• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Świece żarowe do JTD

piotr_alex

Nowy
Auto
Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r
Witam!
Dziś podczas startu silnika zaczęła migać kontrolka podgrzewania świec, więc czeka mnie ich wymiana, zastanawiam się nad:
Iskra - 21.91zł/szt
C.R.E - 22zł/szt
Lucas - 28zł/szt
Magneti Marelli - 45zł/szt
Bosch - 62.73zł/szt
Macie jakieś doświadczenia z tymi firmami? lepiej wymienić jedną czy wszystkie?

Ja wybrałem NGK D-power płaciłem za szt ok. 50zł, lepiej wymienić komplet, jak wymieniłem jedną sztuke to kontrolka dalej mrugała więc pare dni później zmieniłem pozostałe i teraz jest wszystko wporządku. Pozdrawiam

Zdecydowanie polecam NGK, Bosch-a zdecydowanie odradzam-to już nie te świece co kiedyś.

Wczoraj też mi zaczęła migać kontrolka, ale wyłączyłem silnik i jak włączyłem ponownie już nie migała i do dziś jest OK. czy to znaczy, że mam już zacząć myśleć o wymianie świec?
Może zaczęło migac dlatego, że uruchomiłem silnik zapominając aby świece się nagrzały (ale odpalił)?

pozwole sobie odświeżyć temat i zapytać co myślicie o świecach niemieckich "KAGER" są w przedziale cenowym miedzy bosch,beru(60zł)a tanimi iskrami czy championami (25-30zł)
mam możliwość założenia po 40zł szt. Zmieniam zapobiegawczo wszystkie więc różnica 80pln akurat wpłynełałaby korzystnie na filtr cząsteczek stałych :D czekam na opinie 1.9 JTD

Ja założyłem NGK D-power i bardzo je polecam, zrobiłem już na nich 12tyś i jestem zadowolony, lepiej odpala i mniej pali.

No do spalania w dieslu świece mają się jak zeszłoroczny śnieg...

Nie śmiejcie sie .. takie są obiegowe opinie. Jak lanie odpowiedniego oleju,uszlachetniaczy czy ceramizerów. Reklama bombarduje na każdym kroku. Ale twórca tematu jak ma doświadczenie to już takich rzeczy nie powinien pisać...

Akurat profilaktyczne dolewanie uszlachetniacza do ON jest wskazane. Oczywiście nie zacznie mniej palić , itp, ale w znacznym stopniu pozwala uchronić układ wtryskowy przed kiepskim paliwem.

arczimi napisał:
Nie śmiejcie sie .. takie są obiegowe opinie.
Nie no dobra gdybyście jeszcze pisali o świecach iskrowych i jedna by nie paliła to mógłbym się zgodzić ale w przypadku żarówki to ona jest tylko po to by podgrzać w momencie odpalenia gdy silnik jest zimny, później świece przecież nie palą, więc te reklamy to chyba się tyczyły świec iskrowych a nie żarowych!!! Co do wyboru świec żarowych to kupiłem na allegro D-power nr 26 po 47 zł i w przyszłym tygodniu wymiana. Wymieniam wszystkie chociaż gdyby to nie była Alfa tylko inny złom to bym wymieniał tylko nie grzejące.... no ale niech ma wszystkie nowe...

swiece

Posiadam alfe 156 1.9 jtd 8v 77kw rok produkcji 98. Nr nadw.: 00050546 . Kupilem swiece d-power 26 ngk . Ayto oddalem do serwisu fiata i pan kierownik dzwoni do mnie i mowi, ze te swiece nie pasuja.Poniewaz stare sa na szybkozlaczkach. Cholera mialem zmieniany silnik czy co? Niech ktos mnie oswieci.

Akurat profilaktyczne dolewanie uszlachetniacza do ON jest wskazane. Oczywiście nie zacznie mniej palić , itp, ale w znacznym stopniu pozwala uchronić układ wtryskowy przed kiepskim paliwem.

Napisz coś więcej o uszlachetniaczach do ON, bo właśnie rozmyślam o ich działaniu i waham się przed zakupem. Masz może jakieś doświadczenia. Daje to coś oprócz placebo? Jeśli tak to jakie uzdatniacze warto Twoim zdaniem stosować. Oczywiście chodzi mi o uszlachetniacze całoroczne, a nie antydepresatory na zimę.
A w kwestii świec żarowych kupiłem Iskry w nadziei, że to te polskie, a tu zaskoczenie- Iskra jest chyba czeska. Ale słyszałem same dobre opinie o nich, a tak naprawdę to ich wpływ na pracę silnika jest marginalny, tylko sama wymiana upierdliwa trochę.

Ja stosowałem uszlachetniacze typu xeramic czy stp do czyszczenia wtrysków ropniaka i jakiejś super specjalnej różnicy ( poza spadkiem mocy i obrotów na tej mieszance ) nie zauważyłem. Rozmawiałem też ze znajomym , który twierdzi że same dodatki leją na stacjach do "tych lepszych" paliw ( może tylko w mniejszym stężeniu ).

Według informacji od właściciela stacji, z którym rozmawiam w tej chwili, paliwa typu V-power, Verva, Dynamic etc. różnią się od standardowych dolewanym przy spuszczaniu z cysterny firmowym dodatkiem. Ten tajemniczy dodatek jest dozowany automatycznie w ustalonej przez dostawcę ilości i obsługa stacji nie ma na to wpływu. Taka technologia "produkcji" lepszych paliw ma za cel zmniejszenie kosztów i kłopotów logistycznych z oddzielnym magazynowaniem i transportem uprzednio przygotowywanych paliw. A tak wystarczy zwykłe paliwo z Orlenu + firmowy dodatek dolany na stacji i jest V-power. Tak twierdzi właściciel stacji zrzeszonej w sieci. Podobno niemal wszystkie sieci poza Lotosem kupują paliwa w Orlenie, a tanie stacje w Małaszewiczach( paliwo pochodzi z Możejek- czyli też Orlen). Lotos ma paliwo z własnej rafinerii w Gdańsku. Pewnie wiele stacji niezależnych też kupuje od nich.

Ostatnia edycja:
Beru sa montowane oryginalnie fabrycznie i wytrzymuja jakieś 100tys km bez żadnych problemów

Posiadam alfe 156 1.9 jtd 8v 77kw rok produkcji 98. Nr nadw.: 00050546 . Kupilem swiece d-power 26 ngk . Ayto oddalem do serwisu fiata i pan kierownik dzwoni do mnie i mowi, ze te swiece nie pasuja.Poniewaz stare sa na szybkozlaczkach. Cholera mialem zmieniany silnik czy co? Niech ktos mnie oswieci.

Czy ktoś zna odpowiedz co do mojego problemu ?? Podpielem sie pod ten temat zeby nie zakladac nowego. Problem dotyczy swiec wiec to nie jest off-topic. Fiat cos kreci czy jest taka mozliwosc, ze swiece nie te co tzreba. Z gory dzieki

To coś nie tak bo szybkozłączki to dopiero w silnikach 110KM (od 2000roku) - pewnie silnik zmieniany

To coś nie tak bo szybkozłączki to dopiero w silnikach 110KM (od 2000roku) - pewnie silnik zmieniany

Wedlug programu eper numer nadwozia pasuje do numeru silnika. Sprawdzone przezemnie osobiscie wczoraj. Czy po numerze silnika idzie rozpoznac jego date produkcji? Oto on :Nr siln.: 1176479 . Chcialbym miec pewnosc co z tym silnikiem. W ogole dziwna historia jakas. Jak ktos moze to sprawdzcie to. please

Amortyzatory
Powrót