[156] 156 sw fl

dyymianek

Nowy
Auto
Alfa 156 FL SW 1.9 JTD 115KM@140KM
156 sw fl 1.9 115km@140km

Witam
Mogę w końcu dołączyć do grona osób, które mogą pochwalić się swoimi Alfami :) Do tej pory przez blisko dwa lata miałem okazję jeździć brata 156 przed FL, a teraz zakupiłem swojego Sportwagona po liftingu.

Silnik co prawda taki sam jak u brata tzn 1.9 JTD 115KM lecz w mojej jest zrobiony chip na około 140KM i ta moc jest bardzo mocno odczuwalna. Model z pierwszych lat produkcji poliftowej tj. 2003. Trafił się dosyć doinwestowany model, w którym w ostatnim czasie wymienione było bardzo dużo i większość na oryginalnych częściach.
Zrobione między innymi kompletne przednie i tylne zawieszenie, termostat, pompa wody. Do wymiany zostały mi jedynie świece, zaczęła mrugać kontrolka i poprzedni właściciel od razu zakupił świece lecz nie zdążył ich wymienić więc dostałem do samochodu. Na mrozie pali bez najmniejszego problemu, ale jak już są to je w najbliższym czasie zmienię.
Do samochodu dostałem dwa komplety alufelg 16", jedne na prawie nowych zimówkach, letnie jeszcze z sezon wytrzymają. Co do wyposażenia to czarna skóra w bardzo dobrym stanie, nie ma śladów przetarć chociaż na liczniku 250tyś przebiegu.

Także jeśli chodzi o stan samochodu to wydaje się być wszystko powymieniane i na razie nie mam raczej wkładu finansowego więc powoli biorę się za zmianę fabrycznego audio. W sobotę wymieniłem głośniki przednie na Helix DB 62.1, na wiosnę wygłuszę drzwi i jeszcze jakieś radyjko trzeba zakupić, pewnie będzie to Alpine CDE-9882ri

IMG_20130126_132627.jpgIMG_20130126_132642.jpgIMG_20130126_132700.jpgIMG_20130126_132721.jpgzsTNV-cIZXns.JPGzsTNV-oY1p9e.JPGzsTNV-snd6g3.JPGzsTNV-t24Qam.JPGzsTNV-WO2YYo.JPG

Ostatnia edycja:
Spoko :D

Przydały by się rameczki klubowe (w sklepie kupisz)

Życzę bezawaryjności :P

Rameczki klubowe pewnie będą ale najpierw trzeba przerejestrować samochód :)
Szukałem co prawda modelu z silnikiem 16V albo 1.9 albo 2.4, ale trafił się 8V w dobrym stanie więc długo się nie zastanawiałem :) Na aukcji nic nawet nie pisało, że był robiony chip - sprzedający mówił, że nie pisał bo ludzie mogliby wybrzydzać, że było coś grzebane w silniku. Chip zrobiony głównie w celu obniżenia spalania i wydaje mi się, że spala trochę mniej od brata (sprzedający mówił, że spadło około 0,5 do 1 l/100km), ale za to jeśli chodzi o moc to bez porównania do seryjnej 115KM.

No nie wiem czy takie małe spalanie będzie zimą :P

Zobaczysz po 3 tankowaniach do pełna :)

Dopisz sobie z skąd jesteś.

Jeszcze nie liczyłem jak z realnym spalaniem wg tankowań tylko posiłkuję się spalaniem wg komputera to na trasie od 4.6 do 5 l/100 natomiast średnia w te mrozy wychodzi 5.9, ale z każdą chwilą rośnie. Obecnie przejechałem trochę ponad 1000km.

Gratuluje pięknej AR, skóra w środku nie zniszczona bo przebieg raczej realny ;)

Szczerze powiedziawszy było mi obojętne czy kupię SW czy sedana, chociaż bardziej nastawiałem się na SW tylko ze względu, że brat ma już sedana więc żeby trochę bardziej niż tylko przodem się różniły zdecydowałem się na SW :) Jedynym minusem jaki dostrzegam to trochę trzeszcząca na dziurach roleta od bagażnika - macie jakiś sposób żeby to wyciszyć? Jak było cieplej to aż tak bardzo drażniące to nie było, ale w te mrozy dosyć głośno ją słychać bo cała zmarznięta.

Amortyzatory
Powrót