• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] UniDiag nadal błędy po wymianie części

• Autor wątku Autor wątku tomkap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomkap

Guest
P0325 "Czujnik spalania stukowego 1 (Bank 1 lub poj.czujnik) - usterka"
Wymieniłem ten czujnik, oraz jeszcze dodatkowo czujnik położenia wału, bo kiedyś też taki błąd miałem.
Nadal jednak wywaliło błąd czujnika stukowego. Co jest grane? Dodam że do wymiany mam pewnie tez sondę i jej błąd to wywala zawsze w pierwszej kolejności, a czujnik tylko jak dobrze przygazuję.
Może wie też ktoś jak UniDiagiem sprawdzić wtryski?

jak czujnik dobry to masz przerwany obwód.Idz za kablem od tegoz czujnika az znajdziesz przerwe

Kabel zaraz za wtyką idzie do wiązki, gdzie są też inne kable. Wątpię żeby był gdzieś tam przerwany. Gdyby nawet to błąd chyba byłby cały czas, a nie tylko przy dużych obrotach. Może ten błąd oznacza nie wadliwy czujnik, a raczej to że spalanie stukowe zaistniało. Z drugiej strony jest on przeciez od tego by nie dopuścic do takiego spalania.

http://img262.imageshack.us/my.php?image=20061111215231qo7.jpg
może to ci coś pomoze.To sa kostki ecu.Masz zaznaczone gdzie ida przewody od czujnika spalania stukowego.zmierz je omomierzem czy sa takie same na czujniku i na kostce.On działa na takiej zasadzie ze gdy ten czujnik wykryje spalanie stukowe to opóznia zapłon.Mozna by sprawdzić jakie jest wyprzedzenie zapłonu tylko ze niewiadomo jakie powinny byc poprawne wartosci.Jutro ci sprawdzę u siebie i wtedy je porównamy.

Czujnik mierzyłem przy okazji jak mierzylem czujnik polozenia walu, nic nie pokazywal jak pamietam. Moze coś poknociłem. Dzieki w kazdym razie. Zobaczymy jak ty sprawdzisz opor.

czujnik spalania stukowego mierzy sie tylko oscyloskopem,mierzenie multimetrem ogranicza sie do stwierdzenia --jest obwod lub nie.a czujnik pracuje sygnalem bodajze 400 hz.

Wyprzedzenie zapłonu mam w granicy 9.75. Na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku. Oczywiście skacze lub opada po dodanu gazu. Inne parametry też mam nieco inne.
Czujnik stukowy zmierzyłem zwyklym miernikiem, ale nic nie pokazuje.
Interesuje mnie jeszcze jaki jest opór na wtyku czujnika położenia wału, gdyż mam inny niz w opisie w dziele "zrob to sam" U mnie na zimnym jest 940 a na rozgrzanym 1200. (mogę sie nieco mylic bo z pamięci)

ECU reguluje sobie parametry mieszanki oraz czas wtrysku w zalezności ob obciążenia, obrotów, temperatury, ilości powietrza i innych parametrów.
Te regulacje są na granicy tzw. spalania stukowego, co rejestruje własnie czujnik detonacji.
Czujnik podaje bardzo niskie napiecie około 50 mV i jest dlatego prowadzony w przewodzie ekranowanym.

Jesli parametry zapłonu spowodują detonacje to ECU zmiejsza w pierwszej kolejności wyprzedzenie zapłonu.
W serwisie zwykle spawdzają ten czujnik poprzez obserwacje kąta wyprzedzenia zapłonu w momencie stukania młotkiem w pobliżu czujnika.
w alfie jest mały problem poniewaz dostep do tego czujnika jest utrudniony.

Teraz jeśli ECU nie zna granicy wystepowania spalania stukowego to po przekroczeniu teoretycznej granicy wyprzedzenia zapłonu , gdzie zwykle wystepuje spalanie stukowe zapala błąd czujnika detonacji.
Wydaje mi się że parametr TRA powinien rejestrować ten problem ale u ciebie chyba także wystepuje problem z sonda lambda , więc wynik będzie zafałszowany.

Po wymianie czujnika na nowy , jesli błąd dalej wystepuje mimo wykasowania w ECU, to jak pisał kolega z forum, jest to problem połączeń.

p.s. powyższy obrazek świadczy o problemach ze składem mieszanki,
lambda regulation Row 1 ma parametry 1.00 +/- 0.03.

-- dziwny obrazek : spark advanced, lambda regulation , lambda sensor integrator, chyba nie zaznaczyłeś wyboru wykresu po prawej stronie !!

Amortyzatory
Powrót