• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Tanie opony czy lepiej dobre używki?

• Autor wątku Autor wątku Awagandro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Awagandro

Guest
Witam, chce kupić wkoncu opony na zime.
Cały czas chcialem Dunlopy 3D 195/65R15 ale ostatnio mialem nieplanowane wydatki na auto i budzet na opony zmiejszyl sie o 1000zl :D

1.
I sie zastanawiam jak zrobic:
1opcja: kupic używki z felgami stalowymi
2opcja: kupic jakies tanie nowe opony(~140zł)
3opcja: pozyczyc kase i kupic Dunlopy 3D ~220zł

Lato jezdzilem na Dunlopach 205/55 R15 i bylo naprawde dobrze.

2.
Auto mam -30mm obniżone rozmiar 195/65R15 bedzie odpowiendni ??

Czekam na wasze wypowiedzi
Pozdrawiam

Szkoda kasy na używki chyba że naprawdę będą tanio ale bieżnik przynajmniej 7mm, jak kupisz nowe to na pewno starczą na kilka sezonów, dunlop drogi więc najlepszym rozwiązaniem będzie poszukać kompromisu i kupić opony ok 170zł/szt.

kolego ja miesiac temu na allegro kupilem opony goodyear za 180 zł nowe zimowki z tego roku. wiec nie ma sensu oszczedzac

Ja również kupiłem na Allegro ale opony po jednym sezonie ( wyglądają jak by nie były używane ) w komplecie z felgami stalowymi i oryginalnymi kołpakami Alfa Romeo - cena za całość 500 zł . Opony Goodyear .

Nowe. Jak nie masz dużo kasy to słabszej firmy ale nowe.

Szukałem teraz opon używanych i nigdy nie przypuszczałem że takie ceny są... ludzie wołają 100zł za oponkę z minimalnym bieżnikiem... no własnie, wszyscy mierzą głębokośc rowków a nie głębokośc do tych pasków poprzecznych które informują kiedy oponka jest do wymiany. Tylko się kilka razy niepotrzebnie zdenerwowałem jak koleś suwmiarką pokazywał mi ile to bieżnika jeszcze jest do samego dna rowka... wrrr...

Lepiej nowe, nawet mniej znanej firmy ale to zawsze nowe. Masz wtedy chociaz gwarancje że nie miały wcześniej żadnych "przygód". Ja polecam tą firmę jeżeli chodzi o opony, już klika kpl u nich brałem www.oponytanio.pl

Ozzy. przecież tak się właśnie mierzy... Te znaczniki zazwyczaj pokazują graniczne zużycie opony czyli 1,6mm. Oznacza to że bieżnika jest jeszcze właśnie tyle na ile zezwalają przepisy. Nie dziw się, że ludzie tak mierzą, bo tak właśnie jest. A gdyby tego znacznika nie było? też byś odejmował te prawie 2mm?

Dzieki za wszystkie rady! Znalazlem Dunlopy M3 195/65R15 w b.atrakcyjnej cenie. niecale 180zł! zamowilem komplet. a pieniazki skoluje. Ostatni komplet kupilem i dlatego przeceniony ale 2008 rocznik ;] Mam nadzieje ze bede zadowolony z zakupu!

A felgi stalowe orginalne od 156 akurat znalazlem uzywane w b,dobrym stanie niedaleko mnie za 50zl sztuka i na nie zaloze chyba.

Siafal89 napisał:
Ozzy. przecież tak się właśnie mierzy... Te znaczniki zazwyczaj pokazują graniczne zużycie opony czyli 1,6mm. Oznacza to że bieżnika jest jeszcze właśnie tyle na ile zezwalają przepisy. Nie dziw się, że ludzie tak mierzą, bo tak właśnie jest. A gdyby tego znacznika nie było? też byś odejmował te prawie 2mm?
Nie, moment. Ja wiem że się tak mierzy. Ale z chwilą gdy bieżnik zrówna się z poprzecznymi rowkami to opona jest do wymiany. I to do wymiany już. Tu się zgadzamy. A dla mnie jako kupującego znaczenie ma ilość bieżnika który jeszcze mogę zużyć a nie wartość sumaryczna. Można oczywiście odjąć te 1.6mm. Ale jak ktoś mierzy przy mnie "do dna" i mówi: "Oooo, super oponki, ma Pan jeszcze 3mm do zużycia!" to mam ochotę mu coś powiedzieć brzydkiego :roll: Bo 3mm brzmi lepiej niż 1.4mm ;// ale to wszystko drobiazg, ważne aby się nie dać oszukać. A jak się liczy to nieważne, byle metoda i wynik były poprawne.

A te Dunlopy to sam bym źródło poznał :wink:

no rozumiem Cię, dlatego zawsze tą wartość trzeba sobie odjąć od podawanej przez sprzedającego :)

sam muszę kupić zimówki teraz + felgi stalowe... mam komplet w rozmiarze 225/45/17 ale nie chce na alumach jeździć w zimę

Ryzyko jest tak czy siak. I kupujac nowe tanie, i uzywki mozna trafic albo swietnie, albo na mine.
Jesli chodzi o nowe, to nie ryzykowalbym chinskich - we wszystkich terach jakie widzialem, wypadaly zle lub jeszcze gorzej. Z takich tanich, mialem kiedys CEAT na zime - i nie narzekalem.
Do uzywanych zapuszcalem sie pare razy, ale jakos nigdy nic ciekawego nie trafilem, choc mamy pod Lodzia mega-sklad opony.net.

Witam... Ja kupiłem na allegro oponki pirelli 205/55R16, co prawda używki z bieżnikiem 6mm, ale za to w rewelacyjnej cenie 300zł za komplecik;) letnie też mam pirelli i są ok;) jedyny problem to to że muszę je wrzucić na alumy;(
Pozdro...

Amortyzatory
Powrót