sprawdzic nie rozbierajac silnika?

Witam. Skoro temat odgrzany, to się podłącze. Czy to uszczelka pod głowicą, czy może coś innego. Auto: AR 147 1.9 jtd 16v 140 ps, przebieg 180000. Problem polega na tym: po odkręceniu korka zbiorniczka wyrównawczego (ciepły, zgaszony silnik) ucieka powietrze, a płyn jest pod korkiem. Po kilkukrotym zaciśnięciu węży przy chłodnicy uchodzi jeszcze więcej powietrza i poziom płynu wraca do prawidłowego stanu. Nie stwierdzono aktywności kuny bądź innych zwierząt polnych na wężach gumowych układu chłodzenia. Układ odpowietrzany kilkakrotnie. Za każdym razem ta sama historia. Dodam jeszcze, że płynu nie ubywa. Do tego w tym samym czasie silnik zaczął głośno pracować, dziwnie dudni (cięzko opisać dźwięk ale nie jest on normalny). Po odkręceniu korka oleju bądź wyciągnięciu bagnetu, pluje olejem bardzo mocno dmucha (jeszcze niedawno tego nie było). Nie ma masła pod krkiem ani na bagnecie. Olej zmieniony 2 miesiące temu, poziom taki jak po wymianie. We wrześniu zeszłego roku, wymieniona uszczelka pod głowicą, uszczelniacze zaworowe, planowanie. Mechanik który to robił stwierdził iż niemożliwe jest by nowa uszczelka poddała się po tak krótkim czasie, a jest pewien ze na pewno wszystko dobrze poskręcali, dynamometrzycznie, kątowo i cholera wie jak jeszcze. Dodam jeszcze, że silnik się nie przegrzewa, ani nie przegrzał.
Przepraszam za to wypracowanie, ale starałem się opisać problem jak najbardziej szczegółowo. POMOCY!!!
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Rozszczelniając sie chlodnica

Witam.
Mam Citroena C4 2.0 HDi 2007r przebieg na liczniku ok 66000. Od roku mam problem z chlodnicami, w zeszlym w lutym rozszczelnila sie chlodnica kupilam kolejną, we wrzesniu chłodnica się rozszczelniła, dałam na gwarancję - przyjęli, teraz mamy marzec nowa chłodnica Nissens znowu się rozszczelniła. Słyszłam ze moze to byc wina uszczelki pod głowicą bo za duże cisnienie w układzie i rozszczelnia się chłodnica, czy to możliwe? Gadalam z mechanikiem kazal wymienic korek od zbiorniczka wyrównawczego, sprawdził "starymi" metodami czy jest CO2 w układzie, ale stwierdził, że według niego nie ma problemu z uszczelką, chciałam sprawdzic profesjonalnymi metodami, ale w Szczecinie nie moge znaleźć nikogo takiego kto by miał takie urządzenie do pomiaru CO2. Dodam, że chłodnica rozszczelniła się z dnia na dzien, płynu nie ubywa, zbiorniczek jest czysty nie widac oleju, wylany płyn z chłodnicy po pół roku tez był klarowny i czysty. Czy może to byc uszczelka? jak mozna to jeszcze sprawdzic. Auto zachowuje się normalnie, nie ma problemów z odpalaniem ani nic z tych rzeczy. pozdrawiam

ja tez kupiłem nowa chłodnice i cieknie,facet powiedział ze na 1000szt ciekną dwie,wiec powiedziałem ze tej drugiej popsutej nie chce,przysłali druga i już dwa tygodnie spokój,może masz pecha tak jak ja

Ja zapytam jeszcze o ten majonez pod korkiem. Jak się zbiera to uszkodzona jest uszczelka pod głowicą?

Zauważyłem też ubywanie płynu ze zbiorniczka z płynem, na razie niewiele ale ubytek jest. Czuć też spalinami po odkręceniu korka oleju (zgaszony silnik).

Jakoś jeszcze można to sprawdzić? Bo na 21.03 mam zamówioną wizytę u mechanika więc bym mu od razu napomniał o problemie.

Majonez pod korkiem daje do myślenia możesz zrobić taki test.

Na wieczór:
nalej płynu do zbiorniczka na poziom MAX i zostaw na cała noc odkręcony korek od zbiorniczka. Sprawdź dokładnie bardzo ile masz oleju na bagnecie
Rano:
Zobacz czy ubyło ci płynu w zbiorniczku jak tak to sprawdź czy nie przybyło ci przypadkiem oleju. Jeśli tak to masz odpowiedz gdzie podział sie płyn i wiesz ze uszczelka do wymiany.

Co do spalin po odkręceniu korka oleju to nie musi to być uszczelka, ale jeśli jest wyraźna pulsacja to kto wie mogą być i przedmuchy na pierścieniach. Ale to mała szansa chyba ze masz duży przebieg. Ale raczej szukał bym miejsc znikania płynu to ci prędzej do czegoś doprowadzi.

Ale jeśli ci nie ubędzie to nie znaczy ze masz spokój z uszczelka tylko szukasz dalej wycieku. Ale tak zdiagnozowaliśmy kiedyś uszczelkę w silniku rovera bo w normalnym użytkowaniu wyciek płynu był na tyle wolny ze odparowywał w gorącym oleju. Co ciekawe w tym silniku nie było ani grama mazi pod korkiem a po rozebraniu silnika ewidentnie była uszkodzona uszczelka.

U mnie notorycznie dolewam oleju ale mam też niezidentyfikowany wyciek. Wszystkim się na wiosnę zajmę. Posiadam kanał ale garaż nie ogrzewany to zima nie idzie wytrzymać no i brak mi wiedzy na temat mechaniki pojazdowej. A jeszcze jedno pytanie, czy pomiarem ciśnienia też wyjdzie uszkodzona uszczelka?

Ostatnia edycja:
Mówisz o pomiarze kompresji na cylindrach ? Jak wyjdzie ci za niskie a co gorsza nierówne to będziesz wiedział że dobrze nie jest ale brak kompresji to nie tylko pierścienie bo mogą być i zawory. Ale nadmiar wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodził, choć znam takich ze wolą błogą nieświadomość.

Ja się przed wiedzą nie bronie. Tylko rzadko kiedy ktoś chce udzielić mi info na temat o który pytam.

2 lata temu był robiony pomiar kompresji o ile się nie myle to wszędzie było na zielonym i równo chyba cos 12,xx na każdym cylindrze, robione w serwisie fiata. Znajomy mi sprawdzał powiedzial wtedy - "Lux, tylko lać wachę i jeździć"

Swoją drogą nie wiem jak działa samo to badanie. Dziwnie to wyglądało.

Orientuje się ktoś może ile taki zabieg wymiany uszczelki pod głowicą kosztuje?

Amortyzatory
Powrót