[156] układ dolotowy TS

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Jak najlepiej i najskuteczniej odizolować dolot powietrza do silnika? Chodzi mi o całą drogę jaką to powietrze pokonuje od filtra do przepustnicy, celem obniżenia wpływu wysokiej temperatury na to zasysane powietrze, jaka panuje pod maską.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Jak najlepiej i najskuteczniej odizolować dolot powietrza do silnika? Chodzi mi o całą drogę jaką to powietrze pokonuje od filtra do przepustnicy, celem obniżenia wpływu wysokiej temperatury na to zasysane powietrze, jaka panuje pod maską.
Pozdrawiam.
- Rafał

Czesc

Moim zdaniem ,jeśli masz go w oryginalnym miejscu (puszka) jest ok (można zastosować oryginalną pipe od V6 zamiast dużej drugiej puchy ktore siedzą w T.S'ach + jakis dopływ 02 :Pw to miejsce) i teraz, jeśli chciałbyś tylko obniżyć temp w komorze silnika to możesz zastosować taśmy termoizolacyjne na kolektor (oczywiście owijać zdjęty kolektor) i uważaj na firmy polecam Thermotec ale są również tańsze, dodatkowo poprawi to prędkość gazów wylotowych co do samego umiejscowienia filtra i obudowy polecam zestaw BMC CADA + dolot np za kratką bądź w zderzaku jak zrobił to Łukasz ,również obecnie mam podobny zestaw

to bedzie pod twoja Belle pow 1,6
http://www.jtng.pl/pokaz_produkt.php?idprod=90
na tej stronie masz wykresy ,przykłady etc

dla Belli:)

http://www.europerformance.co.uk/pa...s;car=alfa156;manufacturer=bmc;sub_category=1

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dzięki.
Dolot mam już zmieniony, tzn usunięty mam tłumik szmerów i w jego miejsce zamontowałem kolanko z elastycznej rury aluminiowej, która skierowana jest do przodu samochodu i z otworu obok halogena łapie powietrze.
Interesowało mnie właśnie coś do izolacji termicznej, jak wspomniane taśmy, do okręcania kolektora. A czy dodatkowo jest coś czym można zaizolować rurę, którą prowadzone jest powietrze do silnika?
Pozdrawiam.
- Rafał

Dzięki.
Dolot mam już zmieniony, tzn usunięty mam tłumik szmerów i w jego miejsce zamontowałem kolanko z elastycznej rury aluminiowej, która skierowana jest do przodu samochodu i z otworu obok halogena łapie powietrze.
Interesowało mnie właśnie coś do izolacji termicznej, jak wspomniane taśmy, do okręcania kolektora. A czy dodatkowo jest coś czym można zaizolować rurę, którą prowadzone jest powietrze do silnika?
Pozdrawiam.
- Rafał

Hmm, to znaczy można zastosować rurę z włókna węglowego, która jest dostępna na stronie ( www.asso.co.jp ) cena w granicach 600zł (Brytyjska Autodelta=2x większy koszt) producent deklaruje niższą temp powietrza, co
skutkuje lepszymi parametrami (ok 5KM) jedno jest pewne na pewno ładnie to wygląda a czy jest tyle warte niestety nie sprawdziłem, ale jeśli był byś chętny to wiem, że swego czasu zamówienia były pod tym adresem (musiałbyś popytać może redzi coś wie albo Tomka) :)
info i fotki:P
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=1032

Pozdro

Troszke droga ta rura:( Tańszy sposób to rura climaflex z castoramy 2,5 cala(z takiej szarej pianki,do izolowania rur CO)taśma tesa power 50mm,srebrna(też z castoramy)Po zapakowaniu rury dolotowej w te pianke,całośc owinąć taśmą.Przy odrobinie staranności,wygląda nienajgorzej,chociaż napewno nie jak rura w włokna węglowego.
W efekcie rura dolotowa,która była gorąca na całym odcinku od IC do kolektora,teraz tylko grzeje sie przy samym kolektorze.Chociaż po kilku godzinach jazdy w upale,pewnie i tak rozgrzeje sie wszystko co jest pod maską.

ciekawy temat podłączam się :) czyli wychodzi na to że owinięcie bandażami wychodzi najtaniej w tej kwestii tylko trzeba ładnie owinąć...

Amortyzatory
Powrót