• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Trójkącik ze strzałką

• Autor wątku Autor wątku Patricko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patricko

Guest
Witam.

Dzisiaj jak jechałem pojawiło mi się na ekranie "VDC Failure".
I pojawił się taki żółty trójkąt z wykrzyknikiemi ze szcząłką w okół niego.
Świecił się na zegarach jak i na ekranie.
Stanąłem na stacji i przy okazji pod pompowałem trochę powietrza do opon.
Jak zapaliłem auto znowu to już nie było tego trójkąta.

O co chodzi ? Szukałem w instrukcji do 156, ale nie znalazłem.
Zapewne jest to chyba jakieś oznaczenie dieslowskie.

Czy jest to coś poważnego ? No i co oznacza to "VDC Failure" ?
Trochę się przestraszyłem bo nigdy tego wcześniej nie miałem.

O co może chodzić ? Z góry dzięki za pomoc.

Według mnie masz problem z systemem ABS, przyczyny mogą być różne, od braku styku na przewodach po jakąś poważniejszą awarię.

Czytałem na zagranicznych forach, że to często się pojawia mimo, iż problem nie występuje. Niektórzy radzą wymienić akumulator, a niektórzy jechać na diagnostykę.
Pierwsze i tak mnie czeka, a drugie w końcu też trzeba będzie zrobić.
Także pewnie wszystko się okaże dopiero po zrobieniu tego wszystkiego.

VDC - Vehicle Dynamics Control to system kontroli trakcji, alfowska nazwa ESP, współpracujący z ABSem, ASRem i czymś tam jeszcze.
U mnie ten system czasem się "zawiesza" - bo nie wiem jak to inaczej nazwać, tj. pokazuje się ten komunikat, o którym piszesz i system przestaje działać, po włączeniu i wyłączeniu auta działa ponownie bez zarzutu.

Amortyzatory
Powrót