• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] stuki w zawieszeniu po naprawie zawieszenia

• Autor wątku Autor wątku szymon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon

Guest
Ostatnio pojawiło mi się lekkie stukanie z przodu z prawej strony. Okazało się, że amortyzator już ma nieweile bo 47% więc postanowiłem je wymienić. Wymieniłem oba, a przy okazji jeszcze wahacze górne i dolne i gniazda amorów. Po przejechaniu paru kilometrów pojawiły się głośne stuki, nawet na niewielkich dołach. Dochodzą jakby bezpośrednio spod spodu auta. Wróciłem do warsztatu do poprawki. Mechanik twierdzi, że wszystko jest ok ale wymieniłem jeszcze profilaktycznie gumy na stabilizatorze i łączniki. Nic nie pomogło Na stacji diagnostycznej nadal twierdzą, że wszystko jest ok. A tłucze, że nie można jechać. Może ktoś mi podpowie co mógł spiep...ć przy wymianie? Druga rzecz, która mnie zastanawia to to, że amorki po wymianie mają 57% - czy to nie za mało?

Często przy niefachowej wymianie zrywane są gumy w tulejach wahaczy, ale może najzwyczajniej nie dokręcił stabilizatora

To nie to, stukało juz przed wymianą gum na stabilizatorze, a po wymianie nie ma żadnych zmian. Wahacze na szarpakach niby są ok ale te stuki właśnie pojawiły się po wymianie wahaczy i amorów.

szymon napisał:
To nie to, stukało juz przed wymianą gum na stabilizatorze, a po wymianie nie ma żadnych zmian. Wahacze na szarpakach niby są ok ale te stuki właśnie pojawiły się po wymianie wahaczy i amorów.

... a koncowki drązkow, robiles?

natomiast jesli to dzwiek spod spodu auta to moze jakis problem z sankami? Moze jakies mocowanie szlag trafil... :(?

Re: stuki w zawieszeniu po naprawie zawieszenia

57% to słabo, jak wymieniałem w bravie to nówki miały 78% (mechanior z aso mówił że nówki mają taki przedział 70% do ponad 80%)

Maciek-156 napisał:
Często przy niefachowej wymianie zrywane są gumy w tulejach wahaczy, ale może najzwyczajniej nie dokręcił stabilizatora

U mnie te gumy w tulejach wahaczy są krawędzi oberwania... :( Wie ktoś, czy można je (same gumy) kupić osobno, czy można je tylko razem z wahaczami kupić? Może ceny też znacie?

sedicivalv0le napisał:
57% to słabo, jak wymieniałem w bravie to nówki miały 78% (mechanior z aso mówił że nówki mają taki przedział 70% do ponad 80%)

Hmm.. jako porównanie, mam przed sobą wydruk z testu zawieszenia mojej Belli na szarpakach z przed tygodnia. Wynika z niego, że na osi przedniej lewy ma przyczepność 65%, a prawy 63%, natomiast tylne mają 77% i 76%. Dodam, że auto przyjechało z Italii w sierpniu i do tej pory nic w zawieszeniu nie wymieniałem.

Pozdrawiam,

Hmm.. jako porównanie, mam przed sobą wydruk z testu zawieszenia mojej Belli na szarpakach z przed tygodnia. Wynika z niego, że na osi przedniej lewy ma przyczepność 65%, a prawy 63%, natomiast tylne mają 77% i 76%. Dodam, że auto przyjechało z Italii w sierpniu i do tej pory nic w zawieszeniu nie wymieniałem.
Jeśli myślisz że nówki będą miały ok 100% to powodzenia, bo to jest nierealne. Jak masz ponad 80% to max.

sedicivalv0le napisał:
Jeśli myślisz że nówki będą miały ok 100% to powodzenia, bo to jest nierealne. Jak masz ponad 80% to max.

Luz, pisałem tylko, że moje używane amorki mają 65-77%, a nówki kolegi mają coś ponad 50%... wnioski co do tych nowych można wyciągnąć samemu.

Luz, pisałem tylko, że moje używane amorki mają 65-77%, a nówki kolegi mają coś ponad 50%... wnioski co do tych nowych można wyciągnąć samemu.

sorki kolego :roll: , źle zinterpretowałem :mrgreen:

Dokładnie tak jak napisałeś, amory ma trefne.

Twoje autko jeździło na zachodzie po drogach to i ładnie trzyma zawiecha parametry.

pozdr

Amortyzatory
Powrót