• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] szarpie

• Autor wątku Autor wątku zari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

zari

Nowy
Witam kolegow , jako ze przyszlo mi sie zaopiekowac alfa 156 sportwagon 2,4JTD :lol: na pare miesiecy mam takie pytanko odnosnie szarpanie przy zmianie biegow, a wiec tak ruszam wciskam sprzeglo -nastepuje szarpniecie, wbijam 2 puszczam sprzegło i znowu szarpniecie . Co moze byc nie tak , a moze ja cos robie zle ?? i czy przy wymianie paska tego od klimy i alternatora trzeba tez wymieniac napinacz do niego (pytam bo jego koszt jest sporawy w aso kosztuje 730 zł !! )

Re: szarpie

koledzy bardziej obyci z dieslami pewnie dadzą bardziej wyczerpujace wyjasnienia, ale za "szarpanie" moze byc odpowiedzialne 1.konczace sie sprzeglo 2.koło dwumasowe - które także może mieć już dość... niestety mnie tez to czeka w drugiej alfie, która sobie nabyłem :)

Szarpanie to pewnie zamachowe koło dwumasowe lub sprzęgło tak jak napisał kolega - ale auto masz stosunkowo młode i chyba nie ma przebiegu powyżej 200tys. km, więc może masz zapowietrzony układ hydrauliczny sprzęgła lub niesprawna pompę lub wysprzęglik. Wymiana paska bez napinacza ma niewielki sensy bo paski pękaja zazwyczaj jak "stanie" napinacz - a po co wymieniasz ten pasek?

Maciek-156
pasek wymieniam bo nie chce miec niemilej niespodzianki w trasie , martwi mnie wlasnie to szarpanie bo jak sie okaze ze to kolo dwumasowe to koszt bedzie chyba sporawy ??

raczej kołem bym się nie martwił bo to na 99% jest wina sprzęgła a w tym modelu są dwa napinacze paska jeden ten o którym piszesz a drugi to rolka z otworem mimośrodowym bliżej sprężarki od klimy pozatym kto Ci karze kupować to przez sieć ASO no chyba że masz dużo kasy lub taki kaprys żęby jej dużo wydać, można go kupić za ok 500 zł natomiast tą rolkę za 150 zł

dzwonil gosc a aso i zaproponowal mi ze poszuka tez jakis zamiennik tego napinacza (myslalem nad skf albo ruvielle , moze sa jeszcze jakies inne ale o tym nie wiem ??) jak myslicie warto zakladac taki zamiennik czy tylko oryginal??
Widziałem tu paru ludzi z Czestochowy ,czy mozecie mi polecic jakis dobry sklep z czesciami do alfy , bo jak narazie to znam sklepy ale z czesciami do opli .

zari napisał:
dzwonil gosc a aso i zaproponowal mi ze poszuka tez jakis zamiennik tego napinacza (myslalem nad skf albo ruvielle , moze sa jeszcze jakies inne ale o tym nie wiem ??) jak myslicie warto zakladac taki zamiennik czy tylko oryginal??
Widziałem tu paru ludzi z Czestochowy ,czy mozecie mi polecic jakis dobry sklep z czesciami do alfy , bo jak narazie to znam sklepy ale z czesciami do opli .

Jeśli chodzi o SKF'a, to sama rolka jest firmowana przez ta właśnie firmę, natomiast napinacz który jest w komplecie to Dayco. Ja ostatnio zakupiłem taki komplet (na pudełku było napisane SKF) i powiem, że bardzo solidnie zrobione i po montażu też żadnych problemów nie ma.

przede wszystkim orginał to tylko pudełko z napisami fiat bo fiat jako taki nie produkuje tych części tylko pakuje w swoje pudełka a w rzeczywistości jest to własnie SKF lub Ruvielle ale jeśli pragniesz zapłacić 200 zł za opakowanie to prosze bardzo Twój wybór Twoje pieniądze

zari napisał:
Maciek-156
pasek wymieniam bo nie chce miec niemilej niespodzianki w trasie , martwi mnie wlasnie to szarpanie bo jak sie okaze ze to kolo dwumasowe to koszt bedzie chyba sporawy ??
Jak nie chcesz mieć niemiłej niespodzianki to raczej zmień pasek rozrządu, jego rolki i pompe wody... Jaki masz przebieg?

przebieg to 90 tyś licznikowo ale czy tyle ma to tego nawet wrozka nie wie . Narazie autko stoi i nie jest jezdzone( w piatek beda dopiero częsci) nie chce ryzykowac zerwania paska rozrządu bede wymieniał cały komplet jak Maciek-156 napisał, do tego jeszcze filtry i plyny , no i jeszcze musza mi sprawdzic to sprzegło.

No przy 90tys czas na wymianę rozrządu (tym bardziej że nie jesteś pewny ile ma naprawdę najeżdżone)

a moze bedzie ktos wiedzial jakie sa objawy uszkodzonego 2 masowego kola ?

po wizycie w serwisie odnosnie tego szarpania panowie stwierdzili uszkodzenie uchwytu mocowania silnika , taki czarny drazek łączacy silnik z lewym kielichem (stojac przed autem), jest on faktycznie do wymiany bo moge go sobie wyciagnac pociagajac do gory bez odkrecania srub go mocujacych(przynajmniej te strone ktora jes przykrecona do silnika). I jesli to nie pomoze na szarpanie to wedlug ich opini moga byc to poduszki pod silnikiem . Kolo dwumasowe wykluczyli . Czy poduszki pod silnikiem oraz ten uchwyt moze miec wpływ na takie szarpanie ??

Kolego, panowie mechanicy mogą mieć rację! Wymiana poduszek to dużo mniej pieniążków niż sprzęgła! Leniwy mechanik albo nieuk pomylić potrafi te dwie usterki oczywiście na niekorzyść klienta! Dodatkowym objawem może być przy jeździe na wstecznym nieprzyjemne stukanie w podłogę tak jakby tłumik uderzał! Niech mistrzowie sprawdzą dokładnie!
Pozdrawiam!

dasio napisał:
Dodatkowym objawem może być przy jeździe na wstecznym nieprzyjemne stukanie w podłogę tak jakby tłumik uderzał! Niech mistrzowie sprawdzą dokładnie!
Pozdrawiam!

no takie delikatne stukanie (wlasnie jakby tlumik uderzał w podloge) odczuwam ale jak pracuje na luzie na wstecznym nie sprawdzalem

No to chyba masz poduszeczki do wymiany :D Ale lepsze to niż sprzęgiełko prawda?
Pozdrawiam!

sprzęgło i koło dwumasowe ot jakieś 2000 zł na same części a poduszkiw dieslach się zdarzają- wkońcu każdy diesel ( no chyba że boxer subaru) trzęsie się jak paralityk :)

objawem zużytego koła dwumasowego - przynajmniej w dieslach fordowskich- jest odczuwalne na pedale sprzęgła stukanie podczas wysprzęglania na wolnych obrotach i np tuż po wrzuceniu biegu - dodatkowo drga pedał sprzęgła- w takis sposób że po 30 minutach wkorku zaczyna cię boleć stopa :D

Jeśli auto z silnikiem diesla miało nawet małą stłuczkę to poduszki mocowania silnika najczęściej s a do wymiany - masa silnika robi swoje.

w srode jade co by dokladnie jeszcze posprawdzali i sie upewnili co do tych poduszek i jak to one to beda wymienione oczywiscie , a ze silniczek 2,4 troche wazy wiec mogly sie wybic. Ile mniej wiecej szykowac kasy i i lie jest poduszek w 2,4 JTD ??

Nie chcę tu udawać eksperta ale wydaje mi się że standardowo są dwie pod silnik i jedna pod skrzynię!

przy wybitej poduszce przy zapalaniu i gaszeniu silnika przenosi duze wstrzasy do wnetrza, najwazniejsze poduszki ktore go trzymaja to te z przodu, sa 2 po stronie silnika 1 i 2 po stronie skrzyni, maja w srodku olow i to on lapie troche luzu i robi tyle zamieszania.

Amortyzatory
Powrót