• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Szarpie / dławi się - 1.9 JTD

• Autor wątku Autor wątku Papla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Papla

Guest
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem takie zjawisko. Jak jadę na zimnym silniku to rozpędzając się delikatnie, przy obrotach między 1500 a 2000 (prawie dokładnie przy 1800) nastepuje takie minimalne szarpnięcie/przydławienie. Nie występuje to za każdym razem tylko bardzo sporadycznie. Niestety dzisiaj nastąpiło to aż cztery razy i to raz na silniku już dogrzanym.
Nie ma przy tym żadnych dodatkowych objawów. Poza tym, że pali mi trochę więcej od ostatniego tankowania, gdyż wyszło mi 9l a poprzednio było 8,4-8,6 i widzę, że tym razem znów osiągnę 9, przy na prawdę spokojnej jeździe. Ale nie wiem czy to ma jakiś związek.

Czy wiecie co to może być i jak temu zaradzić?

Do serwisu nie mam co jechać i dzwonić bo jedyne lekarstwo dla nich to podłączyć pod komputer - a ja podłączyłem i nic nie wykazuje, więc szkoda mi kasy na te ..... serwisy :cry:

a moze ciulowe paliwo?!ja tak mialem ale w Vw caddy.samo ustało jak wyjedzilem feralne paliwo i zalałem na shelu.

Korczu napisał:
a moze ciulowe paliwo?

Po moich ostatnich przykrych przygodach z Vervą na Orlenie teraz tankowałem na BP ten lepsiejszy olej, więc chyba to nie to. Ale fakt problem ten występuje od ostatniego tankowania.
Tym razem pojadę na Shela i doleje jeszcze jakiś specyfik do czyszczenia, wytrącania wody itd. itp - może pomoże, oby nie zaszkodziło.

Re: Szarpie / dławi się - 1.9 JTD

Brzmi jak przepływomierz. U mnie komputer tego nie wykazał.

Ja mialem taki problem ze szarpal i sie dlawil na pierwszym biegu nieco powyzej 4 tyz kiedy chcialem go troche bujnac--problem nastepujacy--czujnik p&p walu korbowego.Dostalem podpowiedz ze to moze byc to wlasnie od alfistow-pojechalem na kompa i wykazalo w/w blad

Ja mam podobny problem w mojej 145 (JTD 105PS). U mnie wyglada to tak - przy obrotach około 1500 - 1700 przy jeździe ze stałą prędkością obrotową silnik lekko szarpie, dławi się... ;// Byłem już u dwóch mechaników i żadnych błędów nie stwierdzili. wymieniłem filtr paliwa - tez nie pomogło. Postanowiłem więc nalać jakiegoś dodatku do paliwa - zastosowałem dodatek czyszczący wtryskiwacze. Po jego zastosowaniu problem prawie znikł, ale nie do końca, czasami jeszcze lekko szarpie. Za jakiś czas znowu zastosuje jakiś dodatek, może uda mi się wyeliminować to szarpanie.
A Tobie jak uda się znaleźć przyczynę to daj znać bo denerwuje mnie to zjawisko :)

Amortyzatory
Powrót